Rákay Philip, a Munkácsy Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a június 23-tól október közepéig látható tárlat értékes és szép szeletet mutat be Munkácsy Mihály életművéből. A kiállított alkotások között szerepel a festő egyik legjelentősebb művének tartott Golgota, melyet eddig még nem láthatott Szegeden a közönség.

A Pákh Imre gyűjteményéből a szegedi tárlaton bemutatott több mint harminc alkotás között látható majd két olyan festmény is - az 1882-ben festett Olvasó nő és a 1888-89-ben készült Hímző leány -, amelyet korábban még nem mutattak be magyarországi kiállításon.

Rákay Philip hangsúlyozta, az alapítvány igyekszik tenni azért, hogy a sikeres bécsi kiállítást követően Európa más városaiban és a tengeren túl is megismerhesse Munkácsy Mihály művészetét a közönség.

A szegedi tárlat átfogó anyaga érdekes és sokszínű: a Pákh-gyűjtemény mellett öt festményt a Magyar Nemzeti Galéria kölcsönöz a kiállításra, három alkotást - a Honfoglalás színvázlatát és szénvázlatát, valamint a Tálcás lányt - a Móra Ferenc Múzeum saját gyűjteményéből mutatnak be a Kultúrpalotában. A szegedi és a Tisza-parti városba ellátogató közönség békéscsabai múzeumból származó fotográfiák segítségével bepillanthat Munkácsy Mihály párizsi műtermébe, és megismerheti a festő baráti körét is. Bakó Zsuzsa művészettörténész, a tárlat kurátora (b3), Szabó Tamás, a Móra-múzeum főrestaurátora, Rákay Philip, a Munkácsy Alapítvány kuratóriumának elnöke (j3), Elekes Zoltán (j2) szervező és Tápai Péter (j1), a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője társaságában beszél a tárlatról Munkácsy Mihály Ásító inas című festménye mellett a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A szegedi kultúrpalotában a Múzeumok éjszakáján, 2012. június 23-án nyílik Munkácsy-kiállítás. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely, munkácsy-kiállítás, kultúrpalota