A munkaügyi központ ma Békés megyében körülbelül 23. 500 főt tart számon adatbankjában. Az országos adatbázisban pedig 536. 000 fő álláskereső van jelenleg regisztrálva. A pályakezdő álláskeresők száma Békés megyében 2800 körül mozog. Megyénk rosszabb helyzetben van, mint az országos átlag, de a leszakadás mérséklődik, ami talán a munkaügyi központ segítségének is köszönhető.

MÁK ülés, békéscsaba, kormányhivatal, MÁK ülés, Kormányhivatal, 20121220További képek itt!

- Rengeteg programunk és folyamatban lévő pályázatunk van, melyeket röviden szeretnék ismertetni – kezdte prezentációját Dr. Nagy Ágnes, a munkaügyi központ vezetője. Az egyik 3 éves programban közel 6 milliárd forint áll rendelkezésre arra a célra, hogy több mint 7000 főt - pályakezdőt, alacsony iskolai végzettségűt, nyugdíjast – vonjunk be különböző képzésekbe, illetve arra, hogy támogatást nyújtsunk az őket foglalkoztatók számára. De támogatjuk azt is, ha valaki vállalkozó szeretne lenni, vagy éppen azt, aki távolabbról jár be dolgozni. Az ő számukra lakhatási támogatást nyújtunk 18 hónapra. A megváltozott munkaképességűek rehabilitációja egy másik kiemelt programunk, amely a jövő évben ér véget. Ebbe körülbelül 1000 megváltozott munkaképességűt vontunk be, és 1 milliárd forint jutott erre a projektre.

MÁK ülés, békéscsaba, kormányhivatal, MÁK ülés, Kormányhivatal, 20121220
Erdős Norbert Békés megyei kormánymegbízott (Galéria!)

-  Legújabb programunk az „Újra tanulok program", amelyre itt Békés megyében 1.2 milliárd forint jut. Itt a humánerőforrás minőségét próbáljuk javítani képzésekkel. Tehát egy ilyen programmal is segítjük az élethosszig tartó tanulást, azt, hogy ez mindennapi gyakorlattá váljon az életünkben. 1200 főt sikerült ebbe a projektbe bevonni.

-  Nagyon komoly feladat a közfoglalkoztatás szervezése, melynek segítésére egy hónap alatt 77 tanfolyamot indítottunk be. Ebben az évben a központunk 10 milliárd forint hatékony felhasználásról gondoskodott a programban, és 12. 000 főt közvetítettünk ki. A munkahelyteremtés támogatása kiemelt feladatunk. Azt, hogy mennyire komolyan vesszük ezt, a benyújtott pályázataink száma is tükrözi, hiszen az országban a harmadik legtöbb pályázatot mi adtuk be. Erre nagyon büszkék vagyunk, hiszen úgy gondoljuk, minden egyes forintra szükség van, amely munkahelyteremtésre érkezik. Ösztönöznünk kell a meglévő munkahelyek megőrzését is, amelyre körülbelül 700 millió forintot fordítottunk csak az idei évben. Ezzel az összeggel 101 vállalkozást tudtunk támogatni, akik boldogan fogadták ezt a mostani nehéz gazdasági helyzetben – mondta Dr. Nagy Ágnes a munkaügyi központ vezetője.