A hagyományos bankkártyás fizetést az interneten ma már egyre többen használják, de sokan tartanak a kockázatoktól is. Ilyenkor ugyanis meg kell adni a kártya adatait. Ha viszont más is megtudja ezeket a számokat, akár fizethet is a kártyával.

Az úgynevezett QR-kód segítségével történő fizetés esetén azonban nem kerülhetnek idegenekhez a bankkártya-adatok.

- A kártyás fizetésnek ezen módját először a Díjbeszedő Holding alkalmazta Magyarországon - nyilatkozta a Híradónak Papp Tibor, a cég informatikai igazgatója.

Hozzátette: a tranzakció sikeresen végig tud menni úgy, hogy az adatok nem is jutnak el a számlakibocsátóhoz vagy az internetes kereskedőhöz, mert azokat csak a saját mobilba kell beírni. Ezután lehet hasznáni a QR-kódot a fizetéshez.

Az egyik legnagyobb kábelszolgáltatónál is lehet mobilalkalmazással fizetni, az okostelefonok terjedésével egyre többen élnek a lehetőséggel. Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója szerint ha egyre több újszerű lehetőséget kínálnak az embereknek, azzal megkönnyíthetik a választás lehetőségét.

Egy átlagos magyarországi szolgáltató ügyfeleinek 70 százaléka még mindig sárga csekken fizeti a számláját. Hevesi Sándor, a Szegedi Vízművek Zrt. gazdasági igazgatója elmondta: a társaság a QR-kódot október hónaptól tünteti fel a vízdíj számlákon azzal a céllal, hogy a csekkes fizetést használó fogyasztók a számláikat sorbanállás nélkül, otthonról ki tudják egyenlíteni.

Becslések szerint a következő egy évben jelentősen nőni fog azoknak a száma, akik QR-kód segítségével akarnak majd fizetni.