- Egyáltalán van hátránya annak, hogy üzletük ilyen közel van a fürdő főbejáratához?

- Inkább csak előnyei vannak – válaszolta Czikó Mihályné tulajdonos. – Természetesen nagyon jó dolog az, hogy gyakorlatilag a fürdő valamennyi vendége elsétál, elmegy az éttermünk előtt, mellett.

- Tizenkét évvel ezelőtt vették meg az éttermet. Miért döntöttek így?

- Negyven éve dolgozok a városban vendéglátósként. Orosháza központjában mienk a Koronita Söröző, én évekig dolgoztam az Alföld Hotel bárjában. Változtatni, „váltani" akartunk. Az akkor üzemelő étterem éppen eladó volt, úgy döntöttünk, hogy megvesszük.

Fehér Hattyú, Orosháza, 20120429
Felújították az éttermet és beindították a panziót. A recepciós Rajki Dóra és a tulajdonos Czikó Mihályné (Galéria itt!)

- Már akkor is tartozott hozzá panzió?

- Nem, csak étteremből és boltból állt, melyet jelenleg CBA üzletként üzemeltetünk. Mi újítottuk fel az éttermet, beépítettük a tetőteret, azaz a panzió működtetését felvettük főprofilként, és kialakítottuk a télikertet. Így lettek szobáink és megnövekedett az étterem területe is. Amikor a panzióval kiegészítve megnyitottunk, gyakran találkoztunk olyan vendégekkel, akik direkt azért jöttek be az étterembe, hogy tájékozódjanak arról, hol vannak szálláslehetőségek Gyopárosfürdőn. Ezekkel a vendégekkel általában elbeszélgettem és bízom benne, hogy a pozitív tapasztalásaikkal együtt megjegyezték, hogy hol van Gyopároson a fürdőhöz legközelebbi panzió, a Fehér Hattyú.

- Vannak törzsvendégeik?

- Igen, vannak törzsvendégeink, akik évente mindig visszatérnek egy vagy két hétre. De nagyon sok olyan vendégünk van, akik azért keresnek minket, mert valaki ajánlott nekik bennünket, ennek igazán örülök, mert a szájhagyomány útján terjedő reklám a legjobb reklám. Nagyon sok vendégünk az interneten keresztül foglal szobát, de vannak olyanok is, akik egyszerűen csak betérnek hozzánk, mert igazából itt Gyopároson kikerülhetetlenek vagyunk.

- Külföldiek vagy belföldiek keresik inkább Önöket?

- Vendégeink fele belföldi, a másik fele elsősorban Romániából és Szerbiából érkezik.

- Fiatalok vagy inkább az idősebbek a jellemzőek?

-  Leginkább a középkorúak választanak minket, a harminc évnél idősebb korosztály kedveli a panziót. De ez nem jelenti azt, hogy ennél fiatalabbak és idősebbek nem fordulnak meg nálunk. A legöregebb vendégünk egy 92 éves hölgy volt, a legfiatalabb egy három hónapos bébi.

Fehér Hattyú, Orosháza, 20120429
Hat kétágyas, egy négyágyas szoba és három apartman áll a vendégek rendelkezésére (még több kép itt!)

- Hány szobája van a panziónak?

- Családias hangulatú panziónknak tíz különféle elosztású szobája van. Kétszemélyes különálló- és franciaágyas, illetve négyszemélyes szobákkal rendelkezünk, melyekbe igény esetén pótágyat is tudunk betenni. Szobáink légkondicionáltak, telefonnal, televízióval, beltéri egységgel, fürdőszobával, mini-bárral felszereltek. Hat kétágyas, egy négyágyas szoba és három apartman áll a vendégek rendelkezésére.

- Önöknél egész évben szezon van, vagy nyáron azért több a vendég?

- Bár a fürdő egész évben nyitva tart, azért nálunk is a nyár az igazi szezon. Ilyenkor a panzió is teljes kapacitással üzemel, és az éttermünket is sokan látogatják. Konyhánk, nyugodtan mondhatom, jó hírű, erre nagyon odafigyelünk. Felszereltsége a legkorszerűbb. Konyhafőnökünk a hagyományos magyaros specialitások mellett a megszokottól eltérő, változatos ételekkel és ízekkel várja a hozzánk látogatókat.

- Hogyan állnak a rendezvényekkel?

- Céges, családi eseményeket, baráti összejöveteleket, szilveszteri bulikat, esküvőket 130 főig tudunk fogadni. Ugyanakkor sokszor vállalunk kitelepüléseket is. Legutóbb például a Linamar új műhelycsarnokának avatójára vittük mi a svédasztalra való finomságokat.

- Szilveszteri vacsorákat is rendeznek?

- Már régen nem, mert nem voltak igazán „jók". Aztán három éve egy szegedi úr azzal keresett meg, hogy itt, a Fehér Hattyúban szeretnének szilveszterezni. Mondtam neki, hogy mi nem szervezünk szilveszter estére semmilyen rendezvényt. Majd kiderült, hogy ők sem így gondolták, egyszerűen lefoglalták a panziónk összes szobáját. Innentől nem volt kérdés a szilveszteri mulatság megrendezése. Úgy is lett, aztán egy év múlva újra visszajöttek.

- Tizenkét éve Önök üzemeltetik a panziót. Nyilván megszálltak önöknél ismert, sikeres, híres emberek is.

- Elég hosszú lenne a névsor, ha mindenkit felsorolnék. A Lázár testvérek törzsvendégeink, ha erre van dolguk, hozzánk feltétlenül betérnek. Énekesek, például Zséda, Szekeres Adrienn, Kovács Kati, vagy éppen Janicsák István, a Z'zi Labor vezetője, de Tihanyi-Tóth Csaba, az RTL klub Barátok közt sorozatából ismert színész, is lakott már nálunk.

Fehér Hattyú, Orosháza, 20120429
A Fehér Hattyú terasza és a fürdő főbejárata között mindössze harminc méter a távolság

A Fehér Hattyú Panzió és Étterem legelőszőr tizenkét évvel ezelőtt újult meg, amikor az étteremből panzió - étterem lett. Aztán megépült a télikert, az udvari apartmanok is elkészültek. A Fehér Hattyú ugyanúgy, mint eddig az idei nyáron is várja régi és új vendégeit.