-    Pedig így volt – mondta Marton Mihály, a Berény Szálló tulajdonosa, akinél nem kell hitelesebb tanú ennek bizonyítására. – Tősgyökeres berényi vagyok, 1968 óta dolgozom ebben az épületben. Érettségi után lettem itt pincértanuló, előtte, mint vendég jártam ide, a Szabadság Szállóba.
-    Mert akkoriban így hívták a szállodát?
-    Igen. Eredetileg Magyar Király Szálloda volt. A városban sokan még ma is ezen a néven emlegetik, amikor ide akarnak jönni, azt mondják: „Gyerünk a Királyba!" A 19. században, 1887-ben építette a város direkt szállodának. Magán vendéglősök bérelték a várostól, így működött. A második világháború befejezése után pár évig még ez volt a neve. Akkor lett Szabadság Szálló, amikor az ÁFÉSZ vette át az üzemeltetését, később persze a szövetkezet tulajdonába is került. Berény Szállónak a nyolcvanas évek közepétől hívják.
-    Szóval azt mondja, hogy nagy élet volt itt annak idején, a hatvanas-hetvenes években?
-    Az ma tényleg elképzelhetetlen. Presszó és étterem volt, egy hatalmas függönnyel elválasztva, amit este elhúztunk és lett belőlük egy hatalmas terem. Szerda kivételével eleinte minden este Lázok Lajos és népi zenekara húzta, később őket tánczenekar váltotta. Hétköznapokon éjfélig, szerdán csak kilencig voltunk nyitva, szombaton azonban még hajnali kettőkor – zárórakor - sem lehetett bezárni, annyian voltak itt. Délben ötszáz embert ebédeltettünk, fantasztikus forgalmat bonyolítottunk, fantasztikus élet zajlott itt. Ma persze már én is alig hiszem, hogy így volt, annyira megváltozott a világ.
-    Nyílván akkor Önöknek is változtatniuk kellett.
-    Igen, valamit mindenképpen ki kellett találnunk. A mai általános élethelyzet vendéglátás szempontjából nézve egyszerűen tragikus. Az emberek nem járnak nyilvános helyekre. A presszó helyet ma söröző van az étterem mellett. De forgalmunk évről évre csökken. A szállodai részt meg egyszerűen nem is üzemeltettük az elmúlt években.

Berény Szálló, Berény szálló, Mezőberény, 20120113
A tulajdonos és családja (a Berény Szálló képekben)
-    Miért nem?
-    Azért, mert a 35 négyzetméteres termek, a közös WC és fürdőszoba egész egyszerűen eladhatatlan volt, nem felelt meg a kor követelményeinek. De hoztunk egy nagyon komoly, jelentős összegű beruházást igénylő döntést. Úgy határoztunk, hogy a szállodát teljesen megújítjuk. 2011-ben teremtődtek meg a feltételek. Ma nyolc kétágyas, fürdőszobás, minden igényt kielégítő szobánk van, hűtőszekrénnyel, televízióval, internet hozzáféréssel. A felújított, patinás homlokzat mögött, ma modern szálloda található, büszkék is vagyunk rá.
-    Kikre számítanak? Mezőberény turizmus szempontjából nem a legattraktívabb város?
-    Ez igaz. De háromnemzetiségű település vagyunk, rendszeresen nagyon sok a hazalátogató, rokonlátogató német és szlovák ember, nekik és vendéglátóiknak a jövőben kényelmes megoldást jelenthetünk. Ugyancsak ajánljuk magunkat a város és az itt működő üzemek vendégeinek, és persze az állandóan úton lévő ügynököknek is. Mezőberény Békés megye központjában fekszik, innen minden irányban jó a közlekedés, könnyedén el lehet jutni bárhová.
-    Milyen árak mellett kínálják a szállodát?
-    Áraink kialakításánál nem a komfortfokozat, hanem a berényi eladhatóság volt a meghatározó. Egy éjszaka személyenként 3 500 forintba kerül. Ez kiegészül 150 forint idegenforgalmi adóval. Ha a vendég igényli, természetesen reggelit is biztosítunk. Az árba a védett, zárt parkoló használata is benne van. Például az ügynökök nyugodtan kocsijukban hagyhatják áruikat, őrzésük biztosított és garantált.

Marton Mihálynak természetesen eszébe sem jutott 1968-ban, hogy egyszer még az övé lesz az a szálloda, ahová tanulóként jelentkezett. Pedig így lett, 1996-ban vásárolta meg élete első munkahelyét, a Berény Szállodát. Ma pedig már egész családja, felesége Zsuzsa asszony, és lánya Katalin is itt dolgozik. Együtt hiszik azt, hogy nem volt hiábavaló a munkájuk, felújított szállodájukat megtalálják majd az emberek. Ha pedig megtalálták, arról majd ők gondoskodnak, hogy vissza is térjenek. Mert meg fogják szeretni, és nem csak azért mert vadonatújak, kényelmesek és szépek a szobák, hanem azért is, mert érezni fogják vendéglátóik figyelmességét, odaadását. Királyok lesznek, az egykori Magyar Királyban. Bár lehet, hogy ez a név egyszer még újra használatba jön. A tulajdonos szerint ez egyáltalán nem elképzelhetetlen...