Ha az ember autóval érkezik meg Gyulára, áthámozza magát külvároson, a benzinkutakon, a bevásárlóközpontokon, odaérkezik a szökőkutas térre a körforgalomhoz, amikor megérzi a belvárost és balra néz, a sarki épületen modern feliratot lát: Hamburger Bár. Így egyszerűen. Az ember nem tud olyan napszakban érkezni, hogy üres legyen az étterem, a saroképület előtt pedig mindig állnak vendégek. Így megy ez 1984 óta, amióta a bár kinyitott. A tulajdonos Juhász Attila akkor talált rá erre a helyre.

Hamburger Bár, Gyula, 20120423
Hamburger Bár (galériáért katt ide!)

- A "békeidőkben" nyitott hamburgeresek, a rendszerváltozás után, az uniformizált világcégek térnyerése óta általában bezártak, egészen pontosan csak nagyon kevesen maradtak. Ilyen az Ön üzlete is. Hogyan jutott eszébe hamburgert árulni? Szakmájába vág?

- Semmi szín alatt nem, hiszen Békéscsabán, a Vízműben végeztem – válaszolta Juhász Attila. - Ráadásul eredetileg nem is hamburgert akartam árulni, hanem gofrit.

- Ezt azért fejtsük ki jobban!

- Békéscsabán a posta előtt álló lakókocsis gofriárusoktól kaptam az ötletet. Azt láttam, hogy a lakókocsi előtt állandóan hosszú sorok kígyóznak, mindig van vevő a kocsi előtt. Azt hiszem Szécsi Tamásnak hívták a tulajdonost (meg Laczó Csabának – a szerző).

- Ismerte őket?

- Nem, ma sem ismerem, csak tudom a nevét, meg azt, ami a kereskedés láttán eszembe jutott. Ugyanis azt gondoltam magamban, az nem létezik, hogy én ezt Gyulán nem tudom megcsinálni!

- Hogyan kezdett hozzá a vállalkozáshoz?

- Először is megtudtam milyen gépek kellenek a gofrikészítéshez, egyáltalán, hogyan kell csinálni. Aztán helyet kezdtem keresni. Ösztönösen éreztem, hogy a hely nagyon fontos lehet. Járkáltam Gyulán és kerestem a helyeket. Aztán ezt találtam a legjobbnak.

Juhász Attila, hamburger, Gyula, 20120423
Juhász Attila kezében a történelmi dokumentumokkal: vágtunk egy ablakot a falba

- Miért?

- Mert itt van a gimnázium mellett, és a gofri elsősorban a gyerekeknek készül, és úgy döntöttem, hogy ide hozom a szájukba. Szerintem egy üzlet sikerének a legfontosabb feltétele a hely jó megválasztása. Ez a legfontosabb!

- Itt nyílván volt valamilyen cég akkoriban.

- Igen, a borforgalmi vállalat lerakata volt, korábban pedig a Weisz-féle jégraktár. Az nagyon érdekes volt, hogy a Körösökből kivágott jégtáblákat a hűvös pincében szalmába csomagolva tárolták. A mi történetünk idején azonban már Niedermayer igazgató úrral kellett egyezkednem. Megegyeztünk abban, hogy ki ad nekem egy hat négyzetméteres kis helyiséget, amelyre vághatok ablakot is a Béke sugárút felöli oldalon. Így is lett! Felújítottuk a helyiséget, kialakítottuk a magunk szükséglete szerint.

Hamburger Bár, Gyula, 20120423

- És megnyitottak!

- Igen. De nem gofrit kezdtünk el árulni, hanem hamburgert. Azért, mert a gofrisütéshez szükséges gépek még nem érkeztek meg, és addig se álljon üresen, elkezdtünk hamburgert árulni.

- Honnan volt pénze rá?

- A 350-es Jawa motorom és a Dyras rádiós magnóm eladásából, ami persze kevés lett volna. Ezért egy barátommal, volt osztálytársammal közösen nyitottunk meg. Nem sokkal később ő kivált az üzletből, én kifizettem a részét, és az enyém maradt.

- Időközben csak szert tett valamilyen vendéglátóipari végzettségre?

- A katonaságnál, ott szedtem fel a főzés tudományát.

- Szakácsszázadban szolgált? Ilyenről még nem hallottam!

- Dehogy szakácsszázadban, viszont én lettem a század szakácsa.

- Vízműs végzettséggel?

- Igen. Orosházára vonultam be, innen Újszentivánra vittek, ahol a századparancsnok megkérdezte, hogy ki tud halászlevet főzni? Jelentkeztem, hogy én tudok. Akkor maga lesz a szakács, mondta, és az is lettem! Alig egy hónap múlva már egyedül főztem, 120 főre minden nap.

- Miért kellett egyedül főznie?

- Két oka volt. Katika, a civil főszakácsunk terhes volt, egy hónappal kinevezésem után már letette a munkát. Ketten maradtunk egy leszerelés előtt álló katonával, akinek minden eszköz kiesett a kezéből, aki olyan "öreg katona" volt, hogy a saját ebédjén kívül már semmit nem főzött, ezért mindent nekem kellett megcsinálni. Hamar belejöttem, szerettem csinálni, és be is váltam, mert mindig elfogyott az étel, sőt, szerették, ahogyan főzök. 1987-ben hidegtál kategóriában, a Csopakon megrendezett HM szintű szakácsversenyen, első helyezést értem el.

- Mikor szerelt le?

- 1988-ban, akkor a kisablakon keresztül már négy éve ment a gofri és a hamburger árusítása.

- Mai formáját mikor érte el az üzlet?

- Huszonnégy év munkája fekszik benne. Az új éttermi rész 2008 decemberében nyílt meg. Időközben persze bővültünk, az épületet szépen megvásároltam és folyamatosan fejlesztettük a konyhát, az eladóteret és az éttermet is.

Hamburger Bár, Gyula, 20120423
Juhász Attila: saját pékséget üzemeltetünk...

- Mi a titok az üzletben? Hogyan tudott az erősödő konkurencia ellenére is fejlődni?

- Ami titok, az is marad. De az biztos, hogy mi minden nap friss húsból, saját receptünk alapján készítjük a húspogácsákat. Saját pékséget üzemeltetünk, ahol saját receptünk szerint készítjük a zsemléket és a döner (pita, törökül – a szerző) tésztáját is. Minden ételt frissen, ellenőrzött magyar alapanyagokból, saját magunk csinálunk. A tartármártást is. Emiatt kellett tojásfertőtlenítőt is kialakítanunk. Ma minden, ami kikerül az üzletben házilag, helyben készül.

- Az üzlet sikere a legjobb visszaigazolása az Önök munkájának. Milyen marketingmunkát végeznek, hogyan tartják fenn a vendégek érdeklődését?

- A legalapvetőbb marketingmunkát a hely kiválasztásával elvégeztük. Reklámra gyakorlatilag sohasem költöttünk. Viszont mindig tisztességesen tettük a dolgunkat. Tapasztaljuk, tudjuk, hogy boltunkat egymásnak ajánlják az emberek. Aki hosszabb ideig jön Gyulára nyaralni, az egyszer biztosan megfordul nálunk is. Általában meg is jegyzik, hogy egy barátjuk ajánlotta nekik a gyulai hamburgerest, de nagyon sok a román vendégünk is, különösen vasárnap.

- Milyen áron dolgoznak?

- Úgy gondolom, az ár-érték arányt figyelembe véve, még a megfizethető kategóriába tartozunk. Nem szaladhatunk el az árainkkal, és nagy adagot is adunk. A minőség állandó, az íz mindig ugyanaz, ezt a háttér technológiával maximálisan tudjuk garantálni.

- A nagy vendégjárásban biztosan megfordult itt egy-két híresség is.

- Természetesen. A Bumeráng csapata, Bochkor Gábor, Boros Lajos és Voga János már többször is voltak nálunk. Én nem hallottam a rádióban, de ismerőseim azonnal felhívtak, amikor nemrégen Borost búcsúztatták, bemondták a rádióban, hogy Gyulán van a legjobb hamburgeres! A Várszínház színészei is mindig eljönnek hozzánk, volt nálunk híresség bőven, meg remélem lesz a jövőben is.

Hamburger Bár, Gyula, 20120423
A Bumerángban is bemondták, hogy Gyulán van a legjobb hamburgeres

- Az Ön üzlete az elmúlt huszonnégy évben folyamatosan változott, mindig előnyére. Napjainkban is változik? Ha igen, miben mutatkozik ez meg?

- Mi a családunkkal elkötelezett hívei vagyunk az egészséges életmódnak, ez a szemléletünk természetesen megjelenik kínálatunkban is. Az alapanyagok gondos kiválasztása, a friss zöldségek használata, a receptúra folyamatos alakítása, csak természetes anyagok használata, mind ezt a célt szolgálják.

Juhász „Gofri" Attila (a „Gofri" név a múlt század nyolcvanas éveiből származik) elmondta még, hogy az eredetileg kétfős vállalkozás ma harminc alkalmazottal dolgozik. Nem nagy a fluktuáció, olyan munkatársa is van, akivel tizenöt éve együtt dolgoznak. Mert a minőséghez a minőségi kiszolgálás is hozzátartozik, és ezt nem lehet szezononként változó személyzettel megvalósítani.

A bár tulajdonképpen fogva tartja, hiszen naponta kilenc, tíz órát itt tölt el. Egyszerűen muszáj itt lenni, így fogalmaz. Maximum két hét, a nyári szabadság, a leghosszabb idő, amennyire magára hagyja az üzletet. Ez a két hét a családé, ilyenkor az Adrián vitorláznak. Ez a két hét mindennél többet ér, mondja, és egy kicsit elgondolkozik azon, hogy jó lenne sokkal több időt együtt lenni a szeretteivel...