Engem nagyon érdekelne, hogyan telik el egy munkanap az Európai Parlamentben. Hányra járnak dolgozni? Ugyanúgy szavaznak, mint a magyar parlamentben? Mit csinálnak szabadidejükben? Alakulnak ki ott barátságok is? (diáklány)

Munkanap Belgiumban? Kilenckor kezdünk minden nap. Feladatunk egyáltalán nem izgalmas, tanácskozunk és üléseken veszünk részt. Akkor jó, ha a téma izgalmas. Vannak bizottsági-, munkacsoport-, frakció-, magyar néppárti ülések, előterjesztésekkel kapcsolatos konzultációk, más frakciók azonos témában dolgozó képviselőivel egyeztetések, szakértőkkel történő tanácskozások és természetesen vannak protokolláris rendezvények is. Ez megy hétfőtől csütörtökig, ami nekem évente száznál is több repülőutat jelent. Hogy alakulnak-e ki barátságok? Ha barátságok igazából nem is, de nagyon jó, nagyon korrekt munkakapcsolatok igen, és ezek lehetnek frakciókon átívelők is.

Elég sok meccsen látjuk Békéscsabán. Az NB II Keleti és Nyugati csoportjának jelenlegi állása alapján a legvalószínűbbnek az látszik, hogy a Nyugati csoportból az MTK, a Leletiből az Előre juthat fel az NB I-be. Az MTK-nak Ön az elnöke, Békéscsabának Ön a Európa parlamenti képviselője. Szereti Ön a mi csapatunkat az Előrét is? (lelátóördög)

Hogyne szeretném. Édesapám 1972-ben vitt ki először focimeccsre, az MTK pályára. Azóta imádom a labdarúgást. Az Előre függetlenül attól, hogy a mezőny végéhez, közepéhez vagy az elejéhez tartozott, a fővárosi csapatok számára mindig nagy veszélyt jelentett, Békéscsabán bárki, bármikor kikaphatott. Nem „hivatalból" mondom, hogy szeretem az Előrét, hanem meggyőződésből, hiszen a Fidesz megalakulásakor, 1989-ben ennek a térségnek én lettem a felelőse, azóta járok rendszeresen Békéscsabára, és ismertem meg és szerettem meg a várost és csapatát. Remélem mind az MTK, mind pedig az Előre feljut az NB I-be. Egyébként a szerdai, budapesti magyar kupameccs előtt (az MTK nyert 3-0-ra, és jutott be a legjobb négy közé a kupában – a szerző), az Előre centenárium alkalmából egy kis ajándékot nyújtottam át Pásztor Józsinak, miközben egy csabai drukker bekiabálta: „Jövőre az NB I-ben találkozunk!" Úgy legyen!

Mióta lakik Hódmezővásárhelyen. Hogy tetszik az élet az ország egyik legszegényebb régiójában? (szántó-vető)

Három és fél éve élek Hódmezővásárhelyen. Nem véletlen, hogy ezért a régióért felelek, hiszen a Fidesz megalakulása óta ez volt az egyik feladatom. Hódmezővásárhely korábbi polgármesteréhez, Rapcsák Andráshoz, baráti szálak fűztek, innen ered kötődésem a városhoz. Természetesen tudjuk és a számok is azt mutatják, hogy ez a régió az ország egyik legszegényebb régiója, de kedves, vendégszerető emberek lakják, és nekem nagyon tetszik az elszántságuk, ahogyan a bajaikon igyekeznek úrrá lenni.

Alelnök lett a MOB-ban, a fogyatékosok sportjáért felel. A bármilyen fogyatékkal élők társadalmi elfogadtatása Magyarországon még igen csak gyerekcipőben jár. Létezik egy tézis, mely szerint a sport mindig visszatükrözője annak a társadalomnak, amelyikhez tartozik. Ebből a szempontból Ön szerint Magyarországon rendben van a fogyatékos sportolók támogatása? Ha igen miért? Ha nem, mit változtatna meg? (kerekesszék-csörgőlabda)

A fogyatékosok sportjának kiemelt támogatását már az első Orbán kormány idején elindítottuk 1999-ben. Láttuk, tapasztaltuk, rengeteg lemaradásunk volt ezen a téren. Mi kezdtük el megteremteni a feltételeit, a sporton keresztül is, a fogyatékkel élő emberek teljes társadalmi elfogadottságának. Azt kell mondanom, hogy bár még vannak egyenlőtlenségek, de a fogyatékosok sportjának támogatása, társadalmi elismertsége sokkal jobban áll, mint általában a fogyatékosok egyéb élethelyzetben történő megítélése, megbecsülése. Egy dolog biztos, egy korszerű társadalomban a fogyatékkel élőknek pontosan ugyanannyi esélye kell, hogy legyen a normál élethez, mint az egészséges embereknek.

Deutsch Tamás, Békéscsaba, 20120315
Deutsch Tamás március 15-én, a Hír6 szerkesztőségében
Magyarország sportminisztere volt 1999-2000-ben. Teljesen más koncepció mentén irányította az ország sportját. Ma, egy teljesen új struktúrában szintén az ország sportirányításának legfelső vezetéséhez tartozik. Alapvető koncepcióváltozás következett be alig tizenkét év alatt. Mi generálta? Mik voltak ennek a gyökeres változtatásnak a legfontosabb indokai? Ön szerint ezzel a adminisztrációs háttérrel a magyarok sportja visszatalálhat egykori sikereihez? (sportrajongó)

Természetesen van különbség a tíz évvel ezelőtti és a mostani sportkoncepció között. Eltelt tíz év, változtak a körülmények is, mégis azt mondom, hogy több a hasonlóság, mint a különbség. A sport az első Orbán kormány idején is stratégia ágazat volt, most is az. A TAO –programmal azt gondolom jelentős segítséget adtunk a sporttársadalomnak. Komoly stadionépítéseket indítottunk, indítunk el. Az hogy milyen a sportirányítás szerkezete, az szerintem másodlagos kérdés. Azt hiszem, hogy a tartalom sokkal fontosabb, és az teljesen rendben van, programunk tényleg szolgálja, valódi segítséget jelent a magyar sporttársadalom részére.