Nem szokatlan az, hogy kiállítást nyitnak a Lencsési Közösségi Házban. Az intézmény különös gondot fordít a tehetségek ápolására, és időről-időre lehetőséget biztosít a kezdő vagy épp már jócskán befutott művészeknek. Ezúttal színpompám gobelin képek díszítik a téglaterem falait Nyíri Judit jóvoltából.

Nyíri judit, kiállítás, lencsési közösségi ház, nyíri judit, gobelin, Békéscsaba, 20121118
"Nyíri Judit vagyok...."

Nyíri Judit 1974-ben született, harmadik gyermekként. Nehézségei születése pillanatában kezdődtek, ugyanis agyvérzést szenvedett világrajövetele közben. Emiatt több kórházi kezelésre szorult, hisz jobb oldala súlyosan megsérült, maradandóan mozgássérültté vált. A Pető Intézetben kezelték, járni hároméves korában tanult meg. Majd hazakerült, és normál iskolában folytatta tanulmányait.

A kézimunkázás már gyerekként érdekelte, nyolcadikosként makramé virágtartókat készített, ezt követték a szálkihúzásos technikával alkotott terítők. Munkái nagy tetszést arattak, önbizalma növekedett, de a fontosabb az, hogy kézügyessége hihetetlen mértékben fejlődött.

A nagymamája javasolta, próbálkozzon meg a gobelinezéssel. A nagy figyelmet és türelmet igénylő munka sok örömöt hozott életébe, a sikerélmények mellett pedig az tapasztalta, hogy keze finommozgása is fejlődik.

A gobelin egy szövéstechnikát utánzó technika, amely tulajdonképpen a keresztöltés balról jobbra dőlő felét használja alapöltésként. A kép aszerint bontakozik ki a kelmén, ahogyan az alkotó a színekkel bánik. Mint ahogyan a festő irányítja az ecsetét és a festéket, úgy használja a gobelinező a tűt és a cérnát.

Nyíri judit, kiállítás, lencsési közösségi ház, nyíri judit, gobelin, Békéscsaba, 20121118

Sokan azt gondolnák, nem nehéz tevékenység, csak követni kell a kép által diktált tennivalókat. Ehhez képest nagy figyelem, türelem és alaposság szükségeltetik hozzá, amiben Nyíri Judit nem szűkölködik.

Visszafogottan  hívta ismerőseit és az érdeklődőek a békéscsabai alkotó, tekintsék meg „szerény kiállítását".  A tárlat valóban nem vonultat fel sok alkotást, de ami a falakra került, kivétel nélkül különlegességek. Színpompás csendéletek, valósághű tájképek, szinte élő virágok bontakoznak ki a cérnacsodákból.

Nyíri judit, kiállítás, lencsési közösségi ház, nyíri judit, gobelin, Békéscsaba, 20121118
Nyíri Judit, Takács Péter és Heim Sarolta

A tárlatot pénteken Heim Sarolta, a Pető Intézet konduktora nyitotta meg, az alkalmat Józsa Márta fuvolajátéka tette különlegessé, a vendégeket pedig a Közösségi Ház igazgatója, Takács Péter köszöntötte.

Zene, zene, zenél, Békéscsaba, 20121118
Józsa Márta fuvolajátéka tette különlegessé a megnyitót

A kiállítás december 7-ig, hétköznapokon 8-tól 18 óráig tekinthető meg a Csabagyöngye Kulturális Központ Lencsési Közösségi Házában.