Még február 11-én, a betegek világnapján, Vértesaljai László és a jezsuita társa, Hofher József, továbbá Barsi Balázs ferences és Orvos Levente kaposvári egyházmegyés plébános XVI. Benedek pápához intézett levelükben imádságos támogatását kérték "hazájukra és honfitársaikra e nehéz időkben".

A pápának küldött levélben többek között az áll: "bízva irántunk tanúsított mindenkori szeretetedben, és szolidaritásodban, kérünk imáidban emlékezz meg rólunk. A nagyböjti időben szerdai és pénteki napokon tartott böjtünket pedig továbbra is felajánljuk Magyarország szellemi, lelki megújulásáért, reménytelenül elszegényedő honfitársainkért, keresztény Európánkért".

XVI. Benedek pápa nevében a helyettes államtitkár azt írta, hogy "a Szentatya megköszöni figyelmességüket és érzelmeiket, amelyek motiválták levelüket, szívesen biztosítja Önöket imádságos megemlékezéséről, kíván minden jót, továbbá szívesen küldi apostoli áldását Önnek és mindazoknak, akik e kérésükben egyek Önökkel".

Vértesaljai László az MTI-nek elmondta: örülnek annak, hogy a pápa "aggodalmukat és féltésüket" megértette, amelyet "nemzetükért és honfitársaik jövőjéért" fejeztek ki.

Még a karácsonyi ünnepek előtt, az egészségbiztosítási törvény zárószavazását megelőzően Hofher József és Vértesaljai László azért kezdett éhségsztrájkot, mert szerintük az egészségbiztosítás megváltoztatásával elsősorban a legszegényebbek járnak rosszul. Több szerzetes és világi pap pedig radikális böjttel fejezte ki szolidaritását "a magyar társadalom elszegényedő rétegeivel szemben".

Kezdeményezésünkre több tízezren írásban fejezték ki együttérzésüket a szegényekkel kapcsolatban - mondta Vértesaljai László.