Gingerbread, azaz gyömbérkenyér. Az angolul értőknek sokat mondó a cég neve, ők egyből tudják, hogy ezzel a névvel, ennek a cégnek a mézes süteményhez biztosan köze van. És ez így is van. Olyannyira, hogy ez a békési cég gyártja a Puszi néven forgalmazott „puszedliket", amely termékekkel országszerte bárhol találkozhatunk. A békési üzemben ma már nagykereskedelmi mennyiségben gyártanak, de amikor 1993-ban elindult a sütigyár, még csak ketten szorgoskodtak a kis konyhában. Pusztai Imre és a felesége. Ma nyolc alkalmazottat foglalkoztatnak, de boldogabb időben tizenöt dolgozója is volt az üzemnek.

Pusztai Imre, puszedli, Békés, 20120413
Pusztai Imre (Puszi)
- Milyen tudomány kell a puszedli gyártásához?

- A pékek ugye nem gyártanak ilyen sütiket – mondta Pusztai Imre -, de a cukrászok sem bajlódnak vele. Vannak mézeskalács-készítő kézimunkások, de olyan szakma, hogy mézes süteményt gyártó, igazából nincsen.

- Önnek mi az eredeti foglalkozása?

- Vendéglátóipari végzettséggel rendelkezem, melegkonyhás üzletvezető vagyok, tehát az élelmiszerekhez van némi közöm. Ennek a vállalkozás felépítése során egyébként nagy hasznát láttam eredeti szakmámnak.

- Miért? Tanították az iskolában a mézes sütemény elkészítését?

- Nem, azt nem tanították. Tanították viszont az ételkalkulációkat, rengeteget számoltunk, állandóan árakat kalkuláltunk. Az árkalkuláció pedig nagyon fontos ebben a szakmában, hiszen pontosan tudnom kell, hogy milyen költségekkel tudom előállítani a terméket. Ha bekerülési költség jól van meghatározva, akkor a fogyasztói ár esetében van mihez viszonyítanom. Egészen biztos vagyok abban, hogy nagyon sok vállalkozás éppen azért nem jut egyről a kettőre, mert nem volt jó az árkalkulációja.

- Ne siessünk ennyire, minek kellett árat adni? Honnan jött a puszedli gyártás ötlete?

- Sátoros vásározók voltunk, édességekkel jártuk a vásárokat. Ez ment egészen 1993-ig. Ekkor valami megtört, a piaci feltételek nagyon megváltoztak, megnőttek a bérleti díjak, a mi kis portékáink már nem tartottak el bennünket, ezért úgy döntöttünk, hogy felhagyunk a kereskedelemmel és gyártók leszünk.

- De honnan tudta, hogy puszedlit kell gyártani?

- Mert a körülmények erre irányítottak, több okból is. Az egyik, hogy ez a fajta termék Ausztriában nagyon népszerű volt, ráadásul áruházláncok forgalmazták. Magam is ott találkoztam vele először, egy METRO áruházban, ahová vásárolni jártam, és azt is kiderítettem, hogy nagyon jól fogy. Én meg azt mondtam magamban, nem igaz, hogy ezt otthon nem lehet eladni, az nem igaz, hogy én ezt nem tudom megcsinálni! A másik nyomós ók a recept volt. Amikor elmondtam a családban, hogy mire készülök, a nagynénémtől kaptam egy receptet. A mai napig annak alapján gyártunk.

Puszedli, Békés, 20120413
Puszedlinövekedés a kemencében (Galéria itt)

-Tehát adva volt egy kereskedő, egy termék és egy recept. Hogyan lett ebből gyártás?

- Úgy, hogy egy kis házban berendeztük a műhelyt.

- Miből állt ez a műhely?

- Egy keményfa asztalból, kerek pogácsaszaggató formákból, két darab nyújtófából, egy darab kétajtós konyhai sütőből, amelyikbe egyszerre két 70 x 50 centiméteres tepsit lehetett betenni. És természetesen velünk volt a recept is.

- És elkezdődött a gyártás...

- Igen, a feleségemmel ketten dolgoztunk. Gyúrtuk, nyújtottuk, szaggattuk a tésztát, sütöttük, aztán csomagoltuk. Egyszerű, kereskedelemben kapható celofán zacskóba tettük.

- Majd a terméket el is kellett adni...

- Igen. Ezért, amikor készen lett egy nagyobb adag, beültem az autóba és Békéstől távoldó koncentrikus körökben, a leghagyományosabb ügynöki módon, boltról, boltra járva szereztem az ügyfeleket. Mivel jól sikerült az ár meghatározása, a kereslet azt mutatta, hogy piacképes a termék. Egy idő után a sima celofán zacskóról áttértünk a nyomdai úton felszitázott csomagolásra. Kifejezetten marketing szempontból, ezeken a zacskókon már rajta volt a cég neve és elérhetősége is. Ez így ment 1998-ig.

- Honnan jött név? Miért Puszi a puszedli?

- Ennek is több oka van. Egy puszedlit nyugodtan lehet puszinak hívni, akkor meg különösen, ha gyártó polgári neve Pusztai, a beceneve pedig Puszi. Egyébként ezért lett Puszi a termék neve.

- Mi történt 1998-ban? Mi változott meg?

- Egy gyártó életében a legfontosabb dolog, a kereslet változott meg. Kapcsolatba kerültem egy nagykereskedővel, aki szinte hetente többet rendelt, mint amennyit addig havonta értékesítettünk. És hiába bővítettük időközben a kéttálcás sütőnket további hárommal, öt tálcával sem tudtuk kielégíteni a mennyiségi igényeket. Hogy számokat is mondjak, heti négyszáz kiló helyett, majdnem egy tonnát kellet legyártanunk. Két évig csináltuk még manufaktúrában a süteményeket, de 2000-ben egyszerűen váltani kellett. Akkor vettük meg a mostani telepünket. A megyei önkormányzat volt az eladó, ez egykor egyébként kerületi pártház volt.

Puszedli, Békés, 20120413
Ebben a kemencében 1 800 db sütemény sül meg 13 perc alatt (Galéria itt!)

- Mi történt ebben az évben?

- Teljesen felújítottuk, átalakítottuk, a mi gyártásunkhoz igazítottunk mindent. És gépeket vásároltunk. Ma egy nagyteljesítményű multidrop géppel szaggatunk, melyet egyetlen ember kezel. Ez a gép hat és fél perc alatt 1 800 darab süteményt rak fel 18 tálcára. Ezt a 18 tálcát egyszerre tudjuk kisütni a kemencében, összesen 13 perc alatt. Tehát 1 800 darab sütemény elkészítése ma maximum 20 percet vesz igénybe. Ez már olyan kapacitást biztosít számunkra, mellyel tartani tudjuk akár a folyamatosan növekvő igényeket is.

- Azt látom, hogy nem csak sima, egyszerű puszedliket gyártanak, vannak csíkosak, tiszta fehérek, meg még másmilyenek is.

- Igen, elég széles a kínálatunk. A hagyományos mellett, vaníliás, csoki-vaníliás, fahéjas, narancsízű, marcipános, csokis és töltött csokis süteményeket gyártunk.

- Mennyi a szavatossági ideje a puszedlinek?

- Mi kilencven napot adunk rá. Hozzá kell tennem, hogy a gyártáshoz csak és kizárólag természetes anyagokat használunk, tartósítószer nincs a sütiben. Csak szalalkálit tartalmaz, de ez nem tartósítószer. Ezt arra használjuk, hogy a csipetnyi, alig két centiméter átmérőjű csöppnyi pogácsákból szép, nagy, könnyű és kerek puszedli váljon a kemencében. Aztán a térfogatnövelő szer, a „puffasztó anyag", ez a szalalkáli, elszáll belőle.

Az üzemben volt idő, amikor 15-en is dolgoztak, két műszakban kellett gyártani a puszedlit, olyan nagy volt a kereslet. A válság természetesen őket sem kerülte el, de azért egy műszaknyi embernek még folyamatosan munkát tudnak adni. Pusztai Imre nem panaszkodik, azt mondja, ezt az időszakot túl kell élni, aztán, a jó világgal együtt újra megjön az emberek puszedlievő kedve is. Mert a Puszi mégiscsak egy mézes-édes sütemény! És nagyon finom!

Puszedli, Békés, 20120413