Dübögő. Nem tipikusan szálloda név, az biztos. No, de nem is a szálloda lett erre a névre elkeresztelve, hanem elődje, az ugyanezen a helyen álló földszintes kocsmát nevezték a helybéliek Dübögőnek, már az ezernyolcszázas években. Aztán amikor eljártak az idők a kocsma felett, és 1913-ban megépült az egyemeletes szálloda, az új tulajdonosok nem sokat gondolkoztak a névadáson: a nagyházra is, igaz nagyobb betűkkel, de ugyanaz a felirat került: Dübögő.

Homlokzat dübögő étterem, dübögő szálloda és étterem, Békés, 20120411
A teljesen megújúlt Dübögő Szálloda és Étterem
Jövőre lesz 100 éves a ház. Sok mindent látott, sok mindent megélt, sok ember fogadott, egyszerűen hozzánőtt Békéshez. Öt évvel ezelőtt szerzett tulajdonrészt a szállodában a Békés Kaszinó Kft. és a tőkeerős tulajdonos pénze és keze nyoma nem akármilyen nyomott hagyott az épületen kívül, belül egyaránt. A nyitás óta Szabó Zoltán az étteremvezető, ő mutatta be a teljesen megújult vendéglátó-komplexumot.

Dübögő Szálloda és Étterem, dübögő szálloda és étterem
Szabó Zoltán, a ház vezetője
- Mielőtt a jelenről beszélnénk, ne menjünk el szó nélkül a múlt mellett. Szóval miért is Dübögő?

- Teljesen pontos, „tudományos" magyarázat nincs az elnevezésre. A legvalószínűbb magyarázat szerint a XIX. században még tekintélyes szélességű Fekete-Körösön szép ívű fahíd vezetett át a túlparti, Bánhida nevű tizedbe, kiindulásként a régi, Békés-Körösladány közötti országútnak. A vastag deszkákkal borított híd és az előtte lévő gerendákból készült „sárrázó" a szekerek alatt éktelenül dübögött, amit a hídfő közvetlen közelében lévő kocsma vendégei élvezhettek elsősorban. Rá is ragadt a kocsmára a dübögő jelző, amit aztán már az utódok sem tudtak illetve nem is akartak levakarni magukról.

Dübögő Szálloda és Étterem-ételfotó, ételfotó, dübögő szálloda és étterem
Dübögő tál: kiadós adag két fő részére
- A ház minden ízében megújult. Kezdjük az ismerkedést az étteremmel.

- Az étterem 180 fős. Délben menüztetünk, az ebédet természetesen házhoz is szállítjuk. Ha egyszerre több nagy létszámú társaság akar egy időben ebédelni, vagy vacsorázni, spanyolfalakkal tudjuk elszeparálni őket egymástól. Az étterem kiválóan alkalmas esküvők, bálok, nagy létszámú rendezvények megrendezésére. megrendezésére, Konyhánk alapvetően magyaros, a békési tájra jellemző ételkínálatunk van.

- Az étteremből nyílik a söröző.

- Pontosan. Április elsejéig ez a helyiség dohányzó volt, ma már természetesen nem dohányzó. Itt negyven vendéget tudunk kényelmesen elhelyezni, ha enni is akarnak. Kényelmes, kellemes, hangulatos hely, nagy választékkal, biliárdasztallal.

Dübögő Szálloda és Étterem, dübögő szálloda és étterem
Tetőterasz a mini vízeséssel és a híddal
- Exkluzív része a szállodának a tetőterasz.

- Igen, több helyiségből megközelíthető, természetesen az udvarról is. Fedett része hatvan vendég elhelyezésére alkalmas, de további fedetlen kis teraszzugokban még sokan elférnek. Nyáron nagyon népszerű, esténként általában tele vagyunk. Különlegessége ennek a terasznak a csobogó, meg a híd. Nyáron a kertészünk igazi paradicsomot varázsol ide.

Büdögő Étterem, barlang pizzéria, dübögő szálloda és étterem, pizzéria
A Dübögő barlang pizzériája
- És van a pizzéria.

- Az tényleg nagyon különleges. A vendégtér cseppkőbarlangnak van berendezve, különleges látványt nyújt, nagyon szeretik a fiatalok. De a legjobb a pizzériában mégis a pizza. Nagyon széles választékot kínálunk, nagyon jó áron. Pizzáink tényleg különlegesen finomak, és házhoz szállítjuk megrendelés esetén. Nem csak Békésről, de a környező falvakból, de még Békéscsabáról is, rendelnek tőlünk pizzát. A ház egyik legjobban menő része.

- Van egy szintén felújított, földszintes épület is az udvarban.

- Az a konferenciaterem. De leggyakrabban termékbemutatókra, baráti találkozókra szoktuk kiadni. Azt a helyiséget úgy is kiadjuk, hogy a bérlők bográcsban főznek maguknak.

- Lassan közeledik a ballagások időszaka. Ez szezonnak számít Önöknél?

- Abszolút! Sőt, az egész ház üzemeltetésének az egyik legfontosabb pillére a rendezvények szervezése. Ballagás, lakodalom, bál, konferenciák, céges rendezvények. Ezért sokat meg is teszünk. Például vegyünk egy lakodalmat. Ha mindent tőlünk rendelnek meg, akkor az ifjú pár az első éjszakára megkaphatja ingyen a lakosztályunkat, és a limuzin is rendelkezésükre állhat.

- Milyen limuzin?

- A háznak van egy amerikai, 8,6 méter hosszú, Lincoln típusú limuzinja, amelyet ki lehet bérelni, például lakodalom alkalmával is. De vitték már el baráti társaságok legénybúcsúzó fiatalok is a kocsit.

- A szállodának hány szobája van?

- Tizenhárom kétágyas szoba, és egy lakosztály áll a vendégek rendelkezésére. Persze tizenhármas szobánk nekünk sincsen, csak tizenkettes, meg tizennégyes. A tizenhármas egy wellnes szoba, szaunával, hatalmas jakuzzival.

- Átutazó vendégeik vannak? Egyáltalán, megérzik önök azt, hogy a 47-es út már nem megy át Békésen?

- Nagyon. Gyakorlatilag átutazó vendégünk nincs. Ugyanakkor van néhány törzsvendégünk, akik rendszeresen visszatérnek hozzánk. Van, aki mindig ugyanazt a szobát kéri. De szállóvendégből lehetne lényegesen több is.

- Ötödik éve vezeti a házat. Ön szerint milyen ma Dübögő? Olyan, amilyennek elképzelték?

- Nem panaszkodhatunk, de azért lehetne jobb is. De tisztában vagyunk azzal, hogy a mai gazdasági válságban az emberek legelőször az étterembe járásról, a szórakozásról mondanak le. Ezért is csinálunk rendszerese akciókat. Például mi is részt vettünk a „Hétkrajcár" akcióban, nálunk is lehetett kedvezményesen menüt kapni. Mindenféle fizetőeszközt elfogadunk, nálunk mindenféle kafetéria - eszközzel lehet fizetni.

- Ön szerint mi kellene ahhoz, hogy a Dübögő az Önök legjobb tervei szerint működhessen?

- Először is legyen vége a válságnak, az embereknek legyen munkája, legyen pénze. A legjobb meg az lenne, ha Békésen is lenne egy termálfürdő, ami vonzza a turistákat. Akkor a szálloda is teljes kapacitással menne, az étterem meg mindig tele lenne.

A Dübögő Szálloda és Étterem alkalmazkodik a körülményekhez. Most azonban takarékoskodniuk kell, mert nincs elég vendég.  Nyitva tartásukat is ehhez igazították. Hétfőtől csütörtökig 11 és 16 óra között, pénteken és szombaton 11 és 24 óra, vasárnap 11 és 16 óra között tartanak nyitva. Ez a helyzet szerintük sem normális, de jelenleg elkerülhetetlen és szükséges. Ahogy igény lesz rá, azonnal megváltoztatják a nyitva tartást.