A színház tevékenységét itthoni és külföldi sikeres szereplések, több kategóriában elnyert első díjak, szakmai- és közönségdíjak kísérik, közöttük a Magyarországon kiadható legmagasabb elismerés, a háromszor is kiérdemelt Abszolitórium. A mezőkovácsházi társulat túl van az 1500. előadáson. Békéscsabára, a Városházi Estékre 2007 nyarán kapott meghívást, és telt ház előtt aratott közönségsikert.Duma Zsolt, megyejárás, duma' színház, Mezőkovácsháza, 20120404

- Mint egykori filozófia tanárod jól emlékszem, hogy már a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnázium 4/E osztályos, nyelvi tagozatos tanulójaként is aktív közéleti tevékenységet folytattál?

- Igen, mégpedig elsősorban Fábián Tamással (jelenleg a Csaba Rádió szerkesztő-műsorvezetője – a szerk.) együtt, akivel Juhász Előd-szerű, zenebutikos, konferálós diákvarietét hoztunk létre. Mindig voltak ambícióim.

- Hol tanultál tovább?

- Először két évig képesítés nélkül tanítottam Almáskamaráson. A Debreceni Egyetemen szereztem matematika szakos középiskolai tanári diplomát, majd művelődési felnőttképzési menedzserit, valamint az Iparművészeti Egyetemet is elvégeztem, ahol művészeti menedzserré avattak. Drámapedagógiai végzettséggel, szakvizsgával is rendelkezem.

- Mikor volt a DUMA’Színház első igazi szakmai megmérettetése?

- 1993-ban, A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról előadásával újoncként indulva 1998-ban megnyertük a békéscsabai ZENIT-et, a sikert évről évre megismételtük. Jelen pillanatban több mint 100 egyéni, társulati hazai és nemzetközi szakmai díjat tudunk felmutatni. Egykori tagjaink közül jó néhányan nagyvárosi színházakban lépnek fel.

- Hány tagja van a színházadnak?

- Általában ötven, a művészeti iskolában teremtjük meg tizenegynéhány kollégáimmal az alapokat. Gondolok itt a festőkre, énekesekre, zenészekre és a táncosokra, mindenkire. A beiskolázási körzetből érkeznek hozzánk. Mindig azt mondják, hogy itt jó a génállomány, nálunk tehetséges diákokat lehet találni, én meg azt vallom, hogy jó értelemben véve meg kell velük találni a hangot, és akkor sok mindent el lehet érni. Azért az jó, hogy a mostani szakembergárdában nagyon sok volt tanítványom is benne van. Lehet mondani, hogy a 21 év alatt töretlenül és megszakítás nélkül fejlődtünk. Kezdetben igazából a művelődési központ színpad alatti lomtárából kezdtünk el építkezni, s nem foglalkoztunk azzal, hogy például mennyi minden, mekkora beruházás, technikai háttér szükséges a zenés színházhoz, hanem megpróbáltunk önerőből gazdálkodni.

- Még mindig amatőrök vagytok, vagy már profik?

- Az első tíz évet a város amatőr társulataként dolgoztuk végig, mind a színház, mind én többször részesültem helyi elismerésben is, sőt 1999-ben átvehettük a Békés Megyéért díjat. Két év múlva váltottunk, és csatlakoztunk a gimnáziumon belül működő drámapedagógiai képzéshez. A DUMA’Színház a közel kétszáz tanulójú, kiváló minősítéssel rendelkező alapfokú művészetoktatási intézmény gyakorlati színtere. Én még mindig amatőröknek, rangidős profi amatőröknek tartom magunkat – amatőrként működve is lehet profi módon teljesíteni. S fordítva is igaz ez.

- Médiatagozatos diákjai is vannak a kimondottan humán jellegű Hunyadinak.

- Az biztos, hogy sok múlik a gimnáziumunk vezetésén, amely kiemelten kezeli a drámapedagógiát, a nyelvoktatást és az informatikát is.