Horváth Csaba frakcióvezető a Népszavának azt mondta, hogy a belügyminisztériumi tervezet nem csak gyengíti az önkormányzatokat, de egyenesen új hatalmi struktúrát, új diktatúrát épít ki, amit a kormányzat vezérel majd a minisztériumon és a kormányhivatalokon keresztül.

Horváth Csaba, X, 20110530
Horváth Csaba (fotó: MTI)

Képviselőtársa, Tüttő Kata szerint felelőtlenség volt az új főpolgármester részéről, hogy amikor átvette a várost, megnézte, milyen feladatot lehet leadni. Mint fogalmazott, Tarlós István "lepasszolná a BKV-t, az egészségügyet, és nincs kifogása az iskolák állami gondnokság alá helyezése ellen sem".

Horváth Csaba szerint Tarlós István szereptévesztésben van, és azt hiszi, hogy a Fidesz-kormány ültette őt a főpolgármesteri székbe. Hozzátette: a választók azt feltételezték, hogy akár a kormánnyal szemben is megvédi a budapestiek érdekeit.

A szocialista politikus úgy látja, amit most Tarlós István csinál, az szöges ellentétben áll korábbi, óbudai polgármesteri szerepével, amikor ha kellett, harcosan kiállt a mindenkori politikával szemben.