Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a tárlatmegnyitó vendégeit abban az ingatlanban, ami immár nem a Megyei Intézményfenntartó Központ fennhatósága alá tartozik, hanem a Kormányhivatal kezelésében áll. Az így „gazdát cserélt"épület első kiállítója Martin Gábor fotóművész.

- A Kormányhivatal megyei értékeket képvisel, megyei alkotókat pártfogol és támogat, ezért is jelentős, hogy egy olyan alkotó tárlata nyithatja a sort, akinek kiemelkedő szerepe van a térség művészetében – mondta Erdős Norbert kormánymegbízott.

Martin Gábor fotókiállítás, Békéscsaba, 20120824

A Békés Megyei Intézményfenntartó Központ nevében dr. Lukácsi Krisztina vezető-helyettes mondott üdvözlő beszédet, amiben kitért arra, hogy ez a tárlat egy olyan sorozatot nyit, aminek kettős célja van.

- Teret biztosítunk a helyi művészeknek, alkotóknak a bemutatkozásra, ugyanakkor a saját dolgozóinknak és a helyben megforduló ügyfeleknek elérhetővé tesszük a művészetet – közölte Lukácsi Krisztina.

Martin Gábor a tárlatot korábbi munkáiból állította össze: a 70-es évek szociofotói, a 80-as évek békéscsabai városfotói, a 90-es évek nőiességet bemutató képei és a 2000-es versillusztrációk kaptak helyet a válogatásban.

Martin Gábor fotókiállítás, Békéscsaba, 20120824

Martin Gábor a kiállítás-sorozatot úgy értékelte, mint egy „védnökséget a szellemi értékek mellett".

- Ezekben a vészterhes időkben az ember úgy érzi magát, mint egy viharba került hajón. A nyugalmas szigetet ezek a tárlatok jelentik – fogalmazta meg gondolatait a fotóművész.

A kiállítást végül Balogh József térségi tanácsnok, Szabadkígyós polgármestere nyitotta meg, valamint rövid szeletet adott Martin Gábor életéből, munkásságából.

Martin Gábor fotókiállítás, Békéscsaba, 20120824

„Martin Gábor 1953-ban született, szabadfoglalkozású reklámfotós, fotóművész.  Képesítése szerint földrajz, rajz és művészettörténet szakos tanár, valamint fotóriporter. 40 éve fényképez, ebből 6 évet a riporteri műfajban, majd szabadfoglalkozású reklámfotósként. Képeiből 15 önálló kiállítása volt itthon, illetve Európa több országában. Legkiemelkedőbb pályázati sikere a „Vénusz" aktfotós világverseny ezüstérme, valamint a VOSZ 2008-ban művészet és irodalom kategóriájában elnyert PRIMA-díja. Nevéhez fűződik egy új képkidolgozási formanyelv létrehozása, melynek révén egy acélmetszethez, rézkarchoz hasonló finom grafikai jellegű struktúra keletkezik. Prospektusok, katalógusok, plakátok, naptárak, könyvillusztrációk készítésével foglalkozik. Eddig megjelent önálló kötetei: Mladonyiczky Béla (1983), Békéscsaba (1984), Lélekfények (1998), Álometűdök (2006). A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja."

Martin Gábor fotókiállítás, Békéscsaba, 20120824

Martin Gábor fotóművész retrospektív kiállítása a Békés Megyei Kormányhivatal és a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ földszinti aulájában tekinthető meg szeptember 19-ig.