A Gyomaendrődi Liget Gyógyfürdő és Kemping a múlt század második felében épült, 1959-ben kezdték el építeni. Évtizedeken át szolgálta a gyomaendrődieket, valamint a nagyon közeli falvak és tanyák lakóit, nemigen volt más feladata. Tavasszal kinyitott, ősszel bezárt.

Így ment ez egészen 2002-ig. Akkor kezdődött az építkezés, amelyiknek eredményét már nem csak a helyiek, nemcsak a környező falvak lakói, hanem az ország távoli településein élők, sőt külföldiek is egyre többen élvezik. A mai fürdő átadására 2004-ben került sor és a fürdőzés mellett számtalan egyéb lehetőséget is kínál a városlakóknak és a messziről érkezőknek egyaránt. Például ma már egész évben nyitva van.

Ligetfürdő Gyomaendrőd, Gyomaendrőd, 20120417
A Liget fürdő egész évben nyitva van (Galéria itt)

A fürdő hétköznapjairól és terveiről Vass Ignác ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

- A fürdő egész évben üzemel, de azért mégiscsak a nyáron van a főszezon. Télen milyen szolgáltatásokat nyújtanak?

- Van uszodánk és gyermekemedencénk, vannak szaunáink, gyógyvizes élménymedencéink is. De télen elsősorban korszerű gyógyászati részlegünket keresik fel a legtöbben – mondta Vass Ignác. - A betegek többsége helyi, de jelentős a vidékről kezelésre járok száma is. Pl. Mezőtúr, Dévaványa, Mezőberény alapvetően a vonzáskörzetünk, de nagyon sokan jönnek gyógyulni, rehabilitációra Dorogról is.

- Gyógyvizük milyen betegségek gyógyítására alkalmas?

- Termálvizünket 1960-ban gyógyvízzé nyilvánították. Kiváló az idült reumatikus, köszvényes bántalmak, idegzsába, isiász ellen, gyógyító hatású a törések, zsugorodások, petefészek-gyulladás és idült gyulladások esetében. Ivóvíz ivókúrára is kiválóan alkalmas, különösen idült nyálkahártyahurut, bélhurut, epehólyaghurut, vesemedence gyulladás, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély ellen.

- A gyógyászati részlegben milyen szolgáltatásokra vannak felkészülve?

- Reumatológusunk irányításával mozgásszervi betegségek gyógyítása, műtétek utáni rehabilitáció teljes körű ellátása megoldott. A munkában masszőrök, gyógytornászok és fizioterápiás asszisztensek is részt vesznek, ezáltal fizioterápiás kezelésekre is van lehetőség. Vizünk kiváló hatású, visszatérő betegeink bizonyítják, akik sok fürdőt kipróbáltak már, de végül nálunk érték el a legjobb gyógyulási eredményeket.

Ligetfürdő Gyomaendrőd, Gyomaendrőd, 20120417
A fürdőben van uszoda és gyermekmedence, vannak szaunák és gyógyvizes élménymedencék is (Galéria itt)

- Kíváncsi lennék azokra a híres doktorhalakra! Újságokban láttam erről szóló hirdetésüket.

- A haldoktorok már nem dolgoznak nálunk. Pedig népszerűek voltak. Az egyik legkellemetlenebb bőrbetegség, a pikkelysömört gyógyították elképesztő hatékonysággal.

- Hogyan dolgoztak?

- Langyosvizes akváriumban kilencven darab hal volt. A beteg testrészt be kellett tenni a vízbe, és a halak egészen egyszerűen leették a pikkelysömört. Teljesen letakarították. Két-három halas kezelés után megszűntek a betegség fizika tünetei. Sok beteg jött hozzánk a halak miatt.

- Ezek a halak ezek szerint pikkelysömörrel táplálkoztak. Mennyi ideig dolgozott itt egy hal?

- Az egész állományt hatvan naponként lecserélték és elvitték őket pihenni. Olyankor újakat hoztak.

- Ha népszerű volt a szolgáltatásuk, miért hagyták abba?

- Vitánk támadt a halszállítókkal, ezért fél év után felmondtuk a szerződésünket.

- Halak el, de azért maradt még gyógyulási lehetőség bőven. Vagy lesz helyettük más?

- A terveink és a halak között nincs direkt összefüggés, de komoly fejlesztések előtt állunk. Tulajdonosunk, a városi önkormányzat döntése értelmében a fürdőt első ütemben a gyógyászat területén kívánjuk fejleszteni. Terveink arról szólnak, hogy a gyógyvízre alapozott egészségügyi szolgáltatások teljes kínálata Gyomaendrődön rendelkezésre álljon. Ehhez fejlesztenünk, beruháznunk kell.

- Mennyi pénzre van ehhez szükségük?

- Körülbelül 350 millió forintos beruházásról beszélünk. A forrásokat pályázat útján kívánjuk előteremteni. Jelenleg háromféle tanulmánytervet vizsgálunk, ezekből fogjuk kiválasztani azt a megoldást, melyet a pályázatba is bevonunk. A rajzok és a költségkalkulációk elkészültek, döntési szakaszban van az ügy.

- Mire fordítják ezt a pénzt?

- Önálló súlyfürdő medence, önálló gyógytornamedence, gyógyvizes medence, újabb gyermekmedencék építésére és iszapkezelés helyiségének kialakítására. Ezek elkészültével minden gyógyvízre alapozott gyógyászati lehetőség rendelkezésünkre fog állni. Bármilyen panasszal érkezőt ki fogunk tudni szolgálni. És ami a legfontosabb, az OEP által támogatott mind a tízféle kezelés nálunk elvégezhető lesz.

Ligetfürdő Gyomaendrőd, Gyomaendrőd, 20120417
A fürdő gyógyászati részének fejlesztése stratégiai feladat (Galéria itt!)

- A tél és a távoli jövő után beszéljünk a nyárról. Hiszen egy fürdő és kemping mégiscsak nyáron él igazán Mikor nyitnak?

- Az idei strandszezon április huszonnyolcadikán kezdődik, de az idegenforgalmi szempontból is fontos napok június végétől augusztus végéig tartanak. Erős hatvan nap, amikor nagyon sokan vannak a fürdőben.

- Mennyi vendégre számítanak, illetve mennyi vendégük volt tavaly?

- A strandszezonban általában ötven- hatvanezer vendég fordul meg nálunk, az éves forgalmunk 110-120 ezer fő. Bevételeink szempontjából ugyanilyen súllyal esik latba az elvégzett gyógyászati kezelések száma is. Jelenleg évi harminchétezer kezelést végzünk.

- Rentabilitás szempontjából mit jelentenek ezek a számok?

- Körülbelül mindkét esetben a duplájára lenne szükség a fürdő gazdaságos működtetéséhez. Természetesen mindent elkövetünk a vendégszámok és a gyógykezelések számának növeléséért.

- Ha ezt elérik, akkor nyereségessé tudnak válni?

- Ez csak szükséges feltétel, a gazdaságos üzemelés ennél összetettebb dolog. Az eredményt bevételek növekedése mellett a költségek csökkentésével is el lehet érni. Jelentős költségcsökkentést értünk el 2011-ben azzal, hogy a fűtési rendszerünket átállítottuk meleg vizes fűtésre, saját termálvizünkkel fűtünk. Nagyon kevés gázt használtunk el a télen, villamos energia költségeinket legalább harminc százalékkal csökkentettük. Mindkét esetben további költségcsökkentésekre lenne szükség a fürdő gazdaságos működtetéséhez. Természetesen mindent elkövetünk a vendégszámok és a gyógykezelések számának növeléséért is.

Vass Ignácz, Gyomaendrőd, 20120417
Vass Ignác: az már biztos, hogy augusztusban megrendezzük a Bogártalálkozót

- Térjünk vissza a bevételek, a vendégek számának növeléséhez.

- Rendezvényeket szervezünk, komoly marketing munkát végzünk a fürdő népszerűsítésért. Részt vettünk az utazás kiállításon, már biztos, hogy augusztusban megrendezzük a Bogártalálkozót (a Volkswagen „Bogár" a világ legnépszerűbb autója volt – a szerző), péntek esténként rendszeresek lesznek a koncertek is a fürdőben. A helyiek jelentős kedvezménnyel vehetik igénybe a szolgáltatásainkat, délután négy óra után csökkentett összegű belépővel látogathatja valamennyi  vendégünk  a fürdőnket. Számtalan ötletünk, megvalósításra váró tervünk van. Ilyen például edzőtáborozások szervezése sportolóknak. Tavaly a szinkronúszó válogatott volt nálunk edzőtáborban, mert jó ajánlatot kaptak tőlünk.

- A gyógyászati kezelések számának növelését hogyan képzelik el?

- Fontos tudni, hogy 2013-től az unió felszabadítja a gyógykezelések helyszíneit. Ez magyarul azt jelenti, hogy az Európai Unió bármelyik államának polgára, bármelyik tagállamban kezeltetheti magát. Mi ebben hatalmas potenciált látunk, mert szolgáltatásaink nemzetközi színvonalúak, áraink viszont töredéke a nyugati árakénak. A fürdő fejlesztése is ezt a célt szolgálja.