November 04-én 19 órakor a Mezőcsátról Miskolcra tartó menetrendszerinti helyközi járatra Hejőkürti megállóban egy 5-6 fős társaság kívánt felszállni, melyek tagjai között kicsik és nagyok, józanok és ittasak egyaránt voltak. A csoport részeként utazni kívánó házaspár férfi és nőtagja családi kedvezmény igénybevételével kívánt volna utazni, melyhez a sofőr kérte az arra jogosító igazolásokat. Azt nem tudtak felmutatni, de kifejtették, hogy mivel ők úgymond sokan vannak a gyerekekkel, ezért nekik jár a kedvezmény a szükséges papírok megléte nélkül is. Mivel a sofőr a házaspár kérését nem teljesítette, ezért ők egyre hangosabbá és fenyegetőzővé váltak.

Az elfajulni látszó szituációba még idejében közbelépett a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság Mezőcsáti Rendőrőrsének munkából hazautazó, szolgálaton kívüli nyomozója. A rendőr szolgálatba helyezve magát határozott fellépéssel közölte, hogy addig senki nem megy sehová, amíg a helyszínre nem érkeznek az általa időközben riasztott járőr kollégái. A rendőri erősítés megérkezéséig a nyomozó biztosította a buszt és az azon közlekedők biztonságát és feltartóztatta az intézkedés alá vont személyeket.

Pár perc múlva a segítségül hívott rendőr-járőrök a renitenseket előállították a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányságra, a buszon jelenlévő és nyugodt közlekedést igénylő utasok legnagyobb megelégedésére. A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság a rendbontókkal szemben eljárást indított.