A Gyulafa Kft. egy rossz tapasztalatnak köszönheti létrejöttét. Történt, hogy Góg Imre 1999 őszén építkezett, és deszkára volt szüksége. Nem kereskedelmi mennyiségre, csak amennyit saját maga fel akart használni. A beszerzés háromnapos munkát adott neki. Ez a tapasztalat nem múlt el benne nyom nélkül. Olyannyira nem, hogy el is határozta, tesz ő arról, hogy az egyszerű emberek ezután nála sokkal könnyebben juthassanak fához.

Góg Imre, Gyula, 20120424
A Gyulafa Kft. egy rossz tapasztalatnak köszönheti létrejöttét; Góg Imre a cég irodaépülete előtt (galéria itt!)

- Annyira meglepődtem a fabeszerzés nehézségén, hogy elhatároztam, megoldom én ezt a kérdést – emlékezett vissza a cégalapítás alapvető indokára Góg Imre. – Nem sokat teketóriáztam, az eset ősszel történt, 2000-ben meg is alakítottam a céget, amelyik a keresztségben a Gyulafa nevet kapta.

- Volt valamilyen faiparral kapcsolatos tudománya?

- Nem volt, de azt gondoltam, hogy ezt is ugyanúgy meg lehet tanulni, mint bármi mást.

- Voltak kapcsolatai, tudta, honnan fogja a fát beszerezni?

- Nem voltak kapcsolataim, akkor kezdtem el kiépíteni őket.

- Hol? Hogyan?

- Beültem az autóba, nyakamba vettem Romániát, Ukrajnát, Szlovákiát és sorra látogattam a fatelepeket. Tájékozódtam, informálódtam, mindent tudást összeszedtem, amire szükségem lehetett. Miután megismerkedtem a területettel, már tudtam, hogy mit, honnan érdemes vásárolni.

- Hogyan kezdett hozzá a kereskedéshez? Kiket akart eleinte kiszolgálni?

- Elsősorban az építőipart céloztam. Egy nagy táblára kiírtuk, hogy Fatelep és vártuk a vevőket, akik jöttek is.

- Beindult az üzem?

- Igen. A szakemberek egymásnak mondták, hogy nálunk gyorsan jó minőségű árut lehet kapni, szájról szájra terjedt a telep híre, egyre több kuncsaftunk lett.

- Mekkora készletet tartottak?

- Volt egy alapkészletünk, mindenből, amire általában kereslet volt, és ezt folyamatosan töltöttük fel. Fűrészárut árultunk, amikor megnyitottunk rengeteg építkezés volt Gyulán, Békéscsabán és környéken is. Nagyon sok fára volt szükség, mi meg hordtuk rendületlenül.

- Gondolom a családi vállalkozás is bővült ezzel egy időben.

- Természetesen! A legerősebb években huszonöt alkalmazottunk is volt. Szépen felfejlődtünk.

- Csak ezzel foglalkozott, vagy van emellett más vállalkozása is?

- Van öt kamionunk is, amelyik rendszeresen fuvarba jár, de a saját szállításainkat is ezekkel oldottuk meg.

Gyulafa, Gyula, 20120424
Az építkezést a raktárral kezdték

- Ahogyan fejlődött a vállalkozás, úgy haladt a tervezett autópálya építése is. Egyszer csak eltűnt megszokott helyéről a cég, átkerült az út túloldalára.

- Így van. Az autópálya építése miatt kisajátították a házunkat, és megvásároltam mostani telephelyünket, itt az Aldi mögött. Egyszerű szántó volt, nem volt itt semmi. Mindent fokozatosan építettünk fel. A raktárral kezdtünk, az első fabódénkban volt az irodánk. Aztán következett a külső tárolótér, az irodaépület a parkoló, ma már kinézünk valahogyan.

Gyulafa, Gyula, 20120424
Hatalmas zöld területen juhok legelésznek

- Az nem vitás. Hatalmas zöld területeken juhok legelésznek, az udvaron kutyák szaladgálnak, mint egy kirándulóközpontban.

- Szeretjük az állatokat, rendben tartják a füvet, meg nagyon finom a húsuk is. A telep végében csináltunk nekik egy ólat is, nagyon jól érzik magukat nálunk.

- Vágtak már le belőlük?

- Többször is. Például télen, amikor működött a jégpályánk.

- Jégpálya? Hogy kerül a fatelepre a jégpálya?

- Úgy, hogy volt helyünk, és én tudom, van igény a korcsolyázási lehetőségre. A gyerekek és a felnőttek is szeretnek korizni, csak nincs rá lehetőségük.

- Hogy csinálták a jégpályát?

- Itt az út, a bejárat melletti részt földkupaccal körbekerítettük, fóliát terítettünk le és elárasztottuk. Az idei tél kedvezett a jégcsinálásnak. Sőt! Volt, amikor már túl hideg is volt. Mínusz húsz foknál a jég jobban törik, a mínusz tíz fok körüli hőmérséklet az ideális.

- Volt sikere a jégpályának?

- Nagyon nagy sikere volt. Amíg el nem olvadt, itt mindig voltak emberek. Felállítottunk egy „Üvegtigrist", egy lakókocsit, volt forralt bor, meleg tea, meg jó hangulat. Egy alkalommal meg levágtunk egy birkát, bográcsban megfőztük, annak is nagy sikere volt, jókedvűen ettek, minden elfogyott. A jégpályával egyébként úgy vagyok, mint annak idején a fateleppel.

- Ez mit jelent?

- Azt, hogy elhatároztam, csinálok ide egy időjárástól független műjégpályát. A télre el is fog készülni. Körbejártam a témát, tanulmányoztam a műjégkészítés fortélyait, meg tudom csinálni, meg is fogom csinálni.

Gyulafa, Gyula, 20120424
Télen-nyáron fatelep, télen meg műjégpálya is

- Ezek szerint nyáron fatelep, télen műjégpálya a jövő útja?

- Igen. Annyi különbséggel, hogy télen-nyáron fatelep, télen meg műjégpálya is.

Góg Imre, ha elgondolja, és ráhangolja magát valamire, akkor azt meg is valósítja. Néhány deszka nehézkes beszerzése fakereskedővé tette, a korcsolyázás szeretetéből meg biztos, hogy műjégpálya lesz. Már elképzeli, hogy a gyulai és a környékbeli iskolákból csoportosan, tornaórára jönnek a gyerekek korcsolyázni. Szentül meg van győződve arról, hogy ha lehet rendszeresen korcsolyázni, akkor nagyon sokan jönni is fognak korcsolyázni.