Az csak természetes, hogy a külföldi, cigányzenét kedvelő vadászok kedvenc paradicsoma a szépen rendbe hozott, 8 kétágyas szobával rendelkező kastély, a nagybánhegyesi fürdőbe érkező romániai, főként aradi vendégek is szívesen szállnak meg. Nyáron lovas tábor várja a gyerekeket, a kastély medencéjében fürdeni is lehet. A mezőkovácsházi Csanád vezér általános iskola tanulói tavaly nyáron honismereti, hagyományőrző táborban vettek részt. Hogy a rengeteg sátras lakodalomról, disznótorról, üzleti, baráti, családi, ünnepi rendezvényről ne is beszéljünk. Prof. dr. Turcsán Zsolt, Mezőkovácsháza polgármestere (független) sem véletlenül Oláh Tibornál ünnepelte meg címzetes egyetemi tanári kinevezését.

Babó kastély és panzió, Mezőkovácsháza, 20120403Galéria itt!

- Emlékszem az újság szélén írt cikkeire – jegyzi meg a bemutatkozás után a kastély előtt a Békéscsabán született, kaszaperi származású, 50. születésnapját április 5-én ünneplő vállalkozó.

- Melyik újságra céloz?

- A megyei lapra.

- Te jó Isten, azoknak már legalább húsz éve! Én meg dr. Eleki Jánosra, az Új Alkotmány Mgtsz elnökére, a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsának főtitkárára, volt mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterhelyettesre és mezőkovácsházi országgyűlési képviselőre emlékszem jól.

- Magam is a téeszben dolgoztam, előbb a baromfitenyésztő, majd a sertéstenyésztő ágazat vezetőjeként. Hatszáznegyven kocás sertéstelepet vezettem. Az Új Alkotmány Mezőgazdasági Szövetkezet most elsősorban növénytermesztéssel foglalkozik, mégpedig nem is akármilyen szinten. Errefelé, a békés-csanádi löszháton, a Maros-hordalékkúpon vannak a legjobb minőségű, 40–42 aranykoronás földek egész Európában. A holland vendégeink is mondták, hogy kitűnő természeti adottságokkal rendelkezünk.

- Hogyan gondol vissza a téeszidőszakra?

- Mit is feleljek erre a kérdésre – nosztalgiával. Első munkahelyem volt. Huszonöt évig dolgoztam a téeszben, a munka mellett diplomáztam le.

- Mi volt a Babó major neve a rendszerváltozás előtt?

- Az, ami most: Babó major. Gyakorlatilag lovas major működött itt, több mint 100 lóval. A Babó család felső-magyarországi, Nyitra vármegyei származású, utóbb Arad vármegyében is kihirdette a nemességét. A vágvecsei Babó Lajos országgyűlési képviselő volt, végül a kovácsházi járás főszolgabírója lett. A római katolikus vallású Babó család a kastély építésének idején, az 1900-as évek legelején emelte az út melletti Mária-kápolnát.

- Szépen felújították a kastélyt és a majort.

- Tíz évig üresen állt, jó magyar szokás szerint ami mozdítható volt, azt elvitték. A legrosszabb állapotban ez a kúria volt. Akkora gaz volt, hogy a traktor nem látszott ki belőle. Először sertéstenyésztéssel kezdtünk el foglalkozni, 100 kocát, 500–600 hízót és 5 ezer libát neveltünk az állattartó épületekben. Az Európai Unió és az első Orbán-kormány idején a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatta a Turisztikai fejlesztés Mezőkovácsházán című, csaknem 25 millió forintos projektünket. Üres zsebbel vágtunk bele, de elmondhatom, hogy most már nincs adósságunk. Kezdetben a fővárosi vadászatot szervező irodák küldték ide a vendégeket, nagyon apróvadas térség a miénk. Az őzbakra zömmel spanyolok és franciák, újabban szlovákok, a balkáni gerlére osztrákok, a fácánra és a mezei nyúlra osztrákok, olaszok, németek és szlovének vadásznak előszeretettel. Rendszeresen visszajárnak, és új vadászok is jönnek. Érdekes, hogy sok mezőkovácsházi nem is hallott a létezésünkről.

- Hogyan kerültek kapcsolatba a budapesti irodákkal?

- Ők találtak meg minket az interneten.

- Mezőkovácsházán miért üzemelteti a Pöttyös ételbárt?

- A családban mindenki kereskedő és vendéglátó volt, egyedül én lettem agráros, de úgy tűnik, hogy kezdek visszatérni a gyökerekhez.

- A Babó család leszármazottai tudják, hogy milyen paradicsom épült itt ki?

- Hogyne! Angliából, Írországból és Budapest környékéről jöttek ide 90 éves idős nénik és bácsik, akik gyerekként itt nőttek fel. Meg is szálltak a kastélyban, és körbesétálva felidézték a gyermekkorukat. Még a régi diófára is emlékeztek, amelyre felmásztak. Megköszönték és örültek annak, hogy ez a major nem lett az enyészet martaléka. A 13 kunágotai kastélyból és nemesi kúriából csak egy, valamint a Babó major maradt meg a térségben. A bejáratnál lévő istállót is felújítottuk az európai uniós LEADER-program keretében, az épület nagyobb rendezvényeknek ad helyet. Szerencsére a Kevermes és Vidéke Takarékszövetkezettől kaptunk hitelt az előfinanszírozásra.

Babó kastély és panzió, Mezőkovácsháza, 20120403Galéria itt!