Az első cukrászda nem a mai helyén nyílt meg, hanem körülbelül 100 méterrel arrébb, a fürdő felé. A választék süteményekből és finom pékárukból állt. És persze akkor még önálló cukrászműhelye sem volt Balogh László tulajdonosnak, aki 1991-ben Pilisszentivánról érkezett a fürdővárosba.

Kézműves cukrászda, Gyula, 20120920
Az első cukrászda nem a mai helyén nyílt meg, hanem száz méterrel arrébb, a fürdő felé (Galéria itt!)
- Ha nem volt saját műhely, hol készültek az első sütik?

- A legelsők, egyetlen hétig, Békéscsabán a Fiume Hotel cukrászüzemében. Azért ott, mert előtte ott dolgoztam fél évig, mint vezető cukrász. Ketten voltunk, én voltam a főnök. De onnan nagyon gyorsan áttelepültünk Gyulára, a Komló cukrászatába.

- Nem mondható tipikusnak, hogy két cukrászat egy műhelybe dolgozik.

- Tényleg nem, de mi nem zavartuk egymást. Egyébként örök hálával tartozom Kiss Laci barátomnak azért, hogy befogadott dolgozni. Délután jártam a műhelybe, akkor sütöttem meg a másnapi süteményeket. Ez fél évig tartott, akkora lett nekem is saját műhelyem, egészen pontosan átvettem azt, ahol addig albérletben dolgoztam.

- Ma meg csak Gyulán három cukrászdája van. A Városház utcai központ mellett egy a fürdőben, és nem mellékesen a város leghíresebb ilyen intézménye, a Százéves Cukrászda.

- A Százéves Cukrászdát csak üzemeltetjük, oda is mi gyártjuk a süteményeket, de a választékot az ottani közönség ízléséhez igazítjuk. Mert oda más réteg jár, mint a Kézműves Cukrászdába. Van olyan süteményünk, amit csak oda gyártunk.

Kézműves cukrászda, Gyula, 20120920
A Kézműves Cukrászda egy édesipari holding
- A Kézműves Cukrászda tulajdonképpen egy édesipari holding. Hagyományos süteménycukrászda, fagyizó, de bonbon és csokoládégyár is. Ilyen széles cukrászati kínálattal valószínűleg nem sok cukrászda működik az országban.

- Téli szezonban, csak süteményekkel kezdtünk 1992-ben, de 1993 nyarán már természetesen jött a fagylalt is. A fagyi választékot folyamatosan fejlesztettük, több mint százféle fagyit gyártunk. Mindig az idényhez alkalmazkodunk. Ettől függetlenül például eper fagyi mindig kapható, de tény, hogy a júniusi a legfinomabb, mert akkor tudunk friss gyümölcsöt beletenni.

- Rengeteg gyümölcsfagylaltot árulnak. Honnan szerzik be az alapanyagot?

- Budapestről, a nagybani piacról. Hetente egyszer ott vagyok és bevásárolok. Nagyon sok  gyümölcsöt használunk fel.

- Hogy került képbe a bonbon?

- Adta magát. 1998 óta foglalkozom vele, 2000 óta gyártjuk, körülbelül hetven féle bonbont készítünk. Volt ennél több is, de néhány fajta lemorzsolódott. Mindent kézzel csinálunk, hat-hét cukrász dolgozik a bonbon üzemünkben. Legfontosabb nyersanyagaink a kitűnő minőségű belga csokoládé mellett, a finom, és nem mellékesen magyar gyártmányú, marcipánok, a valódi nugátok, a ropogós grillázsok, és a nagy gonddal válogatott likőrök, párlatok.

Kézműves cukrászda, Gyula, 20120920
Balogh László bonbonokkal 1998-ban kezdett el foglalkozni, 2000 óta gyártják is, kiváló minőségű alapanyagokból
- Bonbonjaik, csokoládéik Cadeau márkanévvel kerülnek forgalomba. Honnan a név?

- Ez érdekes történet. Fővárosi üzletünk, a Cadeau Csokoládé Cukrászda a Veres Pálné u. 8. szám alatt található. Egy gyermek kora óta környéken lakó idős hölgy mesélte, hogy a háború előtt is csokoládé bolt volt ebben a boltban. Ő sokat járt ide, akkor a Cadeau magyar csokoládégyárnak volt a mintaboltja. A gyár a magyar csokoládéipar háború utáni nagyüzemivé válásával nem tudta tartani a lépést, ezért megszűnt. A történet megismerésével tulajdonképpen el is dőlt a névválasztás. Utánajártunk a hivatalos részének, és mivel lehetett, levédettük a nevet. Ezzel is tisztelgünk a nagyhírű elődök előtt, és folytatjuk manufaktúra jellegű, kézzel gyártott csokoládék és bonbonok gyártását.

- Elárulja, mennyi bonbont értékesítenek egy évben?

- Körülbelül húsz tonnát. Nem kis mennyiség, nem egyszerű csak kézimunkával előállítani három-ötdekás darabokból. A bonbont gyártó cukrászaink is nagyon sokat dolgoznak.

- Gyulán és Budapesten kívül hol vannak még üzleteik?

- Békéscsabán a Csaba Centerben a Kis Kézműves Cukrászda, Kecskeméten a Malom Parkban a Cadeau Bonbon üzlet működik és van egy cukrászdánk Nagyszalontán is, aminek egyre több erdélyi ügyfelet köszönhetünk.

- Olyan sokan vásárolnak a boltban?

- Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy megismertek bennünket, és egyre több nagy létszámú családi rendezvénynek lettünk, vagyunk beszállítói. A legutóbbi hétvégén például egy 400 fős nagyváradi esküvő sütemény és torta készletét szállítottuk le. De Romániában szokás nagy ünnepséget csapni eljegyzéskor és keresztelőkor is, a megismert családoknak ezekre alkalmakra is mi szállítunk.

- Hogyan lett cukrász? Mindig ennek készült?

- A vendéglátóipar vonzott, ezért végeztem el Keszthelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolát. Szakács és cukrászképesítést is szereztem. De eleinte szakácsként dolgoztam, nem is akárhol, a budapesti Hilton Szállodában Lukács István konyháján töltöttem másfél évet, majd Balatonkenesére kerültem, szintén szakácsként. Első feleségem családja viszont cukrászcsalád volt, házasságunk után én is beálltam dolgozni. Tulajdonképpen ekkor kezdődött cukrász pályafutásom.

- Hol volt a családi cukrászda?

- Pilisszentivánon. Meg közben három évet töltöttem Németországban, Badem-Vürttemberg tartományban Ludwigsburgban. Ott nagyon sokat tanultam szakmailag is, de leginkább szemléletem alakult át. Az ottani vállalkozók nagyon fegyelmezettek, következetesek és precízek. Azt, hogy hatottak rám, akkor tudtam igazán felmérni, amikor hazajöttem, másképpen gondolkoztam, mint amikor kimentem. Előnyömre változtam.

- Ilyen előzmények után hogyan került képbe Gyula?

- Egyszerűen úgy, hogy első feleségem szülei ideköltöztek, mert a víz nagyon jó hatással volt rájuk. Mi pedig jöttünk velük. Ekkor 1991-et írtunk.

Kézműves cukrászda, Gyula, 20120920
A világbajnokságra készülő csokiszobor és készítője Kis Roland. A kakaó bennünk él
Körülbelül itt jártunk a beszélgetésben, amikor az asztalunkhoz jött egy fiatal cukrász, és valamilyen szakmai dolgot beszéltek meg a mesterével. Mikor elment, Balogh László így kommentálta az eseményt:

- Kis Roland 24 éves, a Junior Cukrász Világbajnokságra készül, az idén Sao Pauloban lesz. Ezen 25 év alatti cukrászok indulhatnak. Eddig én három ilyen versenyen voltam, az első Stuttgartba volt 2006-ban, aztán Lisszabonban 2008-ban, a legutolsó pedig Budapesten 2010-ben. A Kis Kézműves Cukrászdából ketten megyünk, ő versenyzőként, én pedig zsűritagként.

- Hogyan került be a világbajnokság zsűrijébe?

- Már háromszor voltam zsűritag. Az első versenyre az ipartestület delegált, nyílván figyelembe vették német nyelvtudásomat is. A másodikra is engem küldtek, Pesten természetes volt, hogy beválasztottak, most meg már nem is volt kérdés, hogy én megyek.

- Hogy kell elképzelni egy ilyen világbajnokságot?

- Nagyon kemény, hosszú munkáról van szó. Minden versenyző kap egy cukrászasztalt, és egy 2x2 méteres egymástó elkerített műhelyt, ahol dolgozhat. A verseny 16 óra hosszú. Egyébként ez egyáltalán nem túl sok idő ahhoz, amit a versenyzőknek meg kell csinálniuk. Meg az sem mindegy, hogy minden mozdulatukat árgus szemekkel figyeli a zsűri és a közönség is.

- Milyen számokban versenyeznek?

- Összesen hatféle feladatot kell megoldaniuk. Kell készíteniük egy tortát, egy fagylalt desszertet, 5 féle bonbont, két sorozatot négy féle marcipánfigurából, egy tányérdesszertet és a legnagyobb kihívást az artisztikai feladat jelenti, egy attraktív szobrot kell készíteni csokoládéból.

- Hogyan lehet felkészülni egy ilyen versenyre?

- Rengeteg gyakorlással, miközben folyamatosan mérjük az időt. A gyártási idő ismeretében csinálunk egy időtervet, amit a verseny során következetesen követünk. Csak így lehet esélyünk arra, hogy mindent megcsináljunk a rendelkezésre álló idő alatt. Most éppen a versenyszobrot csinálja.

- Milyen szoborral készülnek?

- A szobor neve „A kakaó bennünk él". Le is lehet fotózni, mert most készült el. Nagyon jó időt „futott", hiszen 2 óra 35 perc alatt megcsinálta.

- Milyen alapanyagokat használnak?

- Semmilyen előre előkészített anyagot nem lehet használni. Csak nyers alapanyagokat. Ezt nagyon komolyan veszik. Amit tudunk, itthonról viszünk. Csak olyan anyagokat vásárolunk meg a helyszínen, amelyek itthon esetleg nem kaphatók, vagy nem szállítható büntetlenül hosszú ideig.

- Mikor lesz a verseny?

- November 14-15-én lesz.

- Milyen meglepetés várható még ebben az évben?

- Több is folyamatban van. Először kisorsoljuk születésnapi játékunk nyerteseit. Bár a születésnap kilencedikére esik, a húzás október 13-án lesz. A főnyeremény egy wellness hétvége és sok cukrászdánkhoz kapcsoló egyéb nyereményt is kisorsolunk. Decemberben azonban ennél is nagyobb meglepetés várható. Átalakítjuk a cukrászdát, kicseréljük a pultot egy 4,3 méteresre, és hozzákapcsolunk a cukrászdához egy 30 négyzetméteres külön termet is. Ezeknek a munkáknak a karácsonyi szezonig el kell készülni. Úgy, hogy van tennivaló bőven.

Kézműves cukrászda, Gyula, 20120920
Decemberre megújul a cukrászda. Sokkal nagyobb lesz a pult és egy különteremmel is bővül
Nem elég a napi munka, a nagyon sokoldalú tevékenység, Balogh Lászlónak még arra is marad ideje, hogy cukrász világbajnokságra felkészítse tanítványát, átalakítsa az üzletet, s még ki tudja, milyen egyéb terveket forgat a fejében... ráadásul még vadásznia is menni kellene.

Alföldvíz Zrt., Békéscsaba, 20121001