PA233564.jpg (x) Pelczné dr. Gáll Ildikóval valamennyi érintett polgármester végigjárta egymás településének megemlékezését

Pelczné dr. Gáll Ildikó a péntekjét Orosháza környéki kistelepülések meglátogatásával töltötte. Részt vett ünnepségeiken, sőt beszédeket is tartott. Látogatássorozata Tótkomlóson kezdődött, majd Csanádapácán, Pusztaföldváron, Gerendáson folytatódott, hogy délután Nagyszénásra érjen, illetve látogatása utolsó állomására, Gádorosra. Az érintett települések polgármesterei minden helyszínre vele tartottak, s ott láttuk dr. Dancsó József országgyűlési képviselőt, Orosháza alpolgármesterét is.

Pa233570a.jpg (x)

Pelczné dr. Gáll Ildikó gondolatgazdag beszéddel igyeke-

zett a lényeget láttatni

Mi a nagyszénási katolikus templom kertjében tartott ünnepségre látogattunk el. Az 1956-os emlékmű mellett a nagyszénási népdalkórus az ünneplőkkel együtt énekelte el a Himnuszt, majd Pelczné dr. Gáll Ildikó lépett a mikrofonhoz. Márai Sándor versére utalva tette fel a kérdést: „Ilyen nagy dolog a szabadság?"

PA233572_m__solata1.jpg (x)

Erre választ keresve fejtette ki, hogy miért lett elege a népnek a szellemi terrorból, az elnyomásból, a sanyargatásból, a nélkülözésekből és az ország kifosztásából. Az élettel össze nem egyeztethető gondolati kísérletnek nevezte a szocializmust. Arra irányította a figyelmet, hogy a rendszer - melyet csak az erőszak, a félelem tartott egyben - néhány nap alatt összeomlott.

A húszméteres nyárfa tövében, az 56-os emlékmű előtt tartott beszédet a kerítésen belül kerülők, s a járdán megállók egyaránt végighallgatták. Az előadó napi politikai megjegyzést is tett, amikor azt mondta: ma az állam összeomlásának hónapjai folynak. Visszatérve a történelmi értékelésre, Pelczné dr. Gáll Ildikó megállapította:

- A kommunista rendszer a forradalom és szabadságharc elbukása után egyszerű hazugságra épült: azt mondta, 1956 csodája nem is létezett. A kádári gulyáskommunizmus pedig elhúzta a nép előtt a mézesmadzagot. Faludy, a költő azt mondta erről: Kádár a kötelet kolbászra cserélte. A csoda azonban nem szűnt meg, élni és hatni akar.

Egy kislány, Füzes Réka részletet szavalt el Márai Sándor: Mennyből az angyal című verséből. A koszorúzást követően az ünnepséget a Szózat hangjai zárták.

 A sólymos emlékmű
A helybeliek nyilván ismerik történetét, mások talán nem. Nyemcsok János - aki ma Nagyszénás polgármestere - az évtized elején vállalkozóként javasolta, hogy közterületen állítsák fel a költségére készülő 1956-os emlékművet. Az akkori önkormányzat hosszas huzavonával elzárkózott ettől, ezért az alkotást a katolikus templom kertjében helyezték el. Így alakult ki az a hagyomány, hogy 2004 óta itt rendezik az október 23-ai ünnepségeket, volt idő, hogy a nagyközségben egyszerre két megemlékezést is tartottak.

 

Pa233574a.jpg (x)

Nagyszénás polgármestere és alpolgármestere helyezte el az emlékművön az önkormányzat koszorúját