Az örültség határán mozgó, arroganciájáról ismert, különc tulajdonos Gabnai Csaba például a sajtó meghívottjaként, a sikeres éttermek kerekasztal beszélgetésére tavasszal vidéki lordnak öltözve, keménykalapban, monoklival, sétapálcával érkezett meg Budapestre, akkor kérdésünkre sem válaszolt, flegmán elutasított bennünket. Most azonban tisztelettel és szívesen mesélt nekünk az elmúlt 42 évről. Az emberek kíváncsiak arra, mit mond ez a megosztó, felkavaró személyiség, akivel mindig történik valami.

- A gyerekkorodról annyit tudok, amennyit a Bors Magazinban olvastam, amikor az év étteremtulajdonosának választottak. A cikk címe „Gabnai lábát már hét évesen átlőtték" ebben leírták, hogy egy sáraljzatú viskóban élte gyerekkorát, általános iskolai osztályfőnöke azt jósolta, vagy börtönben éli le életét, vagy sikeres lesz. Az osztályfőnök jóslata bevált, a sikeres emberrel beszélgetünk. Hogy is volt ez a gyerekkor?

Gabnai élete 7, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba két évesen szüleivel a Szalmapiac téren
- Gyermekkorom nagyanyáméknál Orosházán a Szalmapiac tér környékén telt, ahol az Indul a bakterház című filmet spontán leforgathatták volna. De ne untassunk senkit, lépjünk túl ezen. Orosházán a mezőgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, ám mivel nagyon távol állt tőlem a mezőgazdaság, nem éreztem jól magam. Ekkor még nem tudtam, hogy ennek az iskolának a későbbi életemben mekkora értéke lesz.

- Milyen értékre gondolsz?

- A Brill Bisztró sikerében elévülhetetlen érdemei vannak egykori osztály- és évfolyamtársaimnak, akik mezőgazdasági vállalkozók lettek, és segítenek a legjobb minőségű helyi alapanyagok megtermelésében, beszerzésében, mivel az étterem csak Békés megyei parasztgazdák húsalapanyagaival dolgozik.

Gabnai élete 10, Gabnai élete, gabnai csaba, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba 17 évesen, az iskola döcögött...
- Azt is tudom, hogy az iskola döcögött, a sport pedig szárnyalt.

- Tizenöt évesen, a középiskolában kezdtem el a küzdősporttal foglalkozni, ez kezdetben a kyokushin karate volt, ahol a versenyek full kontakt, kiütéses szabályrendszerben zajlanak. Ebben az időben figyelt fel rám a kor katona- és karate legendája, sihan Furkó Kálmán ezredes, a magyar kyokushin válogatott szövetségi kapitánya, a legendás katonai elit alakulat, a szolnoki légi deszantos zászlóalj kiképzőtisztje. Aki akkoriban nagyon népszerű ember volt, egymás után jelentek meg róla filmek, újságcikkek, évente több hónapot töltött a japán Honbu Dojoban, a kyokushin fellegvárában. A középiskola után bevonultatott magához sorkatonának, ahonnan hadnagyként szereltem le. Imádtam a katonaságot. Tizenkilenc éves voltam, és másfél évig csak a karatéval foglalkozhattam, illetve ejtőernyős és deszantos kiképzést kaptam. Itt lettem tagja a magyar karate válogatottnak is. Ez az időszak volt életem első jelentős fordulópontja, most látom csak, nagyon sokat köszönhetek Furkó Kálmánnak.

Gabnai élete 6, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba 25 évesen és sihan Furkó Kálmán a nyílt belga bajnokság megnyerését követően

- Annak ellenére, hogy nemzetközi szinten is eredményes versenyző voltál, mindenkit megdöbbentve hátat fordítottál az egésznek. Miért?

- Mert a hagyományos, zárt küzdősport versenyek mellett a kilencvenes évek közepén kezdtek elterjedni a show-szerűen rendezett, hatalmas nézőközönség előtt, ringben zajló küzdelmek. És én ki akartam próbálni magam ezekben is.

- Világszínvonalú eredményeket értél el, ezek a versenyek hozták meg neked az igazi ismertséget.

Gabnai élete 9, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Elhasznált bajnok. Gabnai Csaba 26 évesen egy megnyert torna után

- Európa- és világbajnoki dobogós eredményeim voltak, ennek ellenére a sportolói időszakra nagyon keveset és nem is szívesen emlékszem vissza. Pedig a küzdősport tanított meg arra, hogy a kudarcok nélkülözhetetlen velejárói a sikernek, melyekből tanulni kell. Ha az életben eredményes akarsz lenni, akkor sikerorientált és ne kudarckerülő életet élj! A sportban is folyamatosan értek kudarcok, látványos, kiütéses vereségek, melyekről ugyanúgy beszélek mint a sikerekről.

Gabnai élete 4, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabani Csaba 26 évesen egy utcai harcos verseny győztese

- A sport a tanulságok mellett életpályát is kínált neked. Nagyon fiatalon komoly beosztásod volt a rendőrségen. Hogyan lettél rendőr?

Gabnai élete 5, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba 22 évesen a speciális szolgálat fiatal hadnagyaként

- Leszerelésem egybeesett a magyar rendőrség speciális alakulatainak a felállításával, sok helyről megkerestek, mint leszerelő fiatal hadnagyot, a Békés megyei Körös Kommandó ajánlatát fogadtam el. Közben sikerrel felvételiztem a rendőrtiszti főiskolára, melyet kitűnő eredménnyel diplomáztam, majd a Békés megyei speciális rendőri szolgálat parancsnoka lettem. Alakulatunk teli volt ismert küzdősportolókkal, egységünk egyik legjobb volt az országban. A rendőrség speciális szolgálatok országos versenyein rendre az első háromban végeztünk. Emlékszem, legnagyobb riválisunk a paksi Neutron egység volt, akik óriási energiát fordítottak a versenyeken történő eredményes részvételre. Később kommandós világbajnokságot is nyertek, megelőzve a német elitalakulatot, a GSG 9-t is.

Gabnai élete 3, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba rendőrségi irodájában, egyetlen nemzetközi küzdősport tornán nyert három trófeával. A leggyorsabb kiütéses győzelem, a legtechnikásabb versenyző és a torna győztese

- Azt szintén megírtuk már, hogy magyar rendőrként Louisana állam díszpolgára lettél.

- Amerikában a magyar kontingens tagjaként egy antiterrorista segélyprogramban vettem részt.

Gabnai élete 1, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba New Orleansban, mint Louisana állam díszpolgára, a legendás M16-tal

- Annak ellenére, hogy sikeres rendőri karrier előtt álltál, huszonnyolc évesen váratlanul leszereltél. Miért?

- Életem talán legszebb időszakát rendőrként éltem meg. A mai napig jó a kapcsolatom régi kollégáimmal, rendőr barátaimmal. De úgy éreztem, munkamániás lévén, az élet rengeteg új, munkával kapcsolatos kalandot és sikert tartogat még nekem. Ki akartam próbálni magam a rendőrségen kívül más munkaterületeken is.

Gabnai élete 2, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba (jobbra) 24 évesen és Mergancz Sándor dandártábornok, ma Somogy megye rendőrfőkapitánya

- Ez is sikerült. Tudjuk, hogy az üzleti életben is gyors karriert futottál be, ma már jelentős vagyonnal rendelkezel. Mik voltak az első lépések?

- Orosházán átvettem egy családi alapon üzemeltetett kiskocsmát, így kerültem kapcsolatba a szerencsejáték iparággal, ahol tíz év alatt stabil céget építettem fel Békés, Szolnok és Pest megyékben. Aztán beleuntam és amikor még virágzott az iparág, jó áron eladtam, kiszálltam az egészből.

- Mi volt a következő lépés?

- A leadózott jövedelmemből belvárosi ingatlanokat vásároltam, egy részüket családommal üzemeltetjük, másik részét bérbe adom. Van a tulajdonomban ingatlan, mely megyei pénzintézeti fiókként üzemel, belvárosi hotel és vannak éttermek. Jelenleg Békéscsabán az ipari parkban egy üzemépületet építek és Orosháza belvárosában egy szálloda építését készítem elő. Tervezem az orosházi Pipacs éttermemet a legmodernebb konyhatechnológiával felszerelni, az ottani szakácsaimat top munkára kiképezni.

- Hogy jut energiád mindenre?

- Engem nem az anyagi haszonszerzés, hanem az értékteremtés szándéka motivál, én a családomban és a munkámban találtam meg önmagam, a munka a hobbim is, ezért szabadidőmet is szívesen fordítom rá. Az a baj, úgy érzem, örökké fogok élni és hatszáz évre való tervem van még.

- Mit szól ehhez a feleséged?

- Kérdezd meg tőle!

Gabnai élete, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba felesége Mónika a békéscsabai Brill Hotelben

- Mónika! Milyen tizenkét éve Gabnai Csaba feleségének lenni?

- Jaj!!! Ő egy követhetetlen temperamentumú, heves vérmérsékletű, őrült pali, de imádom. Nagyon sokat dolgozok mellette, hiszen folyamatosan bombáz bennünket néha agyrémnek tűnő ötleteivel, mi pedig kollégáimmal sikerre visszük neki ezeket. Már megszoktuk, hogy utána őt ünneplik.

Gabnai élete 14, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
Gabnai Csaba napjainkban, 44 évesen és felesége, Mónika

A Brill Bisztró Gabnai Csaba tökéletes lenyomata, tükörképe életének, az étterem számára nem munka, hanem szerelem. Pontosan úgy alakult ki, ahogyan ő változott élete folyamán. Megvette Békéscsaba központjának egyik utolsó parasztházát a Csaba Center tövében, ebből kialakított egy éttermet, leigazolta Budapestről Palotai Csabát, az ország egyik top séfjét, és kiképeztette az addig egyszerűnek hitt csabai szakácsokat magas minőségű konyhai munkára. A Brill Bisztrót ma Magyarország legjobb éttermei között tartják számon.

Ennek bizonyítékai:

2011

Az Alexandra étterem kalauz két éremmel díjazta

Beválasztották az ország 5 legjobb ár/érték arányú étterme közé

Gabnait Magyarország év étteremtulajdonosának választották

A Vendéglátás Magazin által alapított „A Vendéglátás év konyhája 2011" cím birtokosa

2012

Fine Restaurant angol-magyar nyelvű étterem kalauz Magyarország legjobb vidéki éttermének választotta

Dining Guide az ország tíz legjobb éttermi fogása között harmadik helyre sorolta az étterem kakaspörköltjét

Népszabadság – 50 legjobb étterem Magyarországon – 14. helyen a Brill Bisztró, az étterem bekerült a kiadvány ország válogatottjába

Gault@Millau étterem kalauz szakácssapkával díjazta

Gabnai élete 13, gabnai csaba, Gabnai élete, Békéscsaba, 20120716
A Brill Bisztró hat fős szakácsgárdájából a csabai trió, akik a kezdetektől vele vannak és akikről Gabnai mindig szeretettel beszél: Bartal Richárd, Hrabovszki András és Wágner Krisztián

- Mit tervezel a jövőben? Kívánsz új területeket is meghódítani? Akkor mi lesz az étteremmel?

- Vendéglősként a Békés megyei embereket még száz évig szeretném szolgálni. Ahhoz, hogy az étterem pozícióit országos szinten fenntartsam, egyenletes fejlődésre van szükség, ezen folyamatosan dolgozunk. Emellett tervezek új kihívást is, amit sikerre viszek, amiről a média sokat fog írni, majd kiderül, miről van szó.