A világ lakosságának több mint 50 %-a valamilyen látáskorrekcióra szorul, és ez az arány évről évre nő. A "gyenge szemet" régebben kizárólag szemüveggel javították, de már a XVIII. század végén megjelentek az első kontaktlencsék.

szemüveg, 20090806

 

Persze ezek akkoriban nagyon kezdetlegesek voltak, még üvegből készültek. Hátrányuk viszont az volt, hogy kemények és törékenyek voltak. Áttörést jelentett a „szerves üveg", majd a '60-as évek elejétől a forradalmi anyag, a hidrogél alkalmazása.

 

Kontaklencse, Békéscsaba, 20120904

Ez azaz alapanyag, amelyből ma kényelmes, biztonságos és a különböző látáshibákhoz jobban alkalmazható lencséket készítenek. Ennek köszönhetően a kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak, valamint az egyre magasabb színvonalú gyártási technológiára és nyersanyagokra.

Szemvizsgálat, Békéscsaba, 20120904
Van, aki egyszerűen eldönti, hogy kontaktlencsés lesz, van, aki hónapokig - akár évekig - tépelődik azon, kipróbáljon-e egy pici szilikoncsodát. A meggondolás helyénvaló, hiszen minden páciens egyéni módon reagál a különböző típusú lencsékre, így kiválasztásukkor szigorúan meghatározott szemészeti vizsgálatokra van szükség. Először egy komputeres, majd egy kontaktlencse vizsgálaton kell átesni.

Szemvizsgálat, Békéscsaba, 20120904

 

- Utána adunk egy próbalencsét, gyakorolgat vele a páciens, szeretne lencsét, nem szeretne lencsét, körülbelül egy hónapja van, hogy döntést hozzon. De 99 %-ban észreveszik a különbséget, hogy sokkal jobban látnak, kényelmesebb, és inkább a lencsét választják - mondta Tuska Jánosné békéscsabai kontaktológus.

 

Kontaklencse, Békéscsaba, 20120904
Kontaktlencse mindenkinek ajánlható, akinek életmódja lehetővé teszi a higiénés szabályok betartását. Sok előnyük van: tökéletes látást biztosítanak minden légköri viszony esetén, a látómezőt pedig nem korlátozza a szemüvegkeret.

- Sokkal élesebben, tisztábban lát, nincs holttér, mint a szemüvegnél, nem párásodik, nem kell úszásnál, strandon levenni - sorolta a pozitívumokat a kontaktológus.

Kontaklencse, Békéscsaba, 20120904
Azt gondolnánk, hogy elsősorban a fiatalok használnak kontaktlencsét, azonban az egynapos viselésű lencsék kifejlesztése óta konkurenciát jelentenek a szemüveggel szemben a 45 év fölöttieknek is.

Vannak napi, havi és éves lencsék. Ezeket minden nap ki kell venni, és legalább négy órán keresztül tisztító folyadékban kell tartani. Léteznek folyamatosan viselhető lencsék is, de a szakember azt ajánlja, ezeket is vegyük ki, a szemnek szüksége van a regenerálódásra.

Kontaklencse, Békéscsaba, 20120904
Az új generációs, lágy, vékony lencsék légáteresztők, nem váltanak ki allergiát, nem izgatják a szemet, és nem okoznak benne idegentest-érzetet. Léteznek színezett lencsék is, amelyek mélyítik a szivárványhártya természetesen világos árnyalatát, valamint olyan, teljes fedőképességű lencsék, amelyek teljesen megváltoztatják a szemszínt. Kedvelik, főleg a fiatalok a sötétkék, a sötétzöld, a kékeszöld színeket.

Kontaklencse, Békéscsaba, 20120904

Kontaktlencsét tahát bárki viselhet, használatakor egy dolog a legfontosabb: a tisztaság, a precízség, és az utasítások pontos betartása, és nem utolsó sorban a használhatósági idő betartása. A napi lencsét csak egy napig, a hetit csak egy hétig, a havit pedig egy hónapig használjuk, utána cseréljük újra.