Bitskey Tibor, Bitskey Tibor
Bitskey Tibor, fotó: evangeliumszinhaz.hu
A Hódmezővásárhely által alapított Bessenyei Ferenc Művészeti Díj minden évben a Magyar Kultúra napján, a város díszközgyűlésén kerül átadásra. A kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló művészről, a város szülöttéről és díszpolgáráról elnevezett díjat 2012. január 22-én Bitskey Tibor színművésznek és a Fandante Kamarakórusnak Lázár János polgármester és dr. B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye adja át.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A  kétszeres Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művészről, Hódmezővásárhely szülöttéről és díszpolgáráról elnevezett – az első három évben városi hatáskörű, de az idei évtől a magyar nemzet egészére kiterjesztett – elismerést minden évben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül egy személy és egy csoport részére adja át a város közgyűlése.

Az 500 ezer forint pénzbeli juttatással járó díj olyan személyeknek, vagy csoportoknak adományozható, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a magyar nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtanak – vagy életükben nyújtottak –, és ily módon Bessenyei Ferenc szellemiségének megfelelően tevékenykednek – vagy életükben tevékenykedtek –, az ő munkáját folytatják.