Schiffer András közölte: a kormány által eddig elköltött 15 milliárd forint kilencven százalékát nem a környezeti károk felszámolásával megbízott Mecsekérc Zrt. kapta, hanem az különböző alvállalkozóknál "landolt". Mint hozzátette, nem tudni, a láncolaton belül hol vannak "offshore szálak, udvari beszállító cégek", és az sem ismert, hogy ezeket a pénzeket megfelelő hatékonysággal, az ott élők érdekében használták-e fel. Szólt arról is, hogy az LMP egyik korábbi törvényjavaslata biztosítaná az alvállalkozói hálók teljes nyilvánosságát, a jelenleg érvényben lévő rendelkezések ugyanis csak a fővállalkozót kötelezik a közpénzekkel kapcsolatos elszámolásra. A frakcióvezető véleménye szerint a helyreállítást tekintve Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen a kormány állításával ellentétben "nincsen minden rendben".

A politikus a hiányosságok között említette, hogy a vörösiszap-katasztrófa következtében kárt szenvedett gazdálkodók még semmilyen állami kártalanításban nem részesültek. Nem térítették meg sem az elvesztett terményük árát, sem a gépekben, berendezésekben keletkezett kárukat - mondta, hozzátéve: a kormány a gazdák többszöri sürgetésére sem válaszolt. Schiffer András hangsúlyozta: ha a termelők nem kapnak kártalanítást, nem tud újraindulni az élet az érintett településeken.

Kiemelte azt is, hogy a kárelhárítás korábban 30 milliárd forintra becsült teljes költségvetésének legalább a töredékét a katasztrófa sújtotta településeken élők folyamatos pszichológiai ellátására kellene fordítani. Környezeti szempontból az LMP frakcióvezetője aggályosnak nevezte, hogy az elbontott házak sok esetben veszélyes hulladékot tartalmazó törmelékét a tározókon kívül helyezték el. Kolontáron és Devecserben a porszennyezés mértéke az elmúlt két hónapban jelentősen meghaladta a megengedett határértéket, és Ajkán is komoly gondot okoz - közölte Schiffer András.