Szűkebb területe az állattenyésztési genetika, tágabb területe szülővárosa lakosai életkörülményeinek javítása. Teendője van bőven, mivel az Európai Unió húsz leghátrányosabb térsége közé tartozó dél-alföldi régión belül is a legelmaradottabbak közé tartozik a dél-békési, a mezőkovácsházi kistérség, a kialakulóban lévő mezőkovácsházi járás.

Dr. Turcsán Zsolt Attila, polgármester, Mezőkovácsháza, 20120401

- Miért adja a fejét egy fiatal tudósember a politizálásra, a közéleti tevékenységre?

- Már 2002 óta tagja vagyok az önkormányzat képviselő-testületének, szívvel-lélekkel lokálpatrióta vagyok, és szerettem volna magam kipróbálni ezen a területen is. Megpróbálom a tudásomat alárendelni a város érdekeinek, s egy új szemléletet behozni az önkormányzatba, politikától teljes mértékben mentesen megközelíteni a gazdasági életet.

- Mit tud kezdeni a régóta meglévő, a rendszerváltozás óta csak szaporodott fejlődési hiányosságokkal?

- Azt gondolom, hogy Békés megye legjobb minőségű termőföldterületei itt találhatók, kiváló minőségű ivóvízbázissal rendelkezünk, a legjobb minőségi élelmiszereket vagyunk képesek előállítani. Ahol lefúrunk, ott azonnal 70–80 Celsius fokos termálvíz tör fel. Első lépésként a fűtési technológiánkat kíséreljük meg átállítani, a zöldenergia alkalmazása jegyében már két intézményünkben biobrikettel fűtünk a kazánokban. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmányunk a geotermikus energia hasznosítására, s várjuk, hogy mikor írják ki az erre vonatkozó pályázatot. Beléptünk a mintamenza programba, az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott gazdasági program is az önfenntartást helyezi előtérbe. Hosszú idő után először sikerült nullszaldósra megalkotni a költségvetésünket, vagyis takarékos és költséghatékony módon sikerült kezelni a forráshiányunkat.

- Miket ígért a polgármesteri választási kampánya során?

- Körülbelül azokat, amikről az imént beszéltem. Szociálisan rendkívül érzékeny vagyok, a tiszteletdíjam és a fizetésem jelentős részét az első évben szétosztottam a rászorulók és az alapítványok között. Mindenekelőtt arra törekszünk, hogy javítsunk a mezőkovácsháziak jólétén. Bevonjuk a helyi termelőket termék-előállításba, és a termékeket többek között a menzára szállítjuk. Szeretnénk pályázni szociális szövetkezet létrehozására, mintegy nyolcvan közmunkást szeretnénk foglalkoztatni az élelmiszertermelés területén. Újraindítjuk a hatósági vágóhidat, nagyon érdekes, hogy tőkehúsból, úgymond, behozatalra szorulunk.

Mezőkovácsháza polgármesteri hivatal, Mezőkovácsháza, 20120401
Galéria itt!

- Láttam itt egy újkígyósi húsboltot is.

- Igen. Ígéretet kaptunk például arra Oláh Tibortól, a Babó major tulajdonosától, hogy ellát minket sertéshússal.

- Azután itt van a kardinális kérdés: munkahelyteremtés.

- Nagyon nehéz a helyzet, nem is nagyon ígértünk azonnal jelentős változásokat. A működő tőke inkább kimegy az országból, mintsem bejönne. Az elhasznált világítótestek visszagyűjtésével és újrahasznosításával európai uniós határ menti pályázat elnyerése foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. nemrégiben felavatott, 100 százalékban automatizált üzeme is csak négy munkaerőt foglalkoztat. Gazdasági társaságok formájában kívánjuk működtetni a gazdasági szemlélettel felruházott önkormányzati cégeinket.

Mezőkovácsházi bölcsödések, Mezőkovácsháza, 20120401
További képek itt!

- Említette, hogy errefelé a legjobbak termőföldek.

- Negyvennégy aranykoronásak. Minden megterem a mezőkovácsházi földeken, ennek ellenére elsősorban búzát, kukoricát és napraforgót termesztenek rajta. Kicsiben elkezdjük a zöldség- és gyümölcstermesztést, az önkormányzatnak 46 hektár föld van a tulajdonában, nem beszélve a rengeteg zártkertről. Legalább a napközis konyhánkat szeretnénk ellátni, növelni a beszállítást, tanulók számára pedig gyakorlókertet hozunk létre.