A Tiszavölgy Kalandtúra valamennyi szakaszán háromszázötvenen vehettek, illetve vehetnek részt díjmentesen - mondta Kéky Kira, a rendezvény sajtófőnöke.

Az idei év legnagyobb ökokalandtúrájának célja az, hogy a nyári hónapok öt hétvégéjére tervezett ingyenes természetjárással - a táj adottságait kihasználó sportok tárházát felvonultatva - felhívják a turisták figyelmét az ország egyik legjelentősebb természeti, illetve kulturális értékekkel bíró területére.

Az újabb indulókat a napi 50-60 kilométeres kerékpározáson kívül evezés, úszás és kalandpálya is várja a hét végén. Pénteken, Szolnokon megtekinthetik a Gulyás fesztiválra készülő város nevezetességeit, Rákóczifalván megismerkedhetnek a kuruc hagyományokkal és megnézhetik a Macimúzeumot, majd kóstolhatnak bodagot Cibakházán, és kipróbálhatják a kalandpályát a Tiszakürti Arborétumban. Az első esti szállás helyszínén pedig éjszakai fürdőzésre is lesz lehetőség.

A túra résztvevőit Tiszakécskén szüreti hangulattal és helyi termékekkel várják, Csongrádon fafaragóval, kézművesekkel és borászokkal találkoznak, majd a Tisza egyik legszebb strandján, a Kőrös-toroknál csobbanhatnak. Szentesnél rövid evezést követően kiderülhet számukra, hogy melyik volt az a tizenegy mesterség, amelyet az iparosok űztek a városban. A szegvári szélmalom meglátogatását követően Mindszenten a Tisza-parti kempingben pihenhetik ki fáradalmaikat a résztvevők.

A kalandtúra utolsó napján egy ópusztaszeri látogatást követően Mártélyon a vendégek végigjárják a vízi tanösvényt, majd Hódmezővásárhelyen - mielőtt célba ér a Tiszavölgy Kalandtúra - még megismerkedhetnek a híres vásárhelyi hímzéssel, a fazekas mesterség titkaival is.