Szombaton délelőtt fél tízkor kezdődik a lopás minősített esetével vádolt Paolo Gabriele ügyének vatikáni tárgyalása. A vádlottak padján ül Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa is, akinek bűnpártolásért kell felelnie.

Az eljárás helyszíne a Vatikáni Bíróság apró épülete lesz, amely a pápai állam falain belül, a Szent Péter-bazilika és az audienciaterem közötti Szent Márta téren található.

Az ügyet háromtagú bírói tanács tárgyalja. A vádat Nicola Picardi vatikáni ügyész képviseli. A tárgyaláson részt vesz Piero Antonio Bonnet vatikáni vizsgálóbíró is.

Sajtóértesülések szerint a pápai komornyik két héttel ezelőtt lecserélte ügyvédjét, aki nem értett egyet a Gabriele által választott védelmi stratégiával. Gabriele azt kívánja hangoztatni a bíróságon, hogy a "Szentlélek parancsának engedelmeskedett" - írták az újságok.

A bírósági ülésteremből a L'Osservatore Romano szentszéki napilap, a vatikáni rádió, a brit Reuters, az amerikai AP, a francia AFP és egy olasz hírügynökség tudósíthat állandóan. E válogatás felháborította a vatikáni sajtóközpont újságíróit, akik érthetetlennek tartják a spanyol nyelvű katolikus sajtó kizárását. A szentszéki tudósítók a tárgyalás élő közvetítését kérték, miután a bíróságra sem fotósok, sem operatőrök nem léphetnek be.

Az "évszázad peréről" írtak az olasz Vatikán-szakértők, akik szerint a városállam falain kívülre csempészett bizalmas dokumentumok ügye azért rendkívüli, mivel közvetlenül a pápa személyét érintette. A Vatileaks botrány az "egész katolikus világot megrázta Rómától Ázsia legtávolabbi csücskéig" - mondják.

"Példa nélküli bírósági tárgyalásról" beszélt Carlo Cardia egyházjogi professzor. Elmondta, hogy a vatikáni bíróságon régen nem ítélkeztek ilyen súlyos ügyben. A bíróság az utóbbi években kisebb lopásokkal, fegyelmi ügyekkel foglalkozott. Ez az első alkalom, hogy egy olyan vádlottat állítanak itt bíróság elé, akit a Vatikán területén tartóztattak le. Még a II. János Pál elleni 1981-es merényletet elkövető Ali Agcát is átadták az olasz hatóságoknak.
Cardia szerint Gabriele tárgyalásán nem lesz meglepetés.

- Ha más is érintett lenne, az már kiderült volna - mondta.

Az olasz sajtó mégis azt várja, hogy Gabriele arról a húsz társáról beszéljen, akikről eltakart arccal februárban nyilatkozott az olasz televízióban.

Gabriele idén januártól adott át bizalmas dokumentumokat a sajtónak. A komornyikot május 24-én tartóztatták le. Hatvan napot töltött a vatikáni fogdában, azóta házi őrizetben van vatikáni otthonában.

Gabriele lakásán találtak egy XVI. Benedek nevére kiállított 100 ezer eurós csekket, továbbá a pápa más értéktárgyait.