Tímár András és felesége, Gyomaendrőd, 20120416
A Körös Étterem és Szálloda tulajdonosai Tímár András és felesége

A Körös Étterem és Szálloda („a Holler") ugyanolyan emblematikus épülete Gyomaendrődnek, mint például a Nagytemplom Debrecennek. Ugyanúgy a város főterén áll, és kiemelkedik, elkülönül környezetétől. A huszadik század első évtizedének végén, ugyanezen a helyen, porig égett Holler Sámuel csárdája. Ennek helyén épült meg a Kávéház és Étterem. A Körös Étterem és Szálloda mai arculata a közelmúltban végrehajtott, teljes külső és belső felújítás után alakult ki. A szálloda tulajdonosa Tímár András szakács, ma már jókedvűen meséli el annak a napnak a történetét, amikor az épület az ő tulajdonukba került.

Körös hotel, Gyomaendrőd, 20120416
A Körös Étterem és Szálloda Gyomaendrőd emblematikus épülete (Galéria itt!)

- Mi történt 1999-ben azon a napon, amikor azért mentek Békéscsabára, hogy részt vegyenek azon árverésen, ahol megvásárolták a szállodát?

- Izgalmas nap volt – kezdte Tímár András. -  Az épület az ÁFÉSZ tulajdona volt. A szövetkezet jelentős adótartozásai miatt az adóhivatal árverésre bocsátotta a cég ingatlanjait, többek között a szállodát is. Az érverésre az APEH központban Békéscsabán, a Kinizsi utcában került sor, mely nyolc órakor kezdődött egy negyedik emeleti teremben. Csodálkozva tapasztaltam, hogy a megadott időpontban csak mi vagyunk jelen, rajtunk kívül nem volt más érdeklődő.

- Azt gondolták, hogy sok vevője lesz a Hollernek?

- Nem gondoltuk, tudtuk! Voltak információink arról, hogy fővárosi befektetők is meg akarják vásárolni. Ezért lepődtünk meg nagyon, hogy rajtunk kívül nincs ott senki. De nem csak meglepődtünk, nagyon idegesek is lettünk. Sürgettem is a bonyolítót haladjunk, nincs itt senki, mi pedig komoly vevők vagyunk. Tűkön ültünk, de az árverés levezetője nem zavartatta magát, végigmondta a kötelezőt. Az idő mintha ólomlábakon járt volna, olyan lassan haladt. Nekünk legalábbis úgy tűnt. Aztán végre licitálhattunk. Ettől kezdve hamar megegyeztünk. Mindössze tizenöt perc alatt végeztünk, de nekünk ez a negyedóra örökkévalóságnak tűnt. Aztán amilyen gyorsan csak tudtuk, el is hagytuk a helyszínt.

- Ezek szerint rosszak voltak az információi a fővárosi vásárlóról?

- Dehogy voltak rosszak. Már hazafelé tartottunk, és a kocsiból felhívtam az árverés levezetőjét. Megkérdeztem tőle, hogy jöttek-e még érdeklődők.

- Mit válaszolt?

- Azt, hogy igen! Alig, hogy elhagytuk a termet, akkor érkeztek meg a pesti vásárlók. Azért késtek, mert azt hitték, hogy az árverés Gyomaendrődön, a helyszínen lesz. Mire kiderítették, hogy nem, addigra mi már meg is vettük. Szerencsénk volt!

- A szerencse meghozta Önöknek a házat, és vele együtt egy dolgos jövőképet is.

- Igen. Persze tudtuk, hogy mit vállalunk el, hiszen inaskorom óta itt dolgoztam. Itt lettem szakács, itt töltöttem az egész életemet. Az ÁFÉSZ-en belül csak annyi időre hagytam el az éttermet, ameddig a cég egy másik konyháját kellett rendbetettem. Utána jöttem vissza. Szóval pontosan tudtuk, hogy mit vettünk meg.

- Hogyan képzelték el az ház üzemeltetését?

- Az első pillanattól kezdve az volt a tervünk, hogy elindítjuk, a szakács, pincér, cukrász, tehát a vendéglátóipari szakmák oktatását. Tervünket 2000-ben sikerült megvalósítanunk. Azóta legalább kétszázötven-háromszáz gyereknek adtunk szakmát a kezébe. Az elméleti oktatás a Bethlen Gábor Szakképző Iskolában volt, mi a gyakorlati képzést adtuk.

Tímár András, Gyomaendrőd, 20120416
Tímár András a Békés Megyei Culinary Team csapatkapitánya (További képek itt!)

- Itt tanították őket, ebben az étteremben?

- Itt is, de az oktató konyha és étterem a szomszéd épületben volt, a mai OTP helyén. A válság egész egyszerűen kikényszerítette, hogy zárjuk be az éttermet. Értékesítettük és az OTP vásárolta meg.

- Az épület a közelmúltban újult meg teljesen. Mi tette szükségessé?

- Az ingatlan teljesen elavulttá vált. A szállodai szobáink eladhatatlanok voltak, a gépészet korszerűtlen, egyáltalán, a XXI. században vendéglátást abban az épületben már nem lehetett folytatni.

- Ma már viszont lehet. Hogy tapasztalják, a vendégek is így gondolkodnak?

- Azt hiszem igen. A szállodánknak stabil, visszatérő vendégei vannak. Azt mondhatom, hogy a város huszonöt-harminc kilométeres környezetében lévő külföldi cégek vezető alkalmazottai, illetve vendégeik minket választanak. Vannak állandó vadászaink is, és visszatérő családjaink, akik évente egy-két hetet itt töltenek a városban. Természetesen maradt még szabad kapacitásunk.

- Hány szobájuk van?

- Nyolc kétágyas, két háromágyas és egy egyágyas szobánk van. A legkorszerűbben kialakítva, minden jóval felszerelve. A szobák kialakításánál az élhetőséget és a vendégek kényelmét tekintettük a legfontosabb szempontnak.

- Mit jelent ez?

- Például az ágyaink kivétel nélkül Cardo matraccal készültek, mindegyik szobánk klimatizált, áraink nem magasak.

- Az étterem hogyan működik?

- Láttunk már szebb napokat is. Az emberek ma nem úgy járnak étterembe, mint akár húsz-harminc évvel ezelőtt. Nagyon alapos ok kell ahhoz, hogy étterembe menjenek. Mindent megteszünk a betérő vendégeinkért, de igazából a rendezvények, és a szállodához tartozó étkeztetések jelentik a meghatározó bevételeket. Éttermünk nagy létszámú fogadások, lakodalmak lebonyolítására is alkalmas. Ételkínálatunk gazdag, Békés megyére jellemző, alapvetően magyaros. Az étkezéseket igyekszünk gasztronómiai eseménnyé varázsolni.

Hollertál, Gyomaendrőd, 20120416
A Hollerban a megyei ízek dominálnak(Galéria itt!)

- Gondolom, ez a minimum, ha a cég tulajdonosa szakács, a Békés Megyei Culinary Team tagja, világbajnoki második helyezet csapat kapitánya, az erfurti szakácsolimpián csapatban bronzérmes, és aki több haza fesztivál, főzőverseny győztese.

- Nagyon fontosnak tartom ezt a megyei szakácsokat összefogó kezdeményezést, melyet Prohászka Béla szervezett meg. Mestervizsgát tettünk és a megyei önkormányzat segítségével el is indultunk jelentős nemzetközi versenyeken. Büszke vagyok eredményeinkre és arra is, hogy a Békés megyei csapatban három Tímár is volt, van, hiszen rajtam kívül fiam Albin és unokaöcsém Attila is tagjai.

Körös hotel, Gyomaendrőd, 20120416
A gyomaendrődi magyar biliárd egyesület a Körös Étteremben tartja edzéseit és rendezi bajnoki mérkőzéseit (Galéria itt!)

A Körös Étterem és Szálloda az étterem és a hotel mellett pizzériát és sörözőt is üzemeltet. A válságot pontosan ugyanúgy megsínylik, mint bárki más a szolgáltató iparágban. Napi életüket a körülményekhez igazítják, de például arra szakítanak időt, energiát és pénzt is, hogy a gyomaendrődi magyar biliárd egyesületet támogassák. A csapat a Hollerban tartja edzéseit, itt rendezi bajnoki mérkőzéseit. Dolgozni sem felejtettek el, becsületesen végzik munkájukat, és ők is várják a jobb időket. A Tímár család felelősséggel őrzi a Holler örökségét, és aktívan részt vállal a kisváros közéletében is.