Gyula, az Alföld gyöngyszeme. Gyula, a polgári kisváros. Gyula... a Békés megye turizmus zászlóshajója, az élelmiszeripar egyik központja. Gyula, a kultúra városa, Erkel Ferenc zeneszerző, Simonyi Imre költő szülővárosa. Gyula, a „várváros", a város jelképe Európa egyetlen épen maradt téglavára. Gyula, a történelmi fürdőváros, a Várfürdő az egyik legismertebb fürdő az országban.  (... és még Gyulán található a Békés Megyei Főügyészség, a Békés Megyei Levéltár, és a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház is...)

Gyula, gyula valami
Gyula, a "várváros" (Galéria itt!)

Dr. Görgényi Ernő polgármester pontosan tudja, tisztában van azzal, milyen értékes város irányítását vállalta el. Munkáját mindenben Gyula érdekeinek rendeli alá, ezt a törekvését tükrözik azok a programok, amelyek már megvalósultak, megvalósulás alatt állnak, illetve ezután fognak megvalósulni.

Ha Gyuláról beszélünk, talán még a fürdőnél is előbb jut eszébe az embereknek a Gyulai kolbász. A Gyulai Húskombinát a legrégebbi magyar húsüzem, 1868-as megalapítása óta folyamatosan fejlődött, és lett az évek során Magyarország egyik legnagyobb élelmiszeripari gyára. Az utóbbi években folyamatos leépítések és veszteségek jellemezték a kombinát működését, sokszor felmerült bezárásának gondolata is. Április hónap közepén Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter bejelentette: kezdeményezni fogja, hogy a kormány nyilvánítsa stratégiailag fontos, kiemelt vállalattá a Gyulai Húskombinátot.

Gyula polármester, Gyula polgármester
Dr. Görgényi Ernő polgármester pontosan tudja, milyen értékes város Gyula
(Galéria itt!)

- A város vezetésének, Önnek polgármester úr, van szerepe abban, hogy a miniszter ilyen bejelentést tett? Ez akár azt is jelentheti, hogy hosszú távra megoldódik a Gyulai Húskombinát problémája?

- A gyulai Fidesz már akkor foglalkozott a húskombinát helyzetével, amikor még nem mi irányítottuk a várost – válaszolta Dr. Görgényi Ernő. - Az egyik legfontosabb városstratégiai szempontként kezeltük és kezeljük ma is a húskombinát helyzetét. Hiszen a húskombinát az egyik legnagyobb helyi adót fizető cég, az egyik legnagyobb befizető a helyi közüzemi vállalatnál. Egyszerűen felborulna a város költségvetése a húskombinát pénze nélkül. Természetes dolog volt tehát, amikor átvettük a város irányítását, hogy a húskombinát ügyét kiemelten kezeljük. Nyugodtan kijelenthetem, hogy nekünk, különösen dr. Kovács József országgyűlési képviselő úrnak, komoly háttérmunkánk fekszik Fazekas miniszter úr bejelentése mögött.

- Milyen munkáról beszél?

- Arról, amit a gyár érdekében elvégeztünk. Felmértük erőinket, és úgy ítéltük meg, a város vezetésének ereje nem lesz elégséges érdekeink érvényesítéséhez. Szövetségest, támogatót kerestünk és találtunk is, Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének személyében. Felkerestük, ismertettük vele elképzeléseinket. Direkt őt kerestük meg, mert alföldi ember lévén átérzi a probléma súlyát.

- Mi történt ezután?

- A frakcióvezető úr eljött Gyulára, személyesen megismerkedett a helyzettel, majd bejárta a gyárat, tárgyalt minden érintettel, aztán a gyár érdekében kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz. Ezután felgyorsultak az események. Ma ott tartunk, a kormány kiemelten kezeli az ügyünket, reméljük, hogy így is lesz.

gyulai kolbász kolbász, kolbász, gyulai kolbász
Dr. Görgényi Ernő: ma ott tartunk, hogy a kormány kiemelten kezeli a Gyulai Húskombinát ügyét

- Tipikus lobbi-tevékenységet folytattak. Mondhatjuk ezt?

- Igen, így van. Szerintem ugyanis egy városvezetőnek az a legfontosabb feladata, hogy a város érdekeit megvédje, pontosabban a lehető leghatékonyabb módon érvényesítse, illetve megteremtse a fejlődés feltételeit. Ha ehhez lobbizni kell, akkor lobbizik.

- A húskombinát mellett a másik stratégia terepe a városnak a Várfürdő. A fürdőnél mi a városvezető érdeke és feladata? Igaz, a Várfürdőnek a város tulajdonosa is.

- Ebben az esetben hosszú távon kell gondolkoznunk. A fürdő területe véges, a látogatottsága rapszodikus. Nyáron jelentősen megugrik a vendégek száma, ősszel elkezdenek fogyni, télen pedig alig vannak. Feladatunk, hogy a vendégek számának ingadozását csökkentsük, optimálisan magasan tartsuk, ezáltal kiegyensúlyozottá tegyük a gazdálkodását is.

- Ez ügyben mit tesznek?

- A Várfürdő kulcsszereplő a vendégek számának alakulásában. A nyári szezon látogatottsága újra fellendült.

- Mit jelent az, hogy fellendült?

- Azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben, 2007 óta folyamatosan csökkent a gyulai vendégéjszakák száma. Míg 2007-ben 390 ezer volt ez a szám, 2010-ben mindössze 277 ezer vendégéjszakát regisztráltunk. Az irány a tavalyi évben változott meg, 2011-ben 299 ezer vendégéjszakát töltöttek városunkban. Ez jó, de nem elégséges eredmény.

- Hogyan próbálják meg tovább növelni?

- Úgy, hogy növeljük a téli fürdő vízfelületét és befogadóképességét, valamint a szolgáltatások körét, és specialitásokat is bevezetünk. Megvan a forrásunk, ha a pályázaton nyerünk pénzt, meg tudjuk kezdeni egy nagy, családi élményfürdő építését. Mint mondtam ettől a lépéstől hosszú távon várjuk eredményt. Izgalmas, magas szolgáltatási színvonalú élményfürdőt kell elképzelni, ahol a szülők optimálisan tudnak együtt lenni gyermekeikkel.

- Hol fog ez a fedett élményfürdő megépülni?

- Az Erkel Hotel mögötti részen, a strand területén. Tapasztalataink szerint ez a felület nem fog hiányozni a nyári szezonban, mert egyszerűen ezt a részt nem használták vendégeink.

Gyula, GYula templom
A világóra a gyulai korzón

- Lassan indul az idegenforgalmi szezon is. Honnan várják vendégeiket? Változott-e a város reklámstratégiája?

- Alapvetően belföldi turistákra számítunk, de erős marketing munkát végzünk Romániában és Szerbiában is. Vissza kell hódítanunk a szerbiai vendégeinket is. Létrehoztuk a gyulai TDM (Turisztikai Desztináció Menedzsment – a szerző) szervezetet az önkormányzat, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület és hat szálloda összefogásával. Pályázaton nyertünk 92 millió forintot, amelyet marketing munkára, épületfelújításra és eszközök vásárlására fordítunk. Ennek eredménye a www.visitgyula.com weboldal is, amely az interneten tájékozódóknak ad összefoglaló információkat Gyuláról.

- Gyula sportéletében biztosan megmozgatta az állóvizet a katolikus egyház által létrehozott Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia. Milyen a kapcsolatuk az akadémiával?

- A lehető legjobb, de miért is lenne más?! Az akadémia gazdagítja, színesebbé teszi a város életét, biztosan lesz hatása a városa labdarúgására. Együttműködésünkre jó példa, hogy az egykori „Húsos Kollégiumot", a Kétegyházi út elején, térítésmentesen biztosítottuk számukra.

Beszélhettünk volna még részletesen a Gyulai Várszínházról, arról, hogy elkerülhetetlen a három közép békési település Békés, Békéscsaba és Gyula együttgondolkodása az idegenforgalom területén, hiszen a három város ma már gyakorlatilag egy egységet alkot, a városok egymás közötti megközelíthetősége pedig bármilyen közlekedési eszközzel – hajó, gyalog, kerékpárral, motorral, autóval – megoldott.

A polgármester elmondta azt is, hogy mióta átvette a város vezetését, a költségvetés működési hiányát sikerült több mint 200 millió forinttal csökkenteniük. Gyula kisváros, de nagyon érdekes és izgalmas. Megegyeztünk abban, a nyár végén visszatérünk, hogy arról is részletesen beszélhessünk, amiről most hely és idő hiányában nem sikerült.