Noha a választásokon vélhetően centrista politizálással lehet majd sikert aratni, a republikánus aspiránsok mind az energetika, mind az adópolitika, mind pedig az egészségügy kérdésében jóval konzervatívabb álláspontot képviselnek annál, mint amit alig néhány éve a magukénak vallottak. A Pew közvélemény-kutató intézet szerint ennek fő oka, hogy az elmúlt években a jobboldalon létrejött egy jelentős politikai mozgalom, amely csaknem minden kérdésben "szélsőségesen konzervatív" álláspontot képvisel, s határozottan elítéli Barack Obama elnöki teljesítményét.

A közelmúltig Mitt Romney, Massachusetts, Tim Pawlenty, Minnesota és John Huntsman, Utah volt kormányzója környezetvédelmi megfontolásokból egybehangzóan támogatta, hogy Amerikában bevezessék a regionális széndioxid-kibocsátás plafonját és a kvótakereskedelmet. 2008-ban még John McCain, a republikánusok akkori hivatalos elnökjelöltje is kiállt az elképzelés mellett.

Ma ez a téma felhördülést vált ki a republikánus szavazók millióiban. A leglátványosabban Pawlenty fújt visszavonulót az ügyben, aki többször is nyilvánosan kijelentette: "Tévedtem, hiba volt, sajnálom."

Mitt Romney, aki a legtöbb felmérés szerint jelenleg a legnagyobb - de 20 százalék alatti - támogatottsággal rendelkezik a republikánus táborban, és aki a tervek szerint csütörtökön jelenti be hivatalosan az indulását, feladta az abortusszal, a fegyvertartással és a melegek jogaival kapcsolatos korábbi álláspontját. Kijelentette továbbá, hogy az általa 2006-ban Massachusettsben bevezetett egészségbiztosítási reform az akkori idők követelményeinek felelt meg, ám elítélte az Obama által kezdeményezett, minden amerikaira kiterjedő ellátást. Pawlenty ma kőkemény ellenfele az olyan, hiánynövelő intézkedéseknek, mint a szövetségi adósságplafon megemelése, amely a hitelfelvétel terén megkönnyítené szövetségi kormány dolgát. Pedig 2006-ban még úgy nyilatkozott, hogy a "kis kormányok ideje lejárt" és hogy "a kormánynak még inkább pro-aktívnak és agresszívnak kell lennie".

A republikánus elnökaspiránsok számára valóságos aknamezővé vált az időseket és a munkaképteleneket ellátó Medicare rendszer kérdése. A republikánus többségű képviselőház nemrégiben megszavazott egy olyan törvénytervezetet, amely csökkentené a Medicare kiadásait: a szükségletek szerinti közellátást azzal váltaná fel, hogy magánbiztosítások megvásárlásához adna támogatást az időseknek.

Newt Gingrich elnökaspiráns bírálatok kereszttüzét provokálta ki maga ellen, amikor "túl radikálisnak" minősítette a Medicare-reformot. Több mint egy hétbe telt, amíg magyarázkodások sorozatával sikerül újra sínre tennie a gellert kapott kampányát.
Pawlenty úgy nyilatkozott, hogy azonnal aláírná a Medicare-t átalakító tervet, Romney pedig azzal kerülte el a színvallást a kérdésben, hogy kijelentette: neki saját terve van a probléma megoldására.

A republikánusok hivatalos jelöltjének azonban az Obama elleni, 2012-es választási küzdelemben a centrum szavazataiért kell majd megküzdenie. A centrum számára pedig nem feltétlenül vonzó a párton belüli előválasztások során képviselt keményvonalas jobboldali álláspont - írt a lap.