- Az egész ország felkapta a fejét, amikor 2010 őszén az önkormányzati választások eredményeinek ismertetésekor kiderült, Sarkad város polgármesterét ezután nem Tóth Imrének hívják majd, hanem Bende Róbertnek. Elődje, a fideszes, egykori országgyűlési képviselő, öt cikluson át vezette a várost. Miért kezdett el politizálni?

Bende Róbert és festménye, polgármester, Sarkad, 20120506
A polgármester irodáját többek között saját festményei is díszítik (Galéria itt!)
- Nem én kezdtem, elkezdették velem – válaszolta Bende Róbert. - Sarkadon az emberek politikai hovatartozásuktól függetlenül nagyon sokan változást akartak. Ebből persze még nem következett volna egyenesen, hogy én lettem a polgármester. De egymástól függetlenül sok civil szervezet és párt is úgy gondolta, alkalmas lehetek arra, hogy a változások bekövetkezzenek. Ezért amikor mindenfelől azzal kerestek meg, legyek a sarkadiak polgármesterjelöltje, hát elvállaltam, mert egyetértettem a változásokat akarókkal.

- Eltelik lassan az első két év. Ilyennek képzelte a polgármesterséget?

- Nem volt semmiféle előzetes elképzelésem a város vezetéséről. Viszont voltak gondolataim egy közösség életéről. Az nagyon rossz dolog, ha az együvé tartozó emberek magukba zárkóznak, mert úgy érzik, nem tudnak úrrá lenni a nehézségeiken. Válság van, Sarkad egyébként is egy félreeső, a fősodorból kieső kisváros, ahol ennek hatásai még fokozottabban érezhetők. Kerestem az útját annak, hogy segíthetnénk a depresszió felé fordulóknak az önkormányzat eszközeivel. Nehéz utat találni az emberekhez, de lehet esélyünk, ha erősítjük a civil szervezeteket, a kultúrával foglalkozókat, a közösségi élet szervezőit.

- Hogyan fogtak hozzá ehhez a munkához?

- A civilek erősítése azt jelentette, hogy nagyon sok rendezvényt, eseményt, programot hoztunk tető alá. Már a tavalyi nyár is úgy telt el, és így lesz az idén is. Néptánc-találkozót szeretnénk szervezni, lovasverseny, horgászverseny, koncertek, követték, követik egymást.

Sarkadi polgármesteri hivatal, Sarkad, 20120506
A sarkadi polgármesteri hivatal (Galéria itt!)

- Az renden van, ha jól érzi magát a nép, de alapvetően mégis attól lesznek igazán jól az emberek, ha biztonságban tudják az életüket, ha van munkájuk, ha tudnak pénzt keresni.

- Természetesen tudjuk ezt és keressük a megoldásokat. Például úgy, hogy gazdálkodunk. A városnak van több mint 400 hektár termőföldje, melyek jelenleg bérbe vannak adva, tehát bérleti díjbevételünk származik ebből a forrásból. Azt tervezzük, hogy részben saját magunk fogunk ezeken a területeken vállalkozni, így biztosítva munkát az embereknek. Ez a program el is kezdődött. Jelenleg 13,5 hektáron gazdálkodunk, és a Start minta munkaprogram keretében hetven embert foglalkoztatunk.

- Mit termelnek?

- Krumplit, káposztát, zöldségeket, olyan növényeket, amelyeket fel is tudunk használni. Több mint ezeradagos konyhát is üzemeltetünk, nagyon sokat költünk alapanyagokra. Úgy látom, törekednünk kell arra, hogy önellátókká váljunk, azaz a városon belül, közösen dolgozzunk úgy együtt, hogy saját életünket biztonságban tudhassuk. A vállalkozói programot bővíteni kívánjuk, egyrészt a saját termőterületeink részbeni hasznosításával, másrészt a megtermelt áruk saját fogyasztásra való felhasználásával illetve az termények eladásának megszervezésével.

- Egy önkormányzat nem tudja az egész várost foglalkoztatni, kellenek befektetők is, akik munkahelyeket teremtenek.

- Tudjuk, keressük ezen a területen is a megoldásokat és már történt is elmozdulás. Sikerült értékesíteni a korábban bezárt repceolaj-előállító üzemet, az új német tulajdonos már elkezdte a termelés beindítását, harmincöt ember tudott itt elhelyezkedni. Természetesen folyamatosan keressük azokat a pályázatokat, amelyek munkahelyteremtésre vonatkoznak és mi is be tudunk kapcsolódni.

- Találtak már ilyeneket?

- Igen, egy nagyszabású geotermikus erőmű és naperőmű beruházás megvalósításához társultunk egy osztrák-német befektetőcsoporttal. Itt a lényeg az, hogy a mi földterületünkön nagyon jó hatékonysággal és könnyen kitermelhető, magas hőmérsékletű termálvízkészlet található, a napos órák száma is ezen a vidéken a legmagasabb az országban, mely kiválóan alkalmas elektromos áramot termelő erőmű megépítésére. Ezt a tényt egy MOL-vizsgálat is megerősítette. Partnerünk az SWR Bauconsulting Kft., mellyel hozzáláttunk ennek a projektnek a megvalósításához.

- Önök, hogyan tudják az érdekeiket érvényesíteni?

- A létrejövő közös cégben 51%-os tulajdonosok leszünk. A termálvízkutak és az erőmű is az önkormányzat ingatlanján kerül megépítésre. Pályázni  kívánunk megújuló energiaforrások hasznosítására is. A megtermelt árammal gyakorlatilag minden intézményünket el tudjuk látni, olcsóbb lesz az üzemeltetésük. A hulladékenergiát pedig egyéb gazdasági tevékenységeinknél tudjuk majd hasznosítani.

- Mennyi idő múlva valósulhat meg ez a projekt?

- A teljes felépítés ideje körülbelül hat év, ebben benne van a német fél részéről történő direkt befektetés, részünkről pedig a pályázatokon való részvétel és az azt követő kivitelezés is.

- Hat év múlva lesz saját energiaforrásuk, de mi a helyzet például a szennyvízkezeléssel?

- Folyamatban van egy 1,6 milliárd forint értékű települési szennyvízhálózat kiépítése. Ha ez a beruházás befejeződik, több mint 90%-os lesz a szennyvízvezeték ellátottságunk.

Éden-tó, Sarkad, 20120506
A sarkadiak kedvenc pihenőhelye, az Éden-tó (Galéria itt!)

- Beszéltünk a „hangulatkeltésről", sarkadi munkahelyekről, beszélnünk kell a város egészségéről is.

- Nagy örömünk, hogy tavaly szeptember elsején megnyílt egy minden igényt kielégítő, kiválóan felszerelt szakorvosi rendelő, amely nem csak Sarkadé, hanem az egész kistérségé. Egy önállóan gazdálkodó intézmény, melyet Dr. Dósa Gábor professzor úr irányít. Szakorvosaink Gyuláról és Békéscsabáról járnak ki dolgozni. Ez a nagyon jó. Kevésbé örömteli, hogy ennek az intézménynek fenntartása komoly terhet, kötelezettségeket ró ránk.

- A fenntartáshoz nem kapnak pénzt a központi költségvetésből?

- De, kapunk valamennyit, ám ez csak a költségek töredékét teszi ki. A többit nekünk és a környék nagyon szegény önkormányzatainak kell összeadnia. Nem egyszerű, de megbirkóztunk, és meg is fogunk birkózni ezzel a feladattal is.

- Mely településeket szolgálja még ez a szakorvosi rendelő?

- Rajtunk kívül tulajdonos még Sarkadkeresztúr, Kötegyán, Méhkerék, Újszalonta, Okány, Zsadány, Biharugra és Körösnagyharsány is.

Sarkad polgármestere húsz esztendővel ezelőtt ott volt a Grund együttes megalakulásánál is. A helyi fiatalokból álló zenekar tagjai: Bende Róbert, gitár, ének, Boldog Lajos gitár, ének, Rajki Tóth László basszusgitár, Szabó Bence billentyűs és Szabó Imre dobok. Már hagyománnyá vált, hogy május elseje környékén koncerteznek Sarkadon. Most sem volt ez másképpen, április 30-án este hatalmas jubileumi koncertet adtak a rendezvénytéren. Az azt megelőző héten a polgármester részt vett a Gyulai Pálinkafesztivál társadalmi zsűrijének munkájában, gyakorlatilag minden hétvégére akad valamilyen extra közéleti kötelezettsége. Merőben más élet ez, mint a művészélet... bár a mai világban, a legelmaradottabb országrészben, egy szegény vidéken sikeresen elirányítani egy sokszorosan hátrányos helyzetű kisvárost, minimum művészi képességeket igényel.