Dógi János, a Békés Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a Magyar Szocialista Párt országos roma tagozatának volt elnöke jelenleg már a Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök vezetésével működő Demokratikus Koalícióban tevékenykedik. A gyomaendrődi származású baloldali politikus szilárdan kitart azon véleménye mellett, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom megerősödéséért valamennyi parlamenti párt felelős.

Az Ausztriában dolgozó Dógi János egészen elképesztőnek tartja, hogy az egyik települési önkormányzat képviselő-testületében a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a másikban pedig az MSZP működik vele együtt, miközben egymást érik az országban a Jobbik szélsőséges, sőt terrorista jellegű megnyilvánulásai. (Kamarás István budapesti roma politológus is politikai menedékjogot kért Kanadában – a szerk.).

A polgárháborús veszély érzékeltetésére – a romákat Magyarbánhegyesen és Sarkadon ért diszkriminációk mellett – elmesélt egy vele történt esetet is. Jött haza vonattal Bécsből, amikor Győr tájékán cigány gyerekek dobálták meg kövekkel a vonatszerelvényt. Ennek láttán a közérdekű feladatot ellátó kalauz leírhatatlan hangnemben szidalmazta, pocskondiázta a vétkes suhancokat.

- Minden büdös cigányt fel kellene akasztani - mondta.

Miután elmagyarázta neki a szakközépiskolát végzett, szakmájára nézve géplakatos Dógi János, hogy akkor a viselkedése alapján valamennyi vasutast bunkónak lehetne minősíteni, magyar utastársai megtapsolták.

Dógi János vélekedését Nagy József ifjúságvezető, újságíró, a Békéscsabai Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagja is megerősítette, sőt hozzátette: ő már évek óta tart attól, hogy a munkanélküliség, a kilátástalanság miatt pattanásig feszült helyzetben robbanás, éhséglázadás tör ki.

Rostás-Farkas György újkígyósi származású József Attila-díja költő, újságíró, a Közös Út – Kethano Drom című roma magazin főszerkesztője, a Cigány Tudományos és Művészeti Tanács elnöke kifejtette: már nem csak arról van szó, hogy a rendszerváltozás legnagyobb vesztesei a cigányok, hanem arról, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozásunk legnagyobb kárvallottjai is ők lettek. Most kánikula van, de mi lesz a téli fogcsikorgató hidegben?

Ahogyan a magazin legutóbbi, dr. Antall József néhai miniszterelnököt méltató számában fogalmazott: idén 21. évfolyamába lépett lapunk, és sajnos azt kell mondanunk, hogy soha ilyen nehéz helyzetben nem voltunk még. Amikor ezt mondjuk, nem csupán a folyóirat sorsára, jövőjére gondolunk. Gondolunk egész országunk, népünk, cigány és nem cigány honfitársaink együttélésére, jövőjére - közölte Rostás-Farkas György.

Az Országos Roma Önkormányzat Dohány u. 76. számú székháza előtt csütörtök délután néma demonstrációt tartanak a romák az önkormányzat gyenge érdekvédelmi tevékenységére hivatkozva.

Nagy József 2., Békéscsaba
Nagy József a békéscsabai megyeházán