„Úgy gondoljuk, amit mi a színpadon csinálunk, az ne csak egyirányba, lefelé jöjjön, hanem lehetőség legyen ennek a visszacsatolására is. S idén elhatároztuk, hogy egy-egy darabnál kijelölünk egy délutánt, amikor az egész társulatot megkérjük, hogy beszélgessünk egy órát a színműről" - foglalta össze az ötórai tea-szeánsz esszenciáját, a színház nagytermében Fekete Péter.

110209kulissza019.jpg (m)
Kedves Gyerekek! (képek)

Az igazgató, mint moderátor, és, mint a belső titkok jól ismerője: egy bennfentes riporter leplezett ártatlanságával interjúvolta meg egyenként a közönség első soraiban ülő tucatnyi színészt (illetve Kálnay Zsófia operaénekes hallgatót és Szalma Dorotty rendezőt).

Megtudtuk, Kovács Edit, aki Erzsébetet alakítja, az előadás előtt már másfél órával a sminkszobában ül, mert egy hihetetlen nagy átváltozás szükséges ahhoz, hogy az idős királynő arcával színre léphessen.

110209kulissza016.jpg (m)
George Talbot (Czitor Attila) fonákja (fotók)

Azonban a darab igazi (rendezői) bravúrja - ami túllép a schilleri-örökségen -, hogy mindkét királynőnek létezik egy lelki alteregója. Kovács Edit belső hangja Komáromi Anett; míg a Dobó Kata által éltre keltett Stuart Mária pszicho-dublőrje Tarsoly Krisztina. (A beszélgetés végén az egyik néző meg is jegyzete, hogy Szalma Dorottyban egy kiváló pszichológus lakik.)

A rendezőnő, ahogy az ankéten fogalmazott: direkt nem akart 2011-ben, egy öltönyös-napszemüveges adaptációt a színre vinni, hanem ragaszkodott a korhű kosztümökhöz. (Fekete Péter hozzáfűzte, Dobó Kata halotti ruhájában 40 méter anyag van. ) Mindamellett az elegáns ruhaköltemények segítenek a viselőjüknek, hogy még inkább királynőknek érezhessék magukat.

Közben a beszélgetés ideje alatt, jó 5 percenként eltűnt egy-egy szereplő, mert mint elhangzott, nemcsak hogy át kell öltözniük, hanem az előadás előtti órában történik a „bebeszélés" is, azaz a hétköznapi (olykor lezüllesztett) nyelvünket a schilleri magasságokba konvertálják át.

S miután üres lett az első sor, az érdeklődők megnézhették a színt: a hidakat, a plexitömlöcöt, a súgólyukat. Maradt még idő egy teára is, miközben Dobó Kata már készült a börtönéveire.

110209kulissza024.jpg (x)