A márciusban benyújtott indítvány csütörtök késő este került a Bundestag plénuma elé. A legnagyobb képviselőcsoport, a konzervatív CDU/CSU-pártszövetség frakciója szerint a Magyarországgal szemben megfogalmazott kritika és a jogállamiság megkérdőjelezése túlzás. A legnagyobb ellenzéki párt, az SPD frakciója pedig azt hangsúlyozta, hogy az indítvány „nem Magyarországot támadja", hanem az „alapjogokat és a szabadságjogokat aggasztó módon csorbító" magyar kormányt bírálja, de nem vonja kétségbe demokratikus legitimációját.

Ismert, az SPD és a Zöldek legutóbb a médiatörvénnyel összefüggésben tettek hasonló kezdeményezést. Előterjesztésükben egyebek között indítványozták: a német kormány „tegye világossá" a magyar kormány számára, hogy a médiatörvény nincs összhangban a közös európai értékekkel. A Bundestag akkor megvitatta, majd a kormányoldal szavazataival elutasította a határozati javaslatot.

Még márciusban a Hunnia Baráti Kör nevű németországi magyar civil szervezet „Elég a Magyarország elleni sajtóterrorból!" címmel tartott tüntetést. Hahn-Seidl Alida, a szervezet tagja, a demonstráció egyik szervezője akkor elmondta: „a Magyarországot érő folyamatos sajtótámadások ellen tiltakozó megmozduláson legkevesebb 150 ember" vett részt. A többség németországi magyar, de volt olyan tüntető is, aki Magyarországról érkezett – jelezte.

Ugyanebben a hónapban Angela Merkel kancellár államminisztere is Magyarország mellé állt, Eckart von Klaeden szerint a sajtó tudatos félreértésekkel le akarja járatni a magyar kormányt. A legutóbbi választáson szerzett kétharmados többség „egyértelmű felhatalmazás" a viszonyok átalakítására. A reformokat „türelemmel és körültekintően" kell végrehajtani – mondta akkor a kereszténydemokrata párti politikus.