A szakszervezet előzményeként Nyakó István egy kicsit korábbra nyúlt vissza. Februárban Miskolcról Budapestre indult gyalogosan az Éhségmenet. A 230 kilométeres gyaloglás közben – amihez Nyakó is csatlakozott – azt tapasztalták, hogy az emberek nagyon együttérzőek, segítőkészek, és hogy mennyi mindenkinek van szüksége segítségre. A menet utáni napokban, hetekben sokan keresték meg őket mindenféle problémával – még Szentendréről is kértek segítséget – de volt kérés amiatt, hogy nem fizetett számukra a munkáltató. (Azt azért fontos tudni, hogy ha egy családban valaki közmunkás, az a család semmilyen más segélyt nem kaphat. Tehát ha a foglalkoztató nem fizeti ki a közmunkást, nincs pénze a családnak. Semmilyen pénze sincs.)

Varga Zoltán , Nyakó István, Kordás László, MSZP, Békéscsaba, 20120914
Varga Zoltán, Nyakó István és Kordás László (balról jobbra)

Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy alakítsanak szakszervezetet. Hét hete, július utolsó napjaiban Ricsén 20 közmunkás, és 10 szimpatizáns megalakította a Közmunkás szakszervezetet.

Aztán elindultak toborozni, szervezni az országban. Három hete már kétezren voltak, most háromezren. Békés megyéből 605-en csatlakoztak hozzájuk. Voltak már Hevesben, Nógrádban, Baranyában, október végéig szépen sorra járják a megyéket, és összefogják a csatlakozni vágyókat.

- Ez a dolgozni akaró emberek szakszervezete. A táblánkon ez áll: "Munkát, kenyeret, tisztességes béreket". Nem kell sokat beszélnünk az embereknek, és jönnek, belépnek. Ők is érzik, a falnál állunk, nincs hová hátrálni. A helyzet kritikussá vált – mondta Nyakó István.

Eddig öt pont kristályosodott ki, ami tulajdonképpen a szakszervezet első programja.

- Jelenleg a közmunkások bére 47 ezer forint. Ebből nem lehet megélni. Korábban ez 13200 forinttal több volt, most ezt kérjük, hogy januártól kerüljön vissza. A heti fizetés helyett, ugyanúgy mint más munkahelyen, havi fizetés legyen. A közmunkás is kapja meg a 20 nap alapszabadság mellé az életkor és a gyerekek után járó pótszabadságot. Minden családban legyen egy ember, aki egész évben dolgozik, biztosítja a család megélhetését. Aki pedig kikerül az oktatásból, ne csak egy év múlva lehessen közmunkás – összegzett a főtitkár.

Azt mondták, a szakszervezet nem uszítani akar, hanem szervezni, mert amíg nincs érdekképviselet, addig nincs, aki törődjön ezekkel az emberekkel.

- A szakszervezet vállaltan baloldali és szocialista kötődésű, de pártállástól függetlenül várunk mindenkit, kivéve a Jobbikot. Ahol nincs társadalmi igazságosság, ott nincs béke. Mi igazságot akarunk, de békét is. 47 ezerből nem lehet megélni – közölte Nyakó.

A szakszervezet főtitkára azt mondja, a tagoknak három kötelezettsége van. Először is dolgozniuk kell. Másodszor fizetni a tagdíjat, ami minimum havi 5 forint. És ha menni kell, akkor jöjjenek, hiszen: „te is lehetsz közmunkás".

Táncsics alapítvány, MSZP