Hogy hogyan lesz egy tűzoltóból festő, az egy izgalmas kérdés. Úgy, hogy nagyon akar az a tűzoltó festeni. És amit az ember nagyon akar, azt el is éri.

- Bácsfalvi Zoltán nem tanult festeni, semmilyen művészeti iskolába nem járt. Autodidakta, amatőr festő, de ez nem lekicsinylő megfogalmazás, alkotásai igazán művészi értéket képviselnek – ismertette a festő történetét dr. Simon Mihály.

Bácsfalvi zoltán, Békéscsaba, 20121205dr. Simon Mihály és Bácsfalvi Zoltán

Bácsfalvi Zoltán 1964-ben, Békéscsabán született, egyszerű, hétköznapi szülők gyermekeként. Már diákként is szeretett rajzolgatni, de nem tűnt ki társai közül. Elvégezte iskoláit, bevonult katonának, dolgozni kezdett, családot alapított, mint bárki más. Jelentkezett tűzoltónak, ma is ez a hivatása, tűzoltó főtörzsőrmesterként segít a bajba jutottakon.

Egy gyulai piacozás alkalmával vásárolt egy könyvet, ami az akvarell-festés mikéntjével foglalkozott. Ebből próbálta egyedül megtanulni az alapokat. Végigolvasta a kiadványt, ecsetet vett a kezébe, vászonra vitte első gondolatait, és rájött, hogy nem is olyan könnyű ez a dolog. Nehezen ment a festés, ezért módszeresen kezdte magát képezni: eljárt szakkörökbe, illetve felkereste Várkonyi János festőművészt, hogy segítsen neki. Várkonyi kezdetben elutasította, de amikor látta, mennyire akar tanulni, és milyen tehetség lappang benne, mégis vállalta az okítást.

- Közben áttértem az akvarellről az olajra, ezt könnyebben formálhatónak találtam. Festettem farostra, vászonra. Más alkotók festményeit tanulmányoztam, úgy próbáltam ellesni fortélyokat, technikákat – mondta Bácsfalvi Zoltán.

Bácsfalvi zoltán, kiállítás, Békéscsaba, 20121205

Már elmúlt 12 éve, hogy fest. Sok alkotás kerül ki a kezei közül, bármerre jár, vázlatokat készít, gondolatait megörökíti. Folyamatosan képzi magát, egyre jobb akar lenni.

Első kiállítása tűzoltóparancsnokának, Szendi Gézának köszönhetően a békéscsabai tűzoltóságon volt, 2002-ben pedig a Városháza Mokos termében önálló tárlaton mutatkozott be. Ezzel elindult az ismertség, elismertség útján.

Bácsfalvi zoltán, kiállítás, Békéscsaba, 20121205

- Az elmúlt 10 év alatt több mint 50 kiállítása volt, fáradhatatlan alkotó. Erősen kötődik városához, Békéscsabához, képein visszaköszön a békéscsabai táj, az utcarészletek, városi épületek, város melletti tanyák, de fest csendéletet, aktot, portrét, lovakat, vizet, na és tűzoltókat. Életét a család-festészet-tűzoltóság hármas egysége szövi át – értékelte a művészt a címzetes főjegyző.

Bácsfalvi Zoltán képei önmagukért beszélnek, könnyen emészthetőek. A mostani tárlat 25 festményének fele a legutóbbi idők terméke, bemutatva nem igazán voltak, most találkozhatott a közönség ezekkel a munkákkal először.