Izsó Gábor, polgármester, Békés, 20120408
Izsó Gábor polgármester, első szórólapjával
Izsó Gábor
, Békés polgármestere mindig közösségek élén dolgozott. Kétszer is irányította Békéscsabán a torna sportágat ügyvezetőként, először 1994-ben szakítottak, majd 2000-ben újra egymásra találtak, egészen 2005-ig a tornakollégium igazgatója volt. Ónodi Henrietta 1992-es olimpiai bajnoki címének megnyerésekor például ő irányította ügyvezetőként, a Hungarotel Torna Klub munkáját. Aktívan nem politizált, de már akkor is tagja volt a város önkormányzatának. 2006 óta a város első embere.

- Hogyan lett a kollégiumigazgatóból polgármester?

- Több évi képviselősködés után 2006-ban a FIDESZ és a Jobboldali Polgári Kör közös jelöltjeként megnyertem a választást.

- Ma is független polgármester?

- Igen, ma pártonkívüli vagyok. Igaz 2005-ben beléptem a FIDESZ-be, mert tudom, hogy függetlenként nem lehet hosszú távon sikereket elérni, másrészt jobboldali gondolkodású ember vagyok, és ez a párt állt és áll jelenleg is hozzám a legközelebb. Igen ám, de onnan 2010-ben kizártak, így újra független polgármester vagyok.

- Miért zárták ki a pártból?

- A pártfegyelem megsértése miatt. Ugyanis 2010-ben, a békésiek kérésére másodszor is elindultam polgármesteri választáson, de a FIDESZ hivatalos jelöltjével szemben. Ennek lett következménye a kizárás, így ismét független jelöltként a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör támogatásával lettem másodjára is polgármester.

- Elég sajátos a képviselő-testület összetétele is.

- Igen, valóban sajátos a testület összetétele is, hiszen az országos pártok közül a FIDESZ két taggal, az MSZP pedig egy taggal képviselteti magát, nyolcan a polgári kör tagjaiként jutottak be a testületbe. Én meg független vagyok.

- Egyébként fontosnak tartja a politikai függetlenséget?

- Igyekeztem egész életemben a helyi érdekek figyelembe vételével részt venni a város életében. Szentül meg vagyok győződve arról, hogy helyben, például egy Békés nagyságú városban az a legegészségesebb, ha a helyi, helyben keletkező érdekeket alapul véve próbáljuk meg irányítani a település életét.

- Milyen programokat fejeztek be Békés városában az elmúlt években?

Békés város önkormányzatának bölcsődéje, Békés, 20120408
Békés egyik büszkesége az új bölcsőde (Galéria itt!)
- Az elmúlt négy évben 3,5 milliárd értékű beruházás valósult meg a városban. Ennek vannak látványos és kevésbé látványos elemei. Az uszoda, a járóbeteg szakellátó, az inkubátorház, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola teljes felújítása, Dánfok rendbetétele, a kishajó kikötő megépítése, a mezőberényi és a csabai kerékpárutak, a belváros felújítása nagyon jelentős változások Békés életében. Folyamatban van a szennyvíztisztító telep rekonstrukciója és egy 200 millió forintos belvízprogram megvalósítása is.

- Békés járási székhely lesz. Azt is tudom, hogy a kormányhivatal igyekszik minden járási székhelyen az önkormányzathoz közel, ahol lehetséges, az önkormányzat épületében kialakítani a járási hivatalokat. Önök beszéltek már erről a kormányhivatal képviselőivel?

- Igen, bár nem hivatalosan, de már beszélgettünk erről, és felajánlottuk nekik, a közvetlen szomszédságunkban lévő egykori járásbíróság épületét. Felújításra szorul, de egyébként minden szempontból megfelelő hely lehetne. Ebben a kérdésben még folynak a tárgyalások.

- A közigazgatás, az önkormányzatok gyökeres átalakítása zajlik. Önök egyrészt cselekvő részesei, másrészt aktívan érintettek is a változásokban. Mik a tapasztalataik ezzel kapcsolatban?

- Nem lehet még tisztán látni. Például az oktatás területén. Központi tanterv, erős tanfelügyelettel mindenképpen üdvözlendő. De az intézmények fenntartásának rendszere még egyáltalán nem kiforrott, jelen ismeretünk szerint. Például nálunk, az önkormányzati fenntartású iskolák költségigénye a tavalyi évben 269 millió forint volt. Ez az összeg a technikai személyzet összes bérét és járulékait, valamint az intézmények működésének költségeit jelenti. Nem lehet tudni, hogy ez az összeg a jövőben kit terhel majd, és ha az önkormányzatokat fogja, lesz-e hozzá forrás rendelve. Úgy, hogy jelenleg felelős véleményt az átszervezéssel kapcsolatban egyelőre nem lehet alkotni.

- Milyen folyamatban lévő projekteken dolgoznak?

- Határon átnyúló pályázat keretében Nagyzerinddel közösen pályáztunk 600 millió forintra. Ebből ők egy volt katonai laktanyát alakítanak át, mi pedig a dánfoki tábort kívánjuk korszerűsíteni. Az elbírálás folyamatban van. Jól működik a start közmunka program, melynek keretében az illegális szemétlerakó helyek megszüntetését, mezőgazdasági, belvízrendezési, útjavítási és jardalap készítési munkákat végeznek az emberek. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a programot sikerült élettel megtöltenünk. A munkavezetők nagyon jól dolgoznak, nem csak eltöltik a munkaidőt, hanem valóban hasznosan és eredményesen dolgoznak.

Virágok, Békés, 20120408
Békés 2011-ben az Arany Rózsa Díj birtokosa lett (Galéria itt!)
- Békés városa 2011-ben az Arany Rózsa Díj kitüntetettje lett. Miért kapták?

- Mert abban az évben mi lettünk Dél-Kelet Magyarország legvirágosabb települése. Sok figyelmet és energiát fordítottunk és fordítunk is évről-évre arra, hogy az itt élő emberek jókedvűen menjenek ki az utcára, érezzék, hogy rendezett, szép városban élnek.

A polgármester beszélt még arról, hogy álláspontja szerint hivatalának legfontosabb feladatai: a helyi lakosság maximális kiszolgálása, a helyi érdekek eredményes képviselete, illetve érdekeik érvényre juttatása, a helyben működő civil szervezetekben működő energiák felszabadítása.