A fogadáson a főkonzul a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adta át a hollywoodi híreségnek, Quentin Tarantinónak, a Szabadság Vihara című film produceri munkáiért. Ugyanezért kapta meg Lucy Liu az Érdemrend Lovagkeresztjét. Bokor Balázs főkonzul hangsúlyozta, hogy a magyar filmek hollywoodi fesztivál bemutatkozása és a kitüntetések átadása a filmélet ismert szereplőinek pozitívan járul hozzá a magyar filmekről kialakított kép továbbfejlesztéséhez.

tarantino.jpg (x)Quentin Tarantino és Bokor Balázs

A fogadás másik nagy eseménye Andy Vajna életműdíjjal való kitüntetése volt. A főkonzul hangsúlyozta, hogy büszkéknek kell lennünk azokra a magyar-amerikai művészekre, filmes szakemberekre, akik Magyarország jó hírét viszik szerteszét a világban. Andy Vajna maga is ilyen, életműdíja méltó elismerése gazdag szakmai tevékenységének. Az életműdíjat Bunyik Béla fesztiváligazgató adta át. A Bunyik Entertainment immár tízedik éve rendezi meg a Los Angeles-i Magyar Film Fesztivált, ezzel is népszerűsítve a magyar filmeket Hollywoodban, illetve az Egyesült Államokban. Az idei, jubileumi fesztivál a Bunyik Entertainment, a Los Angeles-i magyar főkonzulátus és a Raleigh Studios közös munkájának, szervezésének és erőfeszítéseinek eredményeképpen valósulhatott csak meg.

Bokor Balázs főkonzulátusi elismerést adott át Bunyik Bélának és feleségének a fesztiválszervezés terén tanúsított önzetlen és folyamatos tevékenységükért. A főkonzul külön köszöntötte Hajdu Szabolcsot, a Bibliotheque Pascal rendezőjét és sok sikert kívánt neki az Oscar-díjért vívott küzdelemben.

A fogadáson az ismert kitüntetettek mellett megjelent a Hollywood-i filmélet több ismert producere, filmes szakembere, Los Angeles város több vezetője, a Raleigh Enterprise - Studios tulajdonos-elnöke, Marc Rosenthal, számos magyar vagy magyar származású filmes személyiség, így Csupó Gábor, Antal Nimród, Koltai Lajos, Medák Péter, Hules Endre, Kálmán Gábor, Herendi Gábor, Pados Gyula, Kamarás Iván, az Oscar-díjas Elek Zoltán és sokan mások.

A fogadás - magyar szakács, ízletes magyar borok segítségével és Gerendás Péter fenomenális gitárjátékával, énekével - nagyszerűen hozzájárult ahhoz, hogy a 10. jubileumi magyar filmfesztivál valóban jó hangulatban kezdődjön meg és sikeres legyen. A Sunset 5 filmszínházban sorra kerülő nyitóesten kívül a vetítések ingyenesen látogathatók. A magyar filmeket a Raleigh Stúdió történelmi Chaplin filmszínházában tekinthetik meg a magyar filmek iránt érdeklődők. A fesztivál fődíján és a Michael Curtizről elnevezett közönségdíjon kívül a Los Angeles-i magyar Főkonzulátus idén is különdíjat ad ki. Bokor Balázs főkonzul a fogadáson bejelentette, hogy a különdíjat az idén októberben elhunyt magyar származású hollywoodi filmikonról, Tony Curtisről nevezték el.