Dr. Vekerdy Sándor, Csongrád
Dr. Vekerdy Sándor ny. főorvos
Könyvtárnak is beillő dolgozószobájában arra kér dr. Vekerdy Sándor főorvos úr, minden cserkészek csongrádi cserkésze, hogy tegeződjünk. Nem először kerestem már fel családi birodalmában a Tisza-parti kisváros köztiszteletnek örvendő polgárát, nehéz is újra kezdeni annyiszor félbehagyott beszélgetésünket. Meg aztán van nekem ének-zenei általános iskolai osztálytársam a fia (nem kevés alappal büszke édesapja a gépipari, autókereskedő nagyvállalkozóra), Vekerdy Sándor személyében, akivel annyiszor, de annyiszor játszottunk suli után az 1960-as években autóskártyával (mármint az övével) a Szentháromság téri parkban. Felejthetetlen. Ki emlékszik ma a Fehér Egérre, az akkoriban csak kártyalapon csodálhatott, ama parki padon mindent „vivő" nyugatnémet Mercedes versenyautóra? Mi talán mindenképpen igen.

Azt mondja „elöljáróban" Sanyi bácsi, Vekerdy főorvos úr Csemegi Károly utcai otthonában (szemben, a 2. szám alatt volt az MSZMP-székház, két utcával párhuzamosan arrébb a Nagy Imre miniszterelnököt koholt vádak alapján 1958-ban halálra ítélt dr. Vida Ferenc zsidó származású vérbíró szülőháza), hogy Rákosi (Roth) Mátyás, a Magyar Dolgozók Pártjának kommunista, terrorista főtitkára Eszes Mátyás malomtulajdonos, a Csongrád és Vidéki Takarékpénztár Rt. vezérigazgatójának törvénytelen gyermeke. Csupán azért a délvidéki Adán, Eszes ottani földbirtokán jött a világra zsidó származású cselédnőjétől, hogy mindenki megmeneküljön a szégyentől. Rákosi Mátyás Mátyásnak megmaradt, azonban be kellene bizonyítanunk az újdonsült díszpolgár - Hegedüs Géza polihisztor kutatásaira épülő - azon állítását, miszerint az 1222. évi Aranybullát a mai Csongrád térségében fogalmazták meg II. András király idejében nemes és nemzetes uraink. Sok itt a kérdés, csongrádi helytörténészekre vár a megoldásuk.

Ami a mindenek feletti lényeg: Csongrád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. szeptember 27-i ülésén zárt ajtók mögött úgy határozott, hogy a legrangosabb helyi elismerésben, díszpolgárságban az idén dr. Vekerdy Sándort részesíti. Mi tagadás, rászolgált a méltatásra ez a végtelen szerénységű családapa, aki Hódmezővásárhelyen született, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban érettségizett, orvosi és tanári diplomát Budapesten szerzett. Az 1956. évi forradalom és szabadságharc leverése után azzal a váddal tartóztatták le, hogy szervezte a Balaton-felvidéki forradalmat a Balatonfüredi Állami Kórház alorvosaként, majd bírósági eljárás nélkül a kistarcsai büntetőtáborba internálták. „Az ott kitört szalmonellafertőzést a közreműködésével tudták megfékezni." Csongrádra 1959-ben került, 1961-től 1968-ig a rendelőintézet igazgató-főorvosa, 1992 decemberéig a kisváros vezető kardiológusa volt, 1996-ig látta el a kardiológusi teendőket.
Országos, megyei és helyi kitüntetései, elismerései szinte megszámlálhatatlanok.

(A dr. Vekerdy Sándor ny. főorvossal Csongrádon készített, egykori gimnáziumi diáktársához, Gyulay Endre Battonyán született ny. szeged-csanádi római katolikus püspökhöz fűződő emlékeit is tartalmazó interjúnkat később közöljük.)

Kitüntetések, Csongrád