A két legnépszerűbb és egyúttal legismertebb fesztivál a Sziget és a Debreceni Virágkarnevál. Az ismertség tekintetében az első tíz között szerepel még a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a VOLT és a Hegyalja Fesztivál, a Mohácsi Busójárás, a Művészetek Völgye, a Miskolci Kocsonyafesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál. A népszerűség szempontjából tagja még a vezető csoportnak a Szegedi Ifjúsági Napok, a Víz, Zene és Virág Fesztivál és a Csabai Kolbászfesztivál.

A legnépszerűbb, leggyakrabban felkeresett rendezvények a gasztronómiaiak (30,8 százalék), amelyeket a könnyűzenei és a hagyományőrző fesztiválok követnek.
A Fesztiválok évében a válaszadók 68,5 százaléka tervezi valamelyik rendezvény felkeresését. A felmérés eredményei szerint a magyar lakosság a fesztiválokhoz való hozzáállása alapján négy csoportba osztható: minden harmadik megkérdezett fesztiválrajongó, a lakosság körülbelül egyötödének vannak személyes fenntartásai a rendezvények minőségével szemben, mégis látogatja a programokat. A kutatásban részt vevők 19,6 százaléka számára közömbösek a fesztiválok, 26,6 százalékát pedig egyáltalán nem érdeklik a rendezvények.