A japán emberek szemében a koi, pontosabban a nishikigoi a siker, a szerencse és a hosszú élet szimbóluma. ... A ponty természetes színének mutáció útján történő változása (színes egyedek megjelenése) elvileg az egész populáción belül bárhol bekövetkezhetett volna..."

Koi és kerti-tó centrum – hirdeti a színes tábla Fekete Róbert családi házának kerítésén Mezőhegyesen, a Hársfa utca 15-17. szám alatt. Ha benézünk a kovácsoltvas kapun a kavicsos út végén rusztikus, régi téglából épített vártornyot látunk – legalábbis a kapuból nézve annak látszik. Közelebb érve a házhoz aztán kiderül, hogy szó sincs várról, egy vállalkozás irodáját rejti a mesebeli házikó. A vállalkozás és a családi ház gazdája Fekete Róbert, egy mesebirodalom közepén ültette le a hir6.hu megyejáró stábját, és kérdezni sem kellett, ömlött belőle a szó. Munkájáról, a halairól, a kerti tavakról, a víz tisztaságáról, a családjáról, a kisfiáról, a vártoronyról, csak beszélt és beszélt... Később bevezetett a halbirodalomba.

Koi és Kertitó Centrum Kis és Nagykereskedés, megyejárás mezőhegyes, Mezőhegyes, 20121018
Mi van itt? (Galéria!)
- Mi van itt? – szaladt ki a kérdés a számon önkéntelenül. Amerre csak néztem különböző nagyságú kádakban elképesztően színes halak úszkáltak, láthatóan a legnagyobb biztonságban. Látszott a mozgásukon. Meg az is látszott, hogy nagyon jól érzik magukat a bőrükben.

- Ez itt egy koi ponty haltenyészet – vágta rá sebesen a házigazda. – Kerti tó építése mellett ezzel is foglalkozunk. Ezek kifejezetten kerti tavakba való díszhalak. Persze vannak akváriumi halaink is, de elsősorban a kerti tavak állatait tenyésztjük.

- Míg meg nem láttam ezt a hatalmas haltenyésztő termet, a kerti tó építés gondolatára akartam rákérdezni. Arra, miért pont ezt a vállalkozást választotta?

- Több mint tíz éve kezdtem el a tavak építésével foglalkozni. A vállalkozás 2001-ben alakult, kezdetben tavi kagylók és csigák tenyésztésével foglakoztunk, melyeket az unió országaiba exportáltunk. Családunktól ez nem állt távol, hiszen szüleim díszállat kereskedéssel foglalkoztak. Ekkor kezdődött kapcsolatunk Európa legnagyobb halfarmjaival, belga, holland, német, osztrák tenyésztőkkel és kereskedőkkel.

Koi és Kertitó Centrum Kis és Nagykereskedés, megyejárás mezőhegyes, Mezőhegyes, 20121018
Európa legnagyobb halfarmjaival vagyunk kapcsolatban (Még több kép itt!)
- Ebből még nem következik egyenesen a kerti tó építés, mint vállalkozás.

- A vízi élettel foglalkozva és rendszeresen utazva Európa országaiba eljutottam Nürnbergbe egy akvarisztikai világkiállításra. Ott találkoztam először a díszhalak, kagylók, csigák hétköznapi, civilizált életterét jelentő kerti tavak építésével. Azokkal a technikákkal és eszközökkel, amelyek a kerti tavakhoz szükségesek. Ez lenyűgözött, elkezdtem komolyan foglalkozni ezzel a témával.

- A tóépítés alapvetően építőipari tevékenység. Mi az Ön foglalkozása?

- Állattenyésztőként végeztem, de ami érdekel, azt megtanulom. Ez meg nagyon érdekelt. A házunk építésénél is sok gyakorlatra tettem szert, aztán a telep felépítését is én irányítottam és persze az építésében is részt vettem, szükséges tudásomat a gyakorlatból szereztem ezen a területen.

- A tavak építése jó gondolatnak bizonyult? Hány tavat épített az elmúlt tíz esztendőben?

- Körülbelül százötvenet. Kisebbeket, nagyobbakat, kerteket, automata öntözőket, sziklakerteket, szökőkutakat, vízeséseket.  Közben meg itthon a ház udvarán felépítettük és folyamatosan fejlesztettük a haltenyészetünket.

- A mai nehéz gazdasági helyzetben vannak megrendelők? Merre felé építi a tavakat?

- Jelenleg éppen Aradon dolgozunk, egy 2000 négyzetméteres tavat építünk patakrendszerrel, vízeséssel, sziklakertekkel együtt. Nagyon szép és nagy tó lesz, a közepén egy szigettel, az oldalán egy vízimalommal.

- Patakrendszer a megrendelő kérésére készül?

- Általában én javasolom, hogy csináljunk ilyen patakokat a tó köré, mert ez nem csak látványos hanem egy kiegészített biológiai szűrő is. A patakban filter lávakövet és zeolitot rakunk, valamint olyan vízinövényeket, amelyek segítenek a szűrésben. Persze ez csak bizonyos nagyságrend felett érdekes. Kisebb tavakhoz nem kell patakot építeni.

- Az élet azt mutatja, hogy nem csak az ilyen udvari tavak, hanem a természetes tavak is elalgásodnak, ha nincs vízmozgás. Ezt ki tudják küszöbölni?

- Természetesen. A mi tavainkra az a jellemző, hogy nem algásodnak, a vizük folyamatosan tiszta, mindig átlátszó. Mégpedig azért, mert a vizet teljesen átmozgatjuk és különböző technikai berendezések, mint az uvc lámpa, áramlás szűrő, szkimmer segítségével fenntartjuk a tisztaságát. Csak az nem mindegy, hogy a tóban hol helyezzük el a szivattyút, hogyan alakítjuk ki a tó fenekét. Mi például nem rakunk  kavicsot a tavak aljára, mert az egyszerűen nem tartható tisztán, a kavicsok közé beülepszik a halak üledéke és a növények bomlástermékei, így nem tud bekerülni a szűrőbe, ahol az ott élő baktériumok le tudnák bontani. Ezenkívül, a szűrő elé UV lámpát helyezünk, ami átvilágítja a tisztítandó vizet, és elpusztítja az algák spóráit.

- A tóépítéshez mikor csatlakozott a haltenyésztés?

- Öt évvel ezelőtt, 2007-ben építettük meg a haltenyésztő telepünket. Egyszerűen adta magát. A kapcsolataink a legnagyobb nyugat-európai kereskedőkkel, tenyésztőkkel már korábbról megvoltak, a tavak építésével megismertük ezt a világot, úgy éreztük, hogy ez jó irány lesz. Az élet úgy mutatja, hogy döntésünk helyes volt.

- Honnan szerezte az első ivadékokat, hogyan kezdett hozzá a díszhalak tenyésztéséhez?

- A koi pontyok őshazája Japán. Erős fajták vannak Izraelben, Hollandiában, Belgiumban, Németországban. Mindenhonnan hoztunk halakat. Megteremtettük az életereiket, ma 150 kádban, medencében, körülbelül 2000 négyzetméteres felület áll a rendelkezésünkre halak tenyésztésére és bemutatására. A mi tenyészetünk egyedülálló az országban, méretét és választékát tekintve egyaránt. A koi pontyok mellett számos aranyhalfajtát is tenyésztünk és tartunk. Arany amur, arany compó, tüskés pikó, aranyjász, albínó harcsa és számos tokhal is úszkál medencéinkben.

- Hogyan értékesíti ezeket?

- Európa több országára kiterjedő viszonteladói hálózattal vagyunk kapcsolatban, akikhez nagy tételben szállítjuk a halakat. Értékesítünk interneten keresztül és itt a házunknál is árusítunk. Nem csak halakat, hanem minden olyan kiegészítőt is, ami szükséges. Mocsári növényeket, tavi rózsákat, víztisztító szereket, halgyógyszereket, vitaminokat, magas fehérje tartalmú úszó és süllyedő tápokat egyaránt. Kis- és nagykereskedelmet folytatunk.

- Aki interneten rendeli a halat, hogyan jut hozzá, ha például dunántúli lakos?

- A posta futárszolgálatával küldjük el, oxigénnel dúsított vízben, halas zsákba csomagolva.  Ugyanígy szállítom külföldi viszonteladóimnak is a halakat.

- Mely országokba szállít halakat?

- Csehországba, Ausztriába, Németországba, Belgiumba, Hollandiába. A környező országokból a partnereink maguk jönnek a halakért.

- Ezen a területen ennyi halat tud tenyészteni?

- Itt csak a törzsállomány van. A mennyiséget bértenyésztéssel oldjuk meg úgy, hogy a halakat lárva állapotukban kiadjuk tótulajdonosoknak, akik nekem nevelik fel. Valamint más tenyésztők halait is értékesítjük.

Koi és Kertitó Centrum Kis és Nagykereskedés, megyejárás mezőhegyes, Mezőhegyes, 20121018
Az udvar egy meseország, titkos pihenőhelyekkel, egymásba érő tavakkal, mindengyikben kisebb, nagyobb halak úszkálnak (Galéria itt!)
Komplett kerti tavak, pótalkatrészek, halak és kiegészítőik mind-mind kaphatók és a helyszínen működés közben meg is nézhetők Mezőhegyesen a Hársfa utcában, ahol az egész udvar tulajdonképpen egy élő bemutatókert. Egymásba érő tavakkal, patakokkal, vízesésekkel, csobogó kutakkal, rusztikus falakkal elválasztva egymástól. Fantasztikus, kalandos park az egész udvar, titkos pihenőhelyekkel, dús vízi és vízparti növényzettel, a tavakban úszkáló kicsi és nagy halakkal, igazi meseudvar. Ami persze soha sincs készen, az új építmények már megfogantak Fekete úr fejében, alig várja, hogy hozzákezdhessen a megvalósításukhoz. Látszik, hogy a halak, a szép környezet életformájukká vált, a nap huszonnégy órájában ezzel foglakoznak. Hivatásukat, hobbijukat, szenvedélyüket és megélhetésüket is jelentik az aranyhalak. Akik meghálálják, hogy kristálytiszta vízben, optimális körülmények között úszkálhatnak egész nap. (Aki, nem hiszi, járjon utána!)

Alföldvíz Zrt., Békéscsaba, 20121001