Elöljáróban annyit, hogy az elektromos és elektronikai hulladékok területén különleges elbánást érdemel a leselejtezett fényforrások és világítótestek kezelése, mivel sajátos összetevőik miatt nem gyűjthetők az általános elektronikai hulladékok számára fenntartott konténerekben. A különféle kémiai anyagokkal szennyezett fényforráshulladékok fő alkotórésze az üveg, feldolgozás közben szakszerűen kell eltávolítani a fénycsövekben és a különböző lámpákban rejlő, a környezetre veszélyes anyagokat (higany, fényporok stb.).

A háztartásban keletkezett használt, gázkisüléses elven működő fényforrásokat a kereskedők kötelesek az üzletükben forgalmazott fényforrások értékesítésekor ellenszolgáltatás nélkül átvenni. A világítótestek gyártói és forgalmazói az Európai Unió (EU) által meghatározott irányelvnek megfelelően 2005. augusztus 13-tól kötelesek visszagyűjteni, 80 százalékban (!) újrahasznosítani és ártalmatlanítani a használatból kivont elektromos és elektronikus berendezések hulladékait. A fényforrástermékeket árusító boltokban begyűjtő hengerekben, egyenes fénycsövek gyűjtésére szolgáló papír hasábokban, E+E nagyméretű gyűjtőszekrényekben, műanyag gyűjtőedényekben, vagy éppen praktikus JEKKO gyűjtődobozban adhatjuk le kiégett izzóinkat, fénycsöveinket. Az Electro-Coord kétféle gyűjtődobozt bocsát a nagyfogyasztók rendelkezésére.

Mezőkovácsházi megyejárás Electro-Coord, Mezőkovácsháza, 20120403
Galéria itt!

Magyarországon több mint 100 hulladékgyűjtő-udvar működik (Békés megyében egy sem!), amelyeknél a lakosság díjmentesen leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladékait, közöttük az elhasznált, kiégett energiatakarékos lámpákat, fénycsöveket és egyéb világítótesteket. Megyénkben egy békéscsabai cég (Fecó-Ferr-Fém Bt.) foglalkozik fényforrás-hulladékok begyűjtésével is. Ma már egyre több önkormányzat szervez szelektív elektromos és elektronikai hulladékgyűjtést. A lakóhelyünkhöz legközelebb eső fényforráshulladék-begyűjtő pontot az Electro-Coord internetes honlapján (www.electro-coord.hu) találhatjuk meg.

- A mezőkovácsházi üzem eddig 9 tonna elhasználódott fénycsövet dolgozott fel, teljes mértékben automatizált a svéd gépsor – mondta és mutatta Kovács Béla a Duna TV stábjának megérkezése előtt. – A legkorszerűbb hulladékkezelő berendezésekkel felszerelt üzem egymillió 600 ezer eurós EU-s társfinanszírozású projekt keretében valósult meg. A romániai Recolamp Romania céggel együtt a Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program során Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint a határ másik oldalán Szatmár, Bihar, Arad és Temes megyékben 500–500 új gyűjtőedényt telepítünk, részben már telepítettünk, illetve erősítjük a hulladékká vált fénycsövek helyben történő feldolgozását.

Kovács Béla, electro-coord, Mezőkovácsháza, 20120403

- Látok itt a kiadványukban egy térképet, amelyen a győri és a Pest megyei pátyi, úgynevezett fényforrás-konszolidációs pontok után a nagy üresség, vagyis nagy vörösség látható a keleti országrészben.

- Az az igazság, hogy a mezőgazdasági jellegű megyékben még eléggé gyerekcipőben jár a szelektív hulladékgyűjtésnek ez a formája.

- Mi van akkor, ha a gyártók és a forgalmazók nem tesznek eleget a kormányrendelettel megerősített EU-s követelményeknek?

- Akkor hulladékkezelési bírságok várnak rájuk.

- Romániában mi a helyzet?

- Ott a visszagyűjtés országosan 16 százalékon áll, a határ menti régiókban pedig 5 százalékon. Az Európai Unió tagországaiban a gyártóknak 2016-ra az eladott mennyiség 65 százalékát vissza kell gyűjteniük.

- Miért éppen Mezőkovácsházát választották a beruházásra?

- Egyrészt logisztikai szempontból kedvező földrajzi fekvése miatt, másrészt azért, mert rendelkezésünkre állt egy korábbi tollfeldolgozó, illetőleg műanyag-feldolgozó üzemcsarnok.

Mezőkovácsházi megyejárás: Electro-Coord, Mezőkovácsháza, 20120403
További képek itt!