Arany_Penna_Racz_Janos_Kiss_Gabor_a_2011.jpg (m)

A Növénynevek enciklopédiája 760 szócikkében 1030 növénynév eredetét, etimológiáját ismerteti, és összefoglalja a növényről a legfontosabb tudnivalókat. A szócikkekből megtudhatjuk, mikor jelent meg a növénynév nyelvünkben, továbbá számos vidékünk népnyelvi elnevezéseiről is tájékozódhatunk, így például a búzavirág neve néhol kékvirág, égi virág vagy imola.

A szócikk középső része ismerteti a növény kultúrtörténetét, elterjedésének útját, továbbá bemutatja gazdasági jelentőségét is. Az általános tudnivalók mellett, miszerint a bors Keletről származó fűszer, a len pedig az emberiség egyik legrégebben termesztett növénye, számos érdekességről olvashatunk. A szerző több esetben utal azokra a szépirodalmi alkotásokra is, amelyekben az adott növény szerepel.

Kiss Gábor, igazgató-főszerkesztő a díjátadáson elmondta, hogy a korábban kiadott Keresztnevek enciklopédiájával és a Családnevek enciklopédiájával megnyitott sort folytatja a Növénynevek enciklopédiája. A TINTA Könyvkiadó szándéka szerint ezek az enciklopédiák túllépnek a hagyományos szótár funkcióin, és a nyelvi ismereteken túl lexikai tudást is adnak.

Rácz János a Növénynevek enciklopédiája összeállítása után nekifogott az Állatnevek enciklopédiája megírásának. A munkával a befejezéshez közeledik, a kéziratot a közeljövőben adja át a TINTA Könyvkiadónak.

A TINTA Arany Penna díjat 2000-ben alapították, a következő személyeknek ítélték oda azóta: Bárdosi Vilmos, Eőry Vilma, Fercsik Erzsébet, Paraptics Andrea, Raátz Judit, Szathmári István, Zaicz Gábor.