Hegedűs Csaba a kereskedés tulajdonosa és motorja az autókereskedésben is érdekelt volt, hiszen alapszakmája karosszérialakatos, de a gazdasági válság, az autók iránti kereslet drasztikus visszaesése változtatásra kényszerítette.

Csaba-fa, Békéscsaba, 20120417
Békéscsabán a Berényi út 53. szám alatti épület sok mindent látott már
(Galéria itt!)

- Hogyan lesz az autókereskedőből fakereskedő?

- Úgy, hogy felismeri az iparág vegetálását és új megélhetés után néz – adott félre nem érthető magyarázatot a miértre Hegedűs Csaba. – A kereskedés bezárása után egy fakereskedésben helyezkedtem el. Aztán úgy döntöttem, hogy saját utamra lépek.

- Felkészült voltál a fakereskedelemre?

- Igen, egy idő után úgy éreztem, hogy igen. Ahhoz kerestem partnereket, hogy olcsón tudjak jó minőségű fát értékesíteni.

- Ez minden kereskedő terve. Hogyan kezdett hozzá?

- Fakereskedő koromban elég sok beszállítót megismertem, de nem csak rájuk számítottam, új beszerzési lehetőségeket is kerestem.

- Hogyan?

- Beültem az autómba és végigjártam Erdélyt. Egy egész hónapot töltöttem azzal, hogy minél több fakereskedőt, fakitermelőt megismerjek. Jártam faluról falura és ahol láttam egy fűrésztelepet bementem, megismerkedtem a vállalkozóval. Nyugodtan kijelenthetem, szinte mindenkit megismertem ekkor, aki a fűrésziparban számított.

- Őket mások is ismerhetik.

- Igen, de olyan mennyiségben és olyan konkrétan, ahogyan én vásároltam, mások nem tudtak. Nagyon odafigyeltem minden üzlet legfontosabb elemére, a pontos fizetésre. Az évek során elértem azt a bizalmat, amit lehetővé tette, hogy itthon nagyon jó áron tudjak értékesíteni. Nem utolsó sorban pedig románul is megtanultam az üzlet kedvéért.

Hegedűs Csaba, Békéscsaba, 20120417
Hegedűs Csaba, a Csaba-Fa tulajdonosa

- A profilváltás azt az eredményt hozta, amire előzetesen számítottak?

- Nem, sokkal jobban működik annál, ahogyan mi azzal kalkuláltunk. Minket is meglepett, ahogyan beindul az üzlet. Akár mennyiségileg, akár árbevétel tekintetében gyorsabban fejlődik a tervezettnél. Az már most látszik, hogy idén a tavalyi árukészlet duplájára lesz szükségünk. A vevők igényei pedig meghatározták a továbbfejlődés irányát is.

- Mi ez az irány?

- Gyakran kérik tőlünk azt, hogy a megvásárolt faanyagot továbbdolgozzuk az általuk hozott tervek alapján. Például vágjuk fel a léceket egyforma darabokra, fúrjuk át a gerendákat, a léceket, ilyen kéréssel szinte mindennap találkozunk. Ezért a hátsó keresztépületben berendezünk egy minimális felszereltségű asztalos műhelyt, ahol ezeket az igényeket ki tudjuk elégíteni.

- Csak fenyő fűrészáruval foglalkoznak?

- Igen, alapvetően csak fenyő fűrészárut tartunk. Télen nagy kereslet mutatkozott a tűzifára, ezért azt is hoztunk be, és különböző kiszerelésekben árultuk.

A Csaba-Fa telephelyén úgy tapasztalják, hogy kifejezetten előnyös az, hogy a telepük nem a városszélén, hanem tulajdonképpen a belvárosban van. Akik direkt fát keresnek azok itt is ugyanúgy megtalálják őket, de nagyon sok az alkalmi vásárlójuk is, akik éppen azért mennek be hozzájuk, mert meglátják a telepet az autójukból. Aztán, ha már bementek és jól jártak, akkor máskor is visszajönnek majd. A Csaba-Fa sok a visszatérő vásárlóval rendelkezik.