Az 1956. évi forradalom és szabadságharc leverése után halálraítélt, majd életben hagyott Wittner Mária országgyűlési képviselő (Fidesz–Magyar Polgári Szövetség) kezdeményezésére a parlament Fidesz–KDNP frakciószövetsége arra kéri a kormányt: vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy fizettethető-e a nyugdíjukból jóvátételi adó az egykori állampárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP), a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) és a munkásőrség országos, megyei és helyi vezető tisztségviselőivel. Az adóból befolyó pénzt a nehéz, méltatlan anyagi körülmények között élő ’56-os mártírok, túlélők és halálraítéltek pénzügyi megsegítésére fordítják az emberiségellenes bűnök kapcsán történő felelősségre vonás jegyében. Lázár János, a hódmezővásárhelyi választókerület országgyűlési képviselője, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője rámutatott: törvényi és alkotmányos lehetőségek között kell megvizsgálni annak lehetőségét, hogy „fizettethető-e jóvátételi adó azokkal, akik korábban az illegitim MSZMP vezető tisztségviselői, vagy a párt vezető szervezeteiben tagok voltak, illetve tagjai voltak az akkori politikai apparátusnak helyi, megyei vagy országos szinten”. A fegyveres testületekre és más társadalmi szervezetekre a javaslat nem vonatkozik, csak azok lennének kötelesek jóvátételi adót fizetni, akik főállású politikai döntéshozók voltak az ország függetlenségének – 2012. január elsején hatályba lépő – új Alkotmányban rögzített elvesztése idején, a Kádár-korszakban 1990. május 2-ig, az új demokratikus jogállam megszületéséig, az MDF-es Antall-kormány hivatalba lépéséig. Wittner Mária indítványa nem példa nélküli Közép-Európában, mivel Csehországban és Lengyelországban is alkalmaztak már ilyen speciális jogszabályokat. A kormánypárti képviselőnő korábban már javaslatot tett arra, hogy „vonják meg az áldozatokénál szemérmetlenebbül magasabb nyugdíjat azoktól a hóhéroktól, akik az előző rendszerből éltek, köztük munkásőröktől, párttitkároktól”. Egy másik fideszes országgyűlési elképzelése szerint úgy, hogy az érintettek jelenlegi nyugdíjából mindenképpen maradjon meg az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegének, a minimálnyugdíj (28 ezer 500 forint) kétszerese, tehát 57 ezer forint.

MSZMP-vezetők, Békéscsaba
Május elsejei ünnepség Békéscsabán a Kádár-rendszerben
Az MSZMP egyik, Horthy- és Szálasi-szobrok felállításától tartó Békés megyei vezetője a fejleményeket úgy kommentálta, hogy neki bizony soha nem volt kiemelt nyugdíja, a Munka Vörös Zászló Érdemrendért járó, több mint ezer forintos nyugdíjkiegészítését pedig elvette az Antall-kormány. Nem érti, hogy ma miért minősül illegitimnek az egykori állampárt, az MSZMP, ugyanakkor szorgalmazza, hogy az Alkotmánynak megfelelően adóztassák meg a 2. világháború alatti német megszállás, vagyis 1944. március 19. után kiteljesedett, majd hatalomra került nyilaskeresztes párt vezetőinek nyugdíját is.

Annyiban is újszerű a megoldási javaslat, hogy Battonya díszpolgára, néhai Puja Frigyes külügyminiszter (MSZMP) is szerepelne a tekintélyes névsorban, aki elérte a helyi hatalmasságokkal szemben, hogy az egykori járási székhely városi rangjot kapjon.

- Mit szól Wittner Mária kezdeményezéséhez? - kérdeztük dr. Thürmer Gyulát, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökét, aki 1988–1989-ben az MSZMP főtitkárának, az 1996-ban elhunyt Grósz Károly külpolitikai tanácsadója volt, majd az 1990. évi országgyűlési képviselő-választásokon Veszprém megye 7. számú választókerületében indult az MSZMP elnökeként.

- Hülyeség.

- Ha lehetne, kicsit bővebben.

- 2011-ben vagyunk, és nem 1956-ban. Ha ezzel az elképzeléssel azonosul a Fidesz, akkor az országot visszavezeti a 20. századba.

- Csehországban és Lengyelországban már végbementek hasonló próbálkozások.

- Azokat is hülyeségnek tartom.

- A parlament Fidesz-frakciójában viszont máris többségi támogatást élvez a javaslat.

- Akkor sem tudok rá mit mondani. Le kell szavazni ezt a kormányt, és új parlamentet kell létrehozni.

- Megítélése szerint az 1989-ben létrehozott, az MSZMP-től azonnal elhatárolódott Magyar Szocialista Pártban jelenleg hány egykori MSZMP-vezető tevékenykedhet?

- Kérdezze meg őket!