A televízió készülékekhez az adás házon kívül futó kábeleken érkezett meg. A házban Tavasz, Kékes, Tisza és Duna Orion, valamint Munkácsy televíziókon jelent meg a kép, amely a levegőből érkezett. Akkoriban még csak meghatározott napokon – hétfő például szünnap volt -, és korlátozott időtartamban lehetett műsort nézni. Azt gyerekfejjel is megértettük, ha nem volt jó minőségű az adás, hogy a kép azért nem jó, mert biztosan baj van a szentesi adóval. Egyébként csak a véletlenen, meg egy ebéden múlott, hogy a torony ma nem Orosháza határában áll. Mert eredetileg oda tervezték. Aztán amikor a döntéshozók egyszer együtt ebédeltek, másképpen döntöttek. Legyen Szentesen a tévétorony! És ott is lett.

Szentesiv tv-torony, megyejárás, Szentes, 20121204
A szentesi TV torony ipartörténeti kiállításának egyik vitrinje. Alul a legendás Kékes televízió. A torony munkába állása idején ilyen tévéken nézték az emberek a fekete-fehér adást (Galéria itt!)
- Mióta lehetett baj a szentesi adóval? Mikor épült az adótorony? – a kérdésre Szabadkai Imre, az Antenna Hungária Dél-kelet Magyarországi Üzemeltetési Központ, köznevén a szentesi TV torony vezetője válaszolt.

- A szentesi TV-torony építését 1959-ben kezdték el, az adó üzembe helyezésére és ünnepélyes felavatására 1960 februárjában került sor.

- Milyen magas ez a torony?

- Most kisebb, mint amilyen magas eredetileg volt. Építéskori magassága 240,5 méter, volt, jelenleg 236,5 méter magas. Így is Csongrád megye legmagasabb építménye.

Szentesiv tv-torony, megyejárás, Szentes, 20121204
Szentes madártávlatból. Ez a felvétel a szentesi TV torony 120 méter magasan lévő teraszáról készült (Még több kép!)
- Miért ment össze?

- A technika fejlődése hozta. A korábbi csúcsantennát a digitális sugárzásra való felkészüléskor kicseréltük, és ez négy méterrel rövidebb szerkezet.

- Mikor cserélték le a csak analóg műsorokat sugárzó antennát?

- Négy évvel ezelőtt, 2008-ban történt a csere. Az adó körzetében körülbelül százezer lakásban veszik antennával a műsort, ők ebből semmit nem éreztek meg, mert a csere időszakában a sugárzást ideiglenes antennákkal tovább folytattuk.

- Miért volt szükség a cserére?

- Uniós előírás, hogy az analóg sugárzást meg kell szüntetni, minden tagországban be kell vezetni a digitális földfelszíni televíziós sugárzást. Magyarországon a teljes átállásnak 2014 végéig be kell fejeződnie, hogy a felszabaduló frekvenciák újrahasznosíthatóak legyenek, melyből tulajdonképpen az ország, a lakosság profitálhat. Ez azt jelenti, hogy az ország területének minimum 94%-án foghatónak kell lennie a televíziós jeleknek. Az Antenna Hungária képes erre, a digitális sugárzású műsorok már most az ország 98%-ában foghatóak.

Szentesiv tv-torony, megyejárás, Szentes, 20121204
Itt három rádió digitális adója látható. A torony csúcsantennája a technika fejlődése miatt lett rövidebb, hiszen a digitális jelek továbbításához négy méterrel kisebb antenna kell (További képek itt!)
- A szentesi torony milyen nagyságú körzetben sugároz?

- Az Alföld négy megyéjében, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun Szolnok megyékben vehető a toronyból sugárzott adás. A hagyományos, analóg sugárzás párhuzamosan a digitális kínálattal jelenleg még megy, a teljes átállás után már csak digitális televíziós adásokat fogunk sugározni.

- Hány adó műsora vehető ma hagyományos, analóg TV sugárzással?

- Három adót lehet ilyen módon, ingyen fogni sima szoba- vagy tetőantennával. Az m1, a TV2 és az RTL Klub televíziók adását. A teljes digitális átállás után a hagyományos készülékek önmagukban már nem lesznek elégségesek a műsorok vételére.

- Miért?

- Azért, mert akkor már csak digitális jeleket fogunk sugározni, és azok vételéhez más típusú és jellegű vevőberendezésekre van, lesz szükség.

- Akkor, akik ma saját antennával tévéznek, azok kidobhatják a meglévő technikáikat? Ha televíziót akarnak nézni, venniük kell új antennát és tévét?

- Nem, erről nincs szó. Arról van szó, hogy ha továbbra is nézni akarják például az ingyen fogható adásokat, akkor ki kell egészíteniük meglévő berendezésüket. A készülék és az antenna közé el kell helyezni egy dekódert, amely a digitális jelet átalakítja a meglévő televízió számára is alkalmas jellé. Fontos tudni, hogy aki ma TV készülékét lecseréli LCD, plazma vagy LED TV-re, már hozzá is jut egy ilyen dekóderhez, ezekben a készülékekben ugyanis ez már alapból be van építve. Az antennák nagy részét sem kell eldobni vagy leszerelni, az úgynevezett UHF frekvenciasávban működő szoba vagy tetőantennák továbbra is alkalmasak lesznek a jelek vételére.

- Tehát az egyéneknek is fel kell készülniük az újfajta adások vételére.

- Igen, fel kell készülniük, egy minimális beruházást minden olyan tévénézőnek végre kell hajtania, aki ma saját antennával három csatornát néz, és ezt a szokását meg is akarja tartani. Be kell szereznie azt a bizonyos dekódert. Ha viszont ezt megteszi, akkor nem csak három, hanem összesen hét televízió műsorát foghatja majd ingyen.

Szentesiv tv-torony, megyejárás, Szentes, 20121204
A TV torony két egymáson álló kerámiagömbön áll, 12 drótkötéllel van rögzítve. A torony felállítását a szentesiek társadalmi munkában segítették (Galéria!)
- Melyik adók lesznek ingyenesek?

- A jelenlegi kínálatban m1, m2, RTL Klub, TV2, Duna TV, Duna Autonómia és az Euronews szerepel. Tehát a közszolgálati magyar nyelvű adók, a két legnagyobb kereskedelmi adó és egy háromnyelvű külföldi adó. Ez a Mindig TV, aminek reklámja nélkül a Londoni Olimpia óta nincsen tévéadás.

- Tehát erről szól ez a reklám!? Évtizedek óta kábelen nézem a televíziót, sehogyan sem akartam megérteni ezt a reklámot.

- Érthető. Akik kábelen kapták a jelet, azok a jövőben is ugyanúgy fogják kapni, őket ez a technikai átállás egyáltalán nem érinti. Ez a szakmai változás csak a saját antennával televíziózóknak jelent majd változást, de pozitív változást. Ugyanis ezután már ők sem lesznek elzárva attól a lehetőségtől, hogy a legkiválóbb HD minőségben élvezzék majd a televíziózást az ingyenesen vehető adóknál is. Megszűnik a szellemkép, eltűnik a képhullámzás.

- Ma már bárki, bármikor áttérhet a digitális televíziózásra?

- Igen, mióta üzembe helyeztük a digitális műsorszóró rendszert, azóta vételkörzetünkben analóg és digitális módon is lehet televíziózni.

- Itt a toronyban csak tévéadások továbbításával foglalkoznak?

- Nem. A Televíziós és rádiós műsorszórás csak az egyik nagy szelete a munkánknak. Vannak üzleti partnereink a távközlés területén is. Bankok, áruházláncok, posta, honvédség mind olyan cégek, amelyek az egész országban jelen vannak és fontos számukra az egységes információkezelés, a gyors adatátvitel. Teljes távközlési hálózatok fenntartásában is közreműködünk, például a Telenor hálózatát mi üzemeltetjük. Szélessávú internet lehetőségét is biztosítani tudjuk a viszonteladók számára, egyes területeken a UPC is tőlünk veszi a gerincvonalát. De a fejlődés nem állhat meg. Mi is folyamatosan fejlesztjük szolgáltatásaink körét. Nyitottunk a multimédia irányába, hiszen egyértelmű, hogy a XXI. században ez a tendencia. Ezek a szolgáltatások az otthonokban lévő számítógépek köré épülnek.

- Ez a sokoldalú tevékenység azt jelenti, hogy a tornyon látható különböző méretű, köralakú és egyéb alakú antennák száma folyamatosan változik?

- Erre a technológiára ez a jellemző. A mikrohullámú antennák arra néznek, amerre sugároznak. Ha új megrendelő érkezik, új összeköttetést kell biztosítani számára. Az antenna nagysága az igényektől és a távolságtól függ.

- A tornyot hány drótkötél tartja?

- Összesen tizenkét drótkötéllel van rögzítve. Látható, hogy a tornyot egy rácsos tartó veszi körül. Ez tizenöt évvel később, 1975-ben épült a torony köré. Érdekes egyébként, hogy ezt a hatalmas tornyot egymásra illeszkedő két kerámia gömb tartja, amelyik a torony súlyvonalában van elhelyezve. Ez a kialakítás biztosítja a torony szabad mozgását.

Szentesiv tv-torony, megyejárás, Szentes, 20121204
Terasz 120 méter magasan. A TV torony dolgozóinak nagy része ipari alpinista, hiszen nem elég csak érteni a szakmájukhoz, tudásukat extrém körülmények között is tudni kell használniuk (További képek!)
- Hány méter átmérőjű ez a henger?

- Körülbelül három méter átmérőjű, amelyikben egy lift működik. Azon közlekednek a kollégák, ha valamilyen hibát kell elhárítani, vagy új antennát kell felszerelni.

- Ezt a munkát nemigen végezhetik átlagos szakirányú végzettséggel rendelkező emberek, ide másfajta képesség is szükséges lehet. Én például biztosan nem tudnék egy tornyon dolgozni a tériszonyom miatt.

- A mi szerelőink kilencven százaléka ipari alpinista is. Tehát a nálunk dolgozók többségének rendelkeznie kell „magasságismeretekkel" is. Nagyon szigorúak a munkabiztonsági előírásaink, a cég folyamatos képzésekkel tartja karban illetve fejleszti a dolgozók ismereteit. Ezek kötelező továbbképzések.

- Mi történik például áramszünet esetén? Komoly hálózatok szenvedhetnek károkat.

- Nálunk minden működő egységnek van tartalék egysége. Azaz, bármi meghibásodik, helyét azonnal átveszi a tartalékegység. Így van ez az árammal is. Áramszünet esetén a folyamatos áramellátást dízelgenerátorral biztosítjuk.

A torony felállítását a szentesiek társadalmi munkával segítették. Amikor kifeszítették a drótköteleket, a helyiek itt dolgoztak az építkezésen. Akkor el sem tudták volna képzelni, hogy milyen lesz ez a torony 50 évvel később.

Szentesiv tv-torony, megyejárás, Szentes, 20121204
Itt még a posta volt a tulajdonos
A torony dolgozói nem feledkeznek meg a múltról. A kezelőépületben állandó híradás-történeti kiállítást rendeztek be. Itt a teremnyi méretű, kézzel kezelt adótól, a Munkácsy televízióig sok mindent összegyűjtöttek. Nagyon érdekes az anyag, és nem csak a szakembereknek. Hiszen a régi tévéket, világvevő rádiókat, a régi cégéreket mindenki ismeri. A különböző berendezések a laikusoknak meg egyszerűen érdekesek.

Mint ahogyan az is, ahogyan el lehet jutni a torony mai technikai központjáig. Az ipartörténeti kiállítás után egyre kisebb méretű adók között jutunk el a ma működő adókig. Ami először csak egy szobában fért el, olyanból később egy szobába már elfért tíz-húsz darab is, ma pedig ugyanez a mennyiség gyakorlatilag felfér egy nagyobb állványra is. Az igaz viszont, ahogyan csökkent az adóegység mérete, úgy nőtt a hozzájuk csatlakozó kábelek vastagsága. Hiszen a berendezések méretének csökkenése nem jelent teljesítménycsökkenést, sőt – ma combvastagságú koaxkábelek vezetnek a központi egységtől a torony közös TV antennarendszeréhez. A távolról csak egy nagy acéltoronynak látszó építményben izgalmas, komoly munka folyik. Ami a mobiltelefonáló, internetező, tévéző, vásárló, bankkártyával fizető, autójukban GPS-el tájékozódó embereknek a világ legtermészetesebb dolga, ahhoz sok ember nagyon komoly, összehangolt munkájára van szükség. A szentesi tévétoronyban ezért a természetességért dolgoznak.

Szentesiv tv-torony, megyejárás, Szentes, 20121204
A szentesi TV torony első, kézzel kezelt adóegységének két szekrénye, amilyenből hat volt egymás mellett. Csak egy nagyobb teremben fért el a berendezés, pedig mindössze egy televízió műsorát sugározta(Még több kép itt!)

Alföldvíz Zrt., Békéscsaba, 20121001