Nem fogalomzavar a címben a harcos rabszolgák emlegetése. Én egy ideje így hívom a 190 cm körüli békési kosarasokat, akiknek néhány meccsét végigszurkoltam ebben az idényben. Láttam eséseket, kemény védekezést, szép 3 pontos dobásokat. Néha felemelő, máskor meg reménytelen küzdelmet az ellenféllel. Az egyik mérkőzésen ötlött fel bennem, hogy valószínűleg az ókorban nézhették ilyen élvezettel a gladiátorok viadalát az akkori nézők, mint mi most. Balog Vilmos edzőnek is van köze a történelemhez, de most inkább a csapat munkájára koncentráljunk!

Az élmezőny sereghajtója a Békési SZSK- mennyire vagy elégedett a bajnokságban elért eredménnyel?

Új elnökkel, új elnökséggel, új tervekkel, részben átalakított csapattal vágtunk neki az idénynek. Szeptemberben az 1-8. helyezést tűzte ki célul a vezetőség, majd néhány igazolás után az elvárható eredményt a dobogós helyezésben jelöltük meg. Ehhez viszonyítva a mostani helyzetünk, az élmezőny mögötti, erős középcsapat szerep, elmarad a várakozásaimtól. Így egyértelmű, hogy elégedetlen vagyok a teljesítményünkkel. Igaz, hogy néhány mérkőzésről van szó, amikor a teljesítményünk elmaradt az elvárttól, de ezek a meccsek nagyon megbosszulták magukat. Hiába játszottunk magas színvonalú, élvezetes, szoros meccseket az élmezőny csapataival, a Szerenccsel, a Nagykőrössel, a DEAC- cal, nem tudtunk győzelmet szerezni velük szemben. Ugyanakkor becsúszott egy-egy fájó vereség Békéscsabán, Miskolcon és Szegeden. Még van hét mérkőzésünk, ha nem botlunk többet, akkor a 4-5. hely megszerzésére van reális esélyünk.

Kiket emelnél ki a csapattagok közül?

Győzelmeinket, vereségeinket egyaránt csapatként értük el, voltak kiemelkedő mérkőzéseink, ahol sok jó egyéni teljesítmény repítette a csapatot, s voltak nagyon gyenge meccseink, ahol közösen szenvedtünk, erőlködtünk.
Mégis, ha ki kell emelnem játékosokat a csapatból, akkor Farkas Gergővel, a ponterős játékosunkkal kezdeném. Gergő 20 pont feletti meccsátlagával a bajnokság legjobb dobói közé tartozik. Mellette Csorba Szabolcs hozzáállása, érett játéka kiemelkedő. Takács Imre egyenletes jó teljesítményt nyújtott, mindig új színt vitt a játékunkba. Többször játszott kiemelkedően Szalay Krisztián is, őt is mindenképpen dicséret illeti.Természetesen a többiek is fontos láncszemei a csapatnak.

197920_202003146494860_100000555284235_724388_6088615_n.jpg (m)
Fehérben a békési csapat

 Hogy áll fel a csapat?

A csapat magját a saját nevelésű békési játékosok adják, akik nálam kezdtek kosarazni. Melléjük úgy igazoltunk, hogy minden poszton legyen legalább két játékosunk. A tavalyi csapatunk nyolc játékosa mellé igazoltunk két    NBI- es rutinnal rendelkező hódmezővásárhelyi játékost, Csorba Szabolcsot és Bere Mártont. Sajnos egyik meghatározó játékosunk, Hajdú Gergely szeptember végén úgy döntött, hogy magasabb osztályban folytatja a játékot, Ceglédre igazolt. A helyére hoztuk Ceglédről a tavalyi bajnokcsapatból Rácz Zsoltot. Ő azonban játékvezetőként is működik, most már NBI A csoportos mérkőzéseket is vezet, így nem tudott minden mérkőzésünkre jönni. Több mérkőzésen lehetőséget adtam 16-17 éves játékosainknak. Bemutatkozott a felnőtt bajnokságban Vámos László, Haraszti István és Molnár Tamás is.

Melyik meccs a legemlékezetesebb számodra?

Nagyon nehéz egy mérkőzést kiemelni. Emlékezetes a Hatvan elleni győzelem, ahol Farkas Gergő 50 pontot dobott. Szívesen emlékszem a Szeged, a DEAC, az Eger elleni hazai győzelmekre, ahol nagy csatában szoros eredmény született. Mégis az egyik legnagyobb öröm a szezon elején a Mezőberény legyőzése volt Berényben. A győzelmek mellett a vereségek egy-egy eleme, motívuma is elevenen él bennem. Ilyen a Nagykőrös elleni találkozó idegenben, ahol a hazai csapat 24 perc után még csak 26 pontot tudott dobni. Ott nagyon együtt volt a védekezésünk.

Milyen a hazai pályán játszott meccsek látogatottsága?

 Azt hiszem, bátran mondhatjuk, hogy sok csapat irigyli a mi közönségünket. Hazai mérkőzéseinkre rendszeresen 100-130 néző látogat ki a sportcsarnokba. A családtagok, rokonok mellett most már van egy olyan kör, aki kíváncsi a békési kosárlabdára. Többször előfordult, hogy 20-30 néző eljött velünk idegenbeli mérkőzéseinkre is. Kuriózumnak számít az NBII- es kosárcsapatok esetében, hogy mérkőzéseinkről az internet segítségével szöveges helyszíni közvetítést is adunk Bányai Péter jóvoltából. Ezt a formát is kedvelik, igénylik szurkolóink.

Van még összecsapás, ahol szurkolhatunk?

Igen, még van három hazai mérkőzésünk, amelyekre várjuk a nézőket.A következő április 22- én pénteken 19.30- tól a Karacs Tagiskola tornatermében fogadjuk a Debreceni Betű SE csapatát, majd másnap szombat este 18.00 órától a Városi Sportcsarnokban a Földes Miskolc csapatával mérkőzünk.Május közepén pedig a Mezőberény elleni megyei rangadó lesz, ahol a szomszédvár csapata megpróbál majd visszavágni a berényi vereségért.

Stabil a club finanszírozottsága?

Az elnökségnek köszönhetően nagyon jó körülményeket biztosított ebben az évben a csapatnak. Több szponzorunk van, akik remélem, továbbra is látnak fantáziát a békési kosárlabdában. Békés város önkormányzata is támogatja klubunkat.
A jó körülményeket mutatja, hogy új szerelést kapott a csapat, uszodabérletünk van, így uszodai edzéseket is tudunk tartani. Egyik szponzorunknak köszönhetően mérkőzéseinken gyúró segítette a munkánkat. Mindezek miatt fájó az elszalasztott lehetőség a dobogós helyezésre.

Az utánpótlás biztosított?

Az utánpótlás nevelése egyesületünknél kiemelt helyet kap. A Békési Kistérségi Iskola Karacs Teréz Tagiskolája adja a bázisát az utánpótlás nevelésnek. Itt 4 edző foglalkozik a gyerekekkel, és már első osztályos korukban elkezdhetik az ismerkedést a játék alapjaival. Ennek eredményeként az elmúlt években jelentős eredményeket értünk el csapatainkkal. A diákolimpiai küzdelmekben rendszeresen országos elődöntőig jutunk, az idén Balog Lajos edző IV. korcsoportos csapata Nyíregyházán ezüstérmet szerzett.
Szép eredmény volt tavaly a Kenguru kupa országos döntőjében való szereplésünk. Az általános iskolás korosztályban több mint száz gyermek kosarazik nálunk. Második, harmadik osztályos koruktól versenyeztetjük is a játékosainkat. Nagyon jó kapcsolatunk van a sepsiszentgyörgyi és az aradi sportiskolával, minden évben több alkalommal mérkőzünk csapataikkal. Mindehhez nagy segítséget nyújtanak a szülők, valamint az iskola.
A felnőtt csapat közvetlen utánpótlása, az ifjúsági csapatunk a Jász-Nagykun-Szolnok megyei felnőtt bajnokságban erősödik, valamint az általunk szervezett Békés megyei felnőtt bajnokságban szerepel.