1. Gyurcsány Ferenc párttársa volt, tudjuk, hogy ma már nem az. Ez már önmagában is egy vélemény. Kíváncsi vagyok arra, váratlanul érte-e, hogy plágiumbotrányba keveredett a volt miniszterelnök és mi a vélemény róla? (namivan?)

Az nem ért váratlanul, hogy Gyurcsány Ferenc ellen elindult egy újabb kampány. Gyurcsány egyfajta emblematikus figura, és mint ilyen, nincs ínyére a hatalomnak. Magam Gyurcsány Ferencet – csakúgy, mint egyébként Orbán Viktort is – nagyformátumú politikusnak tartom. Ez nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértek vele – mint ahogy O.V-vel sem, sőt! Gyurcsány aktiválódása szerintem hibás döntés volt a részéről. Az MSZP-ből történő kiválását szintén hibás lépésnek tartom, ugyanakkor az ő politikai ambíciói miatt ez elkerülhetetlen volt. Nem tartottam vele és egy pillanatig sem volt ilyen szándékom. Az a véleményem, hogy az MSZP mélyrepülésében személyes felelősség terheli. A kilépésével legalább tisztább a kép.

A plágium kapcsán az a véleményem, hogy ha plagizált, akkor csakúgy - mint Schmitt esetében - le kell vonni a konzekvenciákat. A lopás az lopás, mindegy melyik oldalon követik el. A konkrét ügyben az a leginkább zavaró, hogy hogyan lehet bizonyítani a plágiumot anélkül, hogy az ominózus szakdolgozat meglenne? Ki és miért tüntette el? Azért tűnt-e el, hogy ne lehessen bebizonyítani a plágiumot, vagy azért, hogy cáfolni ne lehessen? Az biztos, hogy a politikában nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani!

Hrabovszki György, Békéscsaba, 20120511
Hrabovszki György a Hír6.hu szerkesztőségében

2. Békéscsaba egyik legnagyobb beruházása a belváros újjáépítése. Ön és pártja nem támogatta ezt a programot. Most, hogy biztosan megvalósul, változott-e a véleménye? (favédő)

Mitől változott volna meg a véleményem? Attól, hogy megvalósul? Az elmúlt hat év alatt, amióta az újnak nevezett városvezetés működik, sajnos hozzászoktam, hogy csak egy vélemény számít: a polgármesteré, és bárki bármely kérdésben kétkedne vagy más utat, más megoldást javasolna, az csak gáncsoskodik. Az a véleményem, hogy a belváros ilyen felújítása hibás lépés, amely – egyébként az Agóra projekt mellett – nem szolgál más célt, mint azt, hogy a polgármesternek emlékművet állítson. A félreértések elkerülése végett nem az az egyetlen gondom, hogy gyönyörű fákat kivágnak! Néha ugyanis a fejlődésért áldozatot kell hozni. De lehet ezt az áldozatot optimalizálni, a szükséges minimumra csökkenteni. A forrásokat pedig inkább úgy kellene felhasználni, hogy azok munkahelyeket teremtsenek. A Szent István tér felújítása maximum a munkálatok idejére teremt némi munkát, utána inkább csak visz.

3. Többször hangsúlyozták, hogy Önök a helyi vállalkozásokat részesítenék előnyben Békéscsabán. Miért, ma nem ez történik? Önök hogyan kezdenének hozzá? (vállalkozó)

Egy egyszerű példa. Békéscsabán, illetve a megyében tradicionálisan erős a nyomdai szektor. Számos kis- és közepes vállalkozás dolgozik a városban, adófizetői a városnak. A Csabai Mérleg – az önkormányzat által, közpénzből, tehát a csabai adófizetők pénzéből finanszírozott újság – Debrecenben készül. A tény önmagáért beszél, és sajnos nem az egyetlen ilyen eset.

Persze magam is tisztában vagyok azzal, hogy a közbeszerzési törvény gyakran megköti a döntéshozók kezét. Ennek a módosítására a parlamentben kerülhetne sor, de abból, amit eddig láttam a kormány két éves regnálása alatt az derül ki, hogy egy rossz konstrukciót sikerült még rosszabbá tenni.

A városnak meg kellene becsülnie a saját polgárait és az azok által működtetett vállalkozásokat. Vállalkozó- és befektetőbarát környezetet létrehozni. Ennek egyik fontos szelete a hivatali ügyintézés, amiben szerintem jól állunk. Az is igaz, hogy ez nem a politika érdeme, hanem a jegyzőé és az általa irányított szakapparátusé. A másik a helyi adópolitika, amit viszont a politikum határoz meg és amiben már messze nem ilyen rózsás a kép. Elég csak az idei adóemeléseket említenünk.

Fontos továbbá az, hogy a munkahelyek megtartását vagy teremtését, a vállalkozások fejlődését  hogyan tudja támogatni a város. Az előző ciklusban az MSZP-frakció dolgozott ki egy pályázati rendszert a helyi vállalkozások támogatására – egyhangúlag fogadta el a testület -, és szerintem ezt ez utat kellene folytatni. Ahhoz pedig, hogy a helyi vállalkozások életben tudjanak maradni, meg kellene állítani a város fogyását, vissza kellene csábítani a fiatalokat, hiszen lassan nem lesz kivel és kinek termelni.

4. Nem vagyunk olyan nagyváros, hogy ne tudnánk önmagunk, kifejezetten a városban élő emberek számára egy olyan programot összeállítani, amelyik tényleg segítene rajtunk. Ön szerint lehetne ilyet csinálni? (jövőnéző)

Nem hiszek abban, hogy importálnunk kellene a messiásokat! Békéscsaba nem egy elveszet város, igenis van szellemi tőkéje, csak ki kellene használni. Ehhez elsősorban olyan városvezetés kell, amelyik valódi párbeszédet folytat a vállalkozói szektorral is, akinek nyitva van az ajtaja és persze a füle is a vállalkozók előtt. A politikusok hajlamosak azt hinni, hogy ők forgatják a világot, pedig ez nem így van. A várost nem a politikusok tartják életben, hanem a polgárok, és az általuk működtetett vállalkozások. Ezek pedig nem ellenfelek, hanem partnerek. Az ő bevonásukkal kellene politikai hovatartozás nélkül programot alkotni. Velünk – magunknak.

Az iskolák és a kórház állami kézbe vételével is hasonló a bajom. Egy Budapesten ücsörgő politikus vagy minisztériumi alkalmazott fogja majd megmondani, hogy nekünk, csabaiaknak milyen irányba kell fejlesztenünk az oktatást vagy az egészségügyünket, miközben lehet, hogy azt sem tudja, hol van Békéscsaba... Nem hiszek ezekben a megoldásokban.

1994 óta vagyok a testület tagja. Az utcán járva, baráti körben vagy éppen a piacon a szemébe kell nézni az embereknek – a választóknak –, vállalni a döntéseinket és viselni azok következményeit. Nap mint nap. Akkor is, amikor tudjuk, hogy a döntés nem népszerű, hiszen az, aki csak népszerű dolgokat tud vállalni, ne menjen semmilyen vezetőnek. Az válassza a színészetet!

5. Mi történik a "százas" előtti pihenőhellyel? (pihenő)

Hát, szerintem látható. Az árnyékoló elbontásra került, nem tudok arról, hogy a visszaállításáról szó lenne. A sziget egy része úgyszintén – kellett a hely a parkolóházat építő autóknak parkolásra...

Én szerettem azt a helyet. Egy kedves színfolt volt a városban, ami szépen eltűnik. Az a véleményem, hogy a város számára a sétálóutca folytatása, megfelelő színvonalra emelése sokkal  többet jelentett volna, mint a főtér átépítése. Jót tett volna a kereskedelemnek és az idegenforgalomnak is.