A szálloda idén májusban lesz négy éves, hiszen 2008 május közepén fogadta első vendégeit. Mindössze négyesztendőnyi élet, csak egy pillanat a város történetében, de a szálló és környezete közti tökéletes harmónia miatt, lehet, hogy már a gyulai őslakosok sem emlékeznek a lerobbant, egykor egészségügyi kollégium épületére.

Elizabeth Hotel, Gyula, 20120429
(Galéria itt!)

Az átalakulás hosszú ideig tartott, nagyon sok pénzbe került, még annál is több munkába, de megérte. Mert a végtermék, az Elizabeth Hotel, mindenben visszatükrözi a tulajdonosok személyiségét, az igaz értékekhez való viszonyát, a múlt, a műemlékek tiszteletét.

- Az egykori kollégium megvásárlása előtt volt valamilyen kapcsolatuk a várossal?

- Nem, semmiféle kapcsolatunk nem volt – mondta Baksa Mária tulajdonos.

- Akkor hogyan kerültek ide?

- Kicsit hosszú a történet. Gépészmérnök, közgazdász vagyok, férjem is mérnök. Az egyetem után az olajiparban kezdtünk el dolgozni, majd a nyolcvanas évek végén létrehoztunk egy olyan vállalkozást, mellyel folyamatosan tudtunk Nyugat-Európában, főleg Németországban dolgozni.

- Ilyen előzmények után, hogyan jutott eszükbe az a gondolat, hogy szállodát építsenek?

- Ebben több körülmény is közrejátszott. Nekünk volt egy kiváló műemlékfelújító-csapatunk, akikkel Németországban is ilyen munkákat végeztünk. Ám az ottani szabályok drasztikusan megváltoztak, és a beruházók műemlék felújításra fordítható keretei drasztikusan lecsökkentek. A megszerzett tapasztalatokat szerettük volna felhasználni és a kivitelező csapat magját megtartani. Ekkor kezdtünk el gondolkozni azon, hogyan tudnánk továbbra is együtt dolgozni. Úgy döntöttünk, hogy keresünk Magyarországon olyan műemléképületet, melyen ez megvalósítható.

- Gondolom elkezdték keresni azokat az idegenforgalmi szempontból fontos helyeket, ahol van felújítandó épület, és valószínűleg sikeresen üzemeltethető is egy szálloda.

- Gyakorlatilag igen. De azért voltak szűkítő feltételeink is. Például mindenképpen olyan helyet kerestünk, ahol gyógyvízre alapozott az idegenforgalom, és gyakorlatilag egész évben lehet vendégekre számítani. Így akadtunk rá erre az épületre. Nagyon megtetszett. Utánajártunk, hogyan lehetne ezt megvásárolni.

- Hogyan lehetett?

- Mivel önkormányzati tulajdon volt, pályázni kellett rá. Az önkormányzat kiírt egy meghívásos pályázatot az értékesítésre, amire mi is jelentkeztünk. Végül a mi ajánlatunkat fogadták el, így lett miénk az épület 2002 szeptemberében.

- A vásárlás és a szálloda megnyitása között eltelt majdnem hat év.

- Igen. Nem kapkodtunk, alaposan megfontoltunk mindent. A terveket egy budapesti tervezőirodával készítettük el, majd egy hosszadalmas engedélyezési procedúra következett. Műemlék épületről van szó, nagyon sokan hozzászóltak az engedély kiadásához. Az építkezés 2005-ben kezdődött el, és akkor, itt a helyszínen döntöttük el, hogy magas kategóriájú szállodát építünk.

Elizabeth hotel, Gyula, 20120426
Ez a látvány fogadja a szálloda éttermében, teraszán pihenő vendégeket
(További képek itt)

- A tényleges építkezés ezek szerint három és fél évig tartott.

- Igen. Nagyon körültekintően kellett dolgozni. A bontást is szinte téglánként kellett végrehajtani. Mindent elbontottunk, csak az utcai tartófalak maradtak meg. Onnan kezdtük el újra felépíteni a házat, a korabeli rajzok és a műemlékvédelmi hatóság által előírtak szerint. Mivel történelmi helyszínen vagyunk, az építkezés területe régészeti lelőhelynek is számított. A régészek munkája is természetesen lassította az építkezést.

- Egyébként találtak leleteket?

- Nem. Pedig minden jel arra utalt, hogy itt egy gazdag lelőhely lehetett. De nem így volt. Ám amíg ez kiderült, eltelt néhány hónap.

- Nevét honnan kapta a szálloda?

- A kastélyjellegű szálloda egyik épületét az Almásy-család építette 1905-ben. A másik szárnyat később, 1934-ben adták át. Ebben működött az Erzsébet Szeretetház, mely a szájhagyományok szerint Erzsébet királynőről kapta a nevét, aki gyakran vendégeskedett az Almásy grófoknál. A múlt iránti tisztelet miatt lett a szálloda neve Elizabeth.

- Hány szobája van a szállodának?

- Összesen negyvenkilenc, ebből öt egyágyas, és van két lakosztályunk is.

Gyula, Elizabeth hotel, Gyula, 20120426
Háromszáz négyzetméteres a Tündérkert Wellness Centrum (Galéria itt!)

- Meg gondolom wellness részleg is van...

- Igen, a háromszáz négyzetméteres Tündérkert Wellness Centrum. Uszoda, jakuzzi, finn- és infraszauna, gőzkabin, aromakabin, szolárium, fitneszterem, sóbarlang és a legkülönfélébb masszázsok is megtalálhatók szolgáltatásaink között. A wellness részlegünk alapvetően a szálloda vendégeit szolgálja, de nyitott nem szállóvendégek részére is.

- Nagyobb rendezvényeket is el tudnak vállalni?

- Természetesen. Nagyon szép báltermünk van, amelyhez további két szekcióterem is csatlakoztatható. Százhatvanfős termünkben minden feltétel adott akár egy esküvő, akár egy színvonalas konferencia megszervezéséhez.

- Eltelt négy év a nyitás óta. A valóság összhangban van a tervekkel?

- Igen azt gondolom, hogy körülbelül arra számítottunk, ami történt. De a válságot mi is, mint bárki más ebben az országban, ugyanúgy megéreztük, megérezzük.

- Hogyan próbálnak meg úrrá lenni ezen?

- Folyamatosan dolgozunk, mindent elkövetünk a hatás csökkentéséért. Alapító tagjai vagyunk a gyulai TDM (Turisztikai Desztinációs Menedzsment - a szerző) szervezetnek, amely a város közös marketing tevékenységét hivatott elvégezni. Igyekszünk kiegészítő programokkal kellemesebbé tenni a vendégeink napjait, például nálunk mindig látható egy-egy kortárs festőművész kiállítása. Partnerei vagyunk a város nagy rendezvényeinek,  igyekszünk visszacsábítani a korábban itt vendégeskedett nyugat-európai vendégeket és nyitni az orosz, ukrán, a szerb piac felé is. Folyamatosan keressük a kapcsolatot az üzleti szférával, konferenciák, továbbképzések szervezése ügyében. Most például a Mapei kereskedelmi akciójában veszünk részt. Féléves kitartó munkánk eredménye, hogy bekerültünk a Neckerman Magazinba. De nemcsak bevételnövelő, hanem költségcsökkentő intézkedéseket is bevezettünk, energiatakarékos izzók, takarékos vízcsapok beépítésével.

- A várszínház tőszomszédságában elkerülhetetlen, hogy ne látogassák meg hírességek az Elizabeth Hotelt. Kikre emlékeznek szívesen?

- Bajnai Gordon miniszterelnökként, több ország nagykövete, Habsburg Ottó és fia, György is többször laktak már nálunk, Habsburg Mihály például minden vadászszezonban visszatérő vendégünk. Boban Markovic, Rúzsa Magdi, vagy az amerikai író, énekes, Oscar díjas színésznő Emma Thompson is nálunk lakott.

Patyi László és Dr. Baksa Mária, elizabeth hotel, Gyula, 20120426
Patyi László és Baksa Mária

Az Elizabeth Hotel szakmai munkáját Patyi László irányítja, aki a fővárosi Hotel Kempinskiben pallérozódott szállodai vendéglátásból. A tulajdonosok nem távirányítással dolgoznak, hiszen Baksa Mária hét napból négyet Gyulán tölt, és intézi a napi ügyeket. Az Elizabeth Hotel csapata úgy véli, hogy sok teendő vár a város turisztikai vállalkozásaira a minőségi turizmus területén, de bíznak a jövőben. Terveik legalább olyan szépek, mint maga az Elizabeth Hotel.