A Békésről Tarhos felé utazva, miután áthaladtunk a Kettős-Körös hídján, jobbról is, balról is állattartó telepeket látni. Vagy legalábbis ezek a telepek valami hasonlónak látszanak, hiszen istállószerű épületek, hosszú kerítések, kis irodaépületek tűnnek elő. Nem, hogy hivalkodó, inkább rejtőzködő, szerény tábla jelzi, hogy az OPTIGÉP felé, jobbra kell lefordulni. Pár száz méter megtétele után, mint a jelzőtábla, ugyanolyan szerény, kis portaépülethez és egy földszintes, hosszúkás alakú irodaépülethez érkeztünk.

Patkás János ügyvezető, optigép, Békés, 20120411
Patkás János ügyvezető
Patkás János
ügyvezető igazgató a tárgyalóba kalauzol bennünket, kicsit fáradtnak tűnik, mert hajnalban érkezett haza Csehországból, Brnóban voltak mezőgazdasági kiállításon.

- Gyakran járnak szakvásárokra, kiállításokra?

- Igen, természetesen – válaszolta az Patkás János. – Sőt, tulajdonképpen ezek a vásárok az egyik legfontosabb elemei termékeink értékesítésének. Gépeinket ilyen helyeken tudjuk a szakembereknek megmutatni, a vásárok kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy minden felmerülő kérdésre részletesen megválaszolhassunk.

- A vásárokon szoktak konkrét üzleteket kötni?

- Mindenre volt már példa. Arra is, hogy több konkrét megrendeléssel érkeztünk haza, de olyan is volt, hogy eggyel sem. De az biztos, hogy minden olyan országban, ahol megfordultunk, és kiállítottunk, előbb, vagy utóbb, de mindig kötöttünk üzletet olyan partnerrel, akivel ilyen kiállításon tárgyaltunk. Van olyan partnerünk, amelyik öt évvel a találkozásunk után kopogott be hozzánk, és rendelt valamilyen gépet.

- Ha már szóba kerültek, hány országba exportálják termékeiket?

- Már tizenhárom országban vagyunk jelen. A környező, pontosabban a Közép-Európai országok mindegyikébe szállítunk, egyre bővül orosz, ukrán, moldáv piacunk és jelentős amerikai megrendelésekkel is rendelkezünk.

- Az export vagy a belföldi értékesítés a jelentősebb?

- Ma már mindenképpen az export, hiszen árbevételünk 60 százaléka származik ebből. Jellemző adat, és törekvéseinket is hűen tükrözi, hogy exportból származó árbevételünk 2007-ben még csak 10 százalék volt.

- Mekkora volt például a tavalyi év árbevétele?

- Körülbelül másfél milliárd forint. Az idei tervünk elérni a kétmilliárd forint árbevételt, aminek igyekszünk megteremteni a feltételeit. Egyébként az elmúlt öt évben marketing munkánk változott meg alapvetően. Mi elfogadtuk és megpróbáljuk a valóságban is megvalósítani azt a marketingmondást, miszerint ha lenne tíz forintom, abból kilencet marketingre fordítanék. Egy amerikai szakember összegezte így kezdő vállalkozók előtt a marketing fontosságát.

- Hova tartanak, mi a céljuk, például árbevétel tekintetében?

- Azt gondolom, hogy egyenletesen fejlődve, elérhetjük az évi 5-6 milliárd forintos árbevételt is, mai eszemmel az a nagyságrend egy jól kezelhető gyárat jelentene.

Optigép, Békés, 20120411
A betakarítógép összeszerelése (Galéria itt!)

- Ha oda tartanak, akkor a kapacitást mindenképpen növelni, a gyártástechnológiát folyamatosan korszerűsíteni, a termékeket folyamatosan fejleszteni kell.

- Tudjuk, és folyamatosan ezt is csináljuk. Például az idén adtuk át a több mint kettőszázmillió forintból megépült új festőüzemünket. Ennek következtében az egész eddigi festési eljárást meg kellett újítanunk. Egyszerre sokkal több darabot tudunk festeni, fel kellett készülnünk az új technológia gyártási sorba történő beillesztésére. De például az is a közelmúlt fejlesztéseinek eredménye, hogy gazdaságosan tudunk a lehető legtávolabbi országokba is gépeket szállítani.

- Ezt hogy oldották meg?

- Szállítási férőhely optimális kihasználásával. Egy kamionba vagy egy vagonba összeszerelt állapotban maximum négy betakarító adaptert tudtunk szállítani. Ma nem összeszerelve, hanem darabonként, ládákba csomagolva szállítjuk ki a gépeket, így ugyanakkora helyen egyszerre negyven gépet tudunk kiszállítani. Ez hatalmas szállítási költség megtakarítást jelent. De törekszünk arra is, hogy a gépek tudása is folyamatosan fejlődjön.

- Mire gondol?

- Arra, hogy kezeljük azokat a felvetéseket, amik a vásárlóinktól érkeznek hozzánk. Például a napraforgó betakarító vágóasztal eddig úgy működött, hogy a gép levágta a napraforgó fejét, de a szárát állva hagyta. Így amikor befejeződött a betakarítás, egy újabb géppel kellett végigmenni a szántóföldön azért, hogy a szárakat levágják, felaprítsák. A legújabb fejlesztésű adatpereink már szárzúzó résszel készülnek, így a betakarítással egymenetben elvégezzük a szárzúzást, talajelőkészítést. Nagy megtakarítás ez a gazdálkodóknak.

Optigép, Békés, 20120411
A napraforgó betakarító adapterek szállításre előkészítve a gyár udvarán

- Mit is gyártanak Önök tulajdonképpen?

- A legfontosabb termékünk a napraforgó betakarító adapter, vagy vágóasztal. Ez a termék segített át minket a rendszerváltáson és segít át minket a gazdasági válságon is. Ez teljesen saját fejlesztésű berendezés, szabadalmi oltalom alatt áll, ilyet csak mi gyárthatunk a világon egyedül. Nagyon nagy érték ez, a feltaláló csapatvezető mérnöke Nagy Lajos egyébként a mai napig velünk dolgozik. A napraforgó adapter mintájára készítettük el hat évvel ezelőtt a kukoricabetakarító gépünket is, amelyikre szintén nagy a kereslet. Ez a két vezértermékünk. Ezeken kívül gyártunk még úgynevezett erdei aprítékkészítő gépet és energiaültetvény betakarító gépet is.

- Mióta működik a cég a mai formájában?

- A múlt század ötvenes éveiben mi is szocialista gazdaság részei voltunk, az országos MEZŐGÉP hálózat egyik gyáraként üzemeltünk. Betakarító adaptereket, pótkocsikat, terményszállító berendezéseket gyártottak itt. Ebből a szellemi műhelyből fejlődött ki a napraforgó betakarító gép, amely végül a rendszerváltás után megalakult OPTIGÉP Kft. kapitalista piacképességekkel rendelkező terméke lett. A cégünk 1993-ban alakult, akkor összesen harminc dolgozóval.

- Ön akkor már itt dolgozott?

- Még nem, 1994-ben tanulóként kerültem ide, 1997 óta dolgozok itt folyamatosan. Nyugodtan kijelenthetem, hogy minden zugát kiválóan ismerem, hiszen lépésről, lépésre jártam végig a gyári karrierlétrát. Technikusként kezdtem dolgozni, de levelezők szakon elvégeztem a kecskeméti Gépészeti és Automatizálási Műszaki Főiskolát. Ezután két évig meos, öt évig tervező voltam, majd technológiai csoportvezető, termelési igazgatóhelyettes, 2008 óta vagyok a cég ügyvezető igazgatója.

Az OPTIGÉP különös utat járt be megalakulása óta. Jó döntések sorozata, következetes fejlesztések és piackutatások eredményeként tulajdonképpen folyamatosan fejlődött, még a válság idején is, és fejlődik ma is.

Nagy Lajos mérnök, Békés, 20120411
Nagy Lajos vezette azt a hét fős mérnökökből, technikusokből mezőgazdasági szakemberekből álló csoportot, akik kifejlesztették a soros napraforgó adaptert, melyet 1991-ben szabadalmi oltalom alá vettek, és a békési gyár kizárólagos tulajdona lett. A cég vezérterméke az eltelt húsz évben csillagos ötösre vizsgázott a világban, és újabb betakarítógépek fejlesztését ihlette (Galéria itt!)